15:35:27 25.07.2024
Stiri

UE va trimite în iunie Kievului o sumă suplimentară de 1,9 miliarde de euro din Mecanismul pentru Ucraina: „Rusia luptă pentru trecut. Ucraina luptă pentru un viitor mai bun. Rusia distruge. Ucraina apără”

Actualitate 12.06.2024 09:25 Vizualizări807 Autor: Ziarul National
UE va trimite în iunie Kievului o sumă suplimentară de 1,9 miliarde de euro din Mecanismul pentru Ucraina: „Rusia luptă pentru trecut. Ucraina luptă pentru un viitor mai bun. Rusia distruge. Ucraina apără” EC - Audiovisual Service


Uniunea Europeană va efectua o plată de 1,9 miliarde de euro către Kiev prin intermediul Mecanismului pentru Ucraina până la finele lunii iunie, în baza reformelor efectuate, a anunțat marți președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul Conferinței pentru Reconstrucția Ucrainei, de la Berlin.

Totodată, acesta este motivul pentru care Uniunea ar trebui să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina la finele lunii, a adăugat șefa Comisiei, citată de Calea Europeană.

„Până la sfârșitul acestei luni, vom livra Ucrainei o sumă suplimentară de 1,9 miliarde de euro din Mecanismul nostru pentru Ucraina. Acest lucru se datorează reformelor cuprinzătoare și strategiei de investiții pe care Ucraina le-a aprobat. Aceasta se numește Planul pentru Ucraina. Planul ucrainean include, de exemplu, reforme în sectorul justiției și în domeniul anticorupție. Aceasta constituie baza pentru a face Ucraina atractivă pentru întreprinderi și investitori. Și, de asemenea, aduce Ucraina mai aproape de Uniunea noastră europeană. Ucraina a îndeplinit toți pașii pe care i-am stabilit. Și acesta este motivul pentru care credem că UE ar trebui să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina încă de la sfârșitul acestei luni”, a afirmat Ursula von der Leyen.

Președinta Comisiei Europene a mai subliniat necesitatea unui sprijin continuu și robust pentru Ucraina, în fața agresiunii rusești.

„Au trecut aproape 900 de zile de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei. Miza este la fel de clară ca în prima zi. Rusia luptă pentru a distruge Ucraina. Ucraina luptă pentru a pune capăt războiului. Rusia luptă pentru trecut. Ucraina luptă pentru un viitor mai bun. Rusia distruge. Ucraina apără”, a spus von der Leyen.

Ea a evidențiat contrastul puternic dintre cele două națiuni, exemplificat cel mai clar în orașul Harkov, un simbol al rezistenței și renașterii.

„În urmă cu doi ani, locuitorii din Kharkiv au respins agresiunea rusă. Și de atunci, nu doar că au reconstruit, dar au deschis noi centre culturale și au elaborat planuri pentru un oraș mai verde. Dar bombele rusești cad din nou asupra orașului, țintind clădiri de apartamente și centre comerciale. Putin vrea să zdrobească orașul și dragostea lui pentru viață și libertate. Harkov și Ucraina au nevoie de tot sprijinul nostru”, a adăugat președinta Comisiei Europene.

Von der Leyen a anunțat că Uniunea Europeană va furniza Ucrainei mijloacele necesare pentru a se apăra. La conferința de anul trecut, von der Leyen a propus transferul către Ucraina a veniturilor obținute din activele rusești imobilizate.

„Acum facem acest lucru posibil, conform legislației internaționale și asigurând stabilitatea piețelor financiare. Aproximativ 1,5 miliarde de euro din aceste profituri vor fi disponibile în iulie: 90% din aceste fonduri vor merge către apărare, iar 10% pentru reconstrucție,” a declarat ea.

În cadrul conferinței, von der Leyen a prezentat și progresele înregistrate în sprijinul economic pentru Ucraina.

„La Londra, anul trecut, am prezentat noul Mecanism de 50 miliarde de euro pentru Ucraina, pentru a asigura un sprijin previzibil până în 2027. 6 miliarde euro au ajuns deja în Ucraina. Și aici, la Berlin, semnăm primele acorduri în valoare de 1,4 miliarde euro cu băncile noastre partenere, pentru a atrage investiții private în Ucraina.”

În plus, UE va sprijini investițiile de capital în Ucraina, permițând băncilor partenere să aplice pentru suport bugetar european. Acest sprijin este destinat în special întreprinderilor mici și mijlocii și start-up-urilor, pentru a moderniza economia ucraineană, în domenii precum IT, energie regenerabilă și materii prime critice.

Von der Leyen a subliniat și sprijinul material continuu, având în vedere atacurile sistematice ale Rusiei asupra rețelei energetice ucrainene. Până acum, s-au strâns aproape 500 milioane de euro pentru reparații urgente, iar UE va furniza încă 1.000 de generatoare și mii de panouri solare pentru a ajuta la descentralizarea sistemului energetic și creșterea rezilienței acestuia.

„Putin trebuie să eșueze. Ucraina trebuie să prevaleze. Și trebuie să ajutăm Ucraina să renască din cenușă și să fie stăpână pe propriul ei viitor”, a concluzionat Ursula von der Leyen.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md