09:52:27 03.05.2024
Stiri

VIDEO // Activele rusești din R. Moldova ar putea fi ÎNGHEȚATE, iar ulterior folosite pentru RECONSTRUCȚIA Ucrainei: Comisarul european pentru Justiție: „Încurajăm R. Moldova să colecteze probe privind crimele de război comise de Rusia în Ucraina”

Actualitate 02.03.2023 14:46 Vizualizări2129 Autor: Ziarul National
VIDEO // Activele rusești din R. Moldova ar putea fi ÎNGHEȚATE, iar ulterior folosite pentru RECONSTRUCȚIA Ucrainei: Comisarul european pentru Justiție: „Încurajăm R. Moldova să colecteze probe privind crimele de război comise de Rusia în Ucraina”


Comisia Europeană îndeamnă R. Moldova să înghețe activele rusești de pe teritoriul nostru, pentru ca ulterior acestea să fie folosite pentru reconstrucția Ucrainei. Declarația a fost făcută astăzi la Chișinău de Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, în cadrul unui briefing comun cu ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

„Astăzi, în cadrul întrevederii cu doamna ministru, am salutat planul de reformare a justiției. Noi sprijinim procesul de vetting în privința candidaților pentru funcțiile de conducere în organele de autoadministrare. UE este angajată să sprijine R. Moldova în eforturile de reformare a justiției. Vreau să încurajez R. Moldova să implementeze toate recomandările Comisiei de la Veneția. Principalul în această reformă nu e viteza, dar calitatea. Noi vom veni și mai departe cu sprijin necesar pentru R. Moldova, inclusiv expertiză și asistență tehnică”, a dat asigurări comisarul european.

De asemenea, oficialul Comisiei Europene s-a referit la noul set de sancțiuni la adresa statului agresor Federația Rusă. În acest sens, Didier Reynders a îndemnat autoritățile de la Chișinău să identifice activele rusești de pe teritoriul R. Moldova.

„UE a venit cu un nou set de sancțiuni pentru Rusia. Intrăm într-o nouă etapă de întărire și implementare a sancțiunilor. De exemplu, urmează să fie identificate activele rusești și să fie înghețate, pentru ca mai apoi să fie folosite la reconstruirea Ucrainei și repararea prejudiciilor provocate de agresiunea Rusiei. Astfel, salutăm cooperarea R. Moldova cu „Eurojust” și decizia de a numi un procuror de legătură. „Eurojust” are un rol crucial în toată activitatea ce se referă la răspunderea pentru crime de război comise de Rusia în Ucraina. În această privință, eu vă încurajez, în condițiile în care găzduiți circa 100 de mii de refugiați din Ucraina, să folosiți „Eurojust” pentru a trimite orice probă colectată privind crimele de război ale Rusiei. Încurajez R. Moldova să se alinieze noului grup de dialog pe care îl lansăm cu Ucraina, Olanda și Curtea Internațională Penală”, a punctat Didier Reynders.

De partea cealaltă, ministra Veronica Mihailov-Moraru a reconfirmat angajamentul ferm de a dezvolta instituțiile de drept în R. Moldova.

„Am apreciat enorm deschiderea și aprecierea comisarului european în raport cu poziția noastră. Pentru R. Moldova, îmbunătățirea sectorului justiției a fost și rămâne o prioritate majoră, care are o importanță covârșitoare pentru întreaga societate și constituie o condiție esențială pentru dezvoltarea unei societăți democratice. Am avut ocazia să abordăm acțiunile realizate, dar și cele setate de către Ministerul Justiției pentru a satisface așteptările legitime ale cetățenilor, cât și cele ale UE. Am informat despre obiectivele Ministerului Justiției de a crea un cadru normativ riguros, pentru a consolida independența, dar și de a responsabiliza actorii din sectorul justiției. Unul dintre obiectivele-cheie punctate a fost modul de a spori încrederea în sistemul nostru judecătoresc, de a crește calitatea actului justiției și integritatea actorilor din sector. Atingerea unor rezultate poate avea loc doar dacă vom promova unele măsuri complexe și chiar extraordinare”, a declarat ministra Justiției.

De asemenea, cei doi oficiali au vorbit despre exercițiul de filtrare a candidaților la funcțiile de membru în organele de autoadministrare – Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor.

„Am discutat și despre procesul extins de evaluare extraordinară a judecătorilor și procurorilor din instituțiile-cheie, așa-numitul full-vetting și l-am asigurat pe comisarul european că vom promova acest proces în strictă conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția. Am vorbit și despre pachetul de legi privind reformarea CSJ, deoarece aceasta urmează să fie transformată într-o Curte de Casație. Calitatea justiției constituie un angajament asumat de R. Moldova în procesul de integrare europeană și o dominantă de activitate a Guvernului și vom depune toată diligența pentru a corespunde așteptărilor și de a furniza rezultate”, a conchis ministra Justiției.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md