23:52:20 17.02.2020
 
Stiri

FOTO // Turneul din Congaz la lupte libere – un model de competiție demn de urmat: „Adevărații sportivi, viitorii CAMPIONI, se nasc de obicei în localitățile rurale”

Sport 01.10.2019 10:35 Vizualizări1079 Autor: Ziarul National
FOTO // Turneul din Congaz la lupte libere – un model de competiție demn de urmat: „Adevărații sportivi, viitorii CAMPIONI, se nasc de obicei în localitățile rurale”


Luptele libere sunt populare și foarte apreciate în R. Moldova. Am avut ocazia să ne convingem de acest lucru sâmbăta trecută, în cadrul ediției a III-a a Turneului internațional printre juniori ce a avut loc la Congaz, Comrat. Astfel, pe parcursul zilei de 28 septembrie curent, 130 de sportivi au intrat în dispută pentru medalii în 10 categorii de greutate.

Este bine cunoscut faptul că localitatea Congaz face parte din topul celor mai mari 10 sate din Europa la indicele numărului de populație. Așa că nu a fost deloc surprinzător faptul că sala s-a umplut până la refuz, spectatorii susținându-și cu frenezie favoriții. Și luptătorii nu i-au dezamăgit pe consătenii lor: majoritatea locurilor premiante au revenit reprezentanților Școlii cu Profil Sportiv din localitate. Nu au lipsit nici rezultatele de senzație, cele care dau un colorit aparte oricărui concurs sportiv. Este de menționat și echipa de arbitri condusă de Ilia Esir, care fără cusur a făcut față obligațiilor ce-i revin.

Una dintre cele mai spectaculoase și pline de nerv partide a fost cea dintre Serghei Chilcic, reprezentantul școlii de lupte din Comrat, și Arsen Elisavețchi din Taraclia, în categoria de greutate de 55 kg. Meciul s-a disputat de la egal la egal până în ultimele secunde, victoria până la urmă revenindu-i talentatului atlet din Comrat, scor 7-6.

În celelalte categorii de greutate au fost desemnați următorii câștigători: Andrei Statov, Congaz (22 kg), Egor Marcov, Taraclia (30 kg), Mihail Facalî, Congaz (35 kg), Nicolai Terzi, Camenca (42 kg), Nicolai Facalî, Congaz (46 kg), Ilia Tulba, Congaz (50 kg), Ivan Postolachi, Comrat (60 kg), Vitali Dragnev, Comrat (73 kg), Dmitri Dușcov, Congaz (92 kg).

Ținem să remarcăm că la aceste competiții a asistat, în calitate de oaspete de onoare, premiantul cu argint al Campionatului European de lupte, Piotr Ianulov. Pe parcursul întregii zile el a savurat cu un deosebit interes evenimentele pline de spectacol și măiestrie sportivă desfășurate pe saltelele de luptă.

„Luptele libere sunt un sport cu adevărat bărbătesc, în care emoțiile te copleșesc din abundență. Nivelul acestui turneu se află în creștere de la an la an, iar numărul participanților te impresionează plăcut. O deosebită satisfacție mi-a provocat atmosfera de bunăvoință existentă la aceste întreceri. Majoritatea atleților au un potențial promițător, iar spectatorii au rămas mulțumiți de nivelul de măiestrie demonstrat în cadrul partidelor. Căci nu în fiecare zi se ivește o astfel de ocazie, de a contempla prestația celor mai talentați tineri luptători din regiune”, a concluzionat Piotr Ianulov.

Apoi a urmat ceremonia de premiere. Comitetul de organizare a instituit o serie de distincții pentru cei mai talentați luptători. Astfel, laureați au devenit Danil Dumunica (Ceadâr-Lunga), Ivan Postolachi și Serghei Chilcic (ambii din Comrat). De asemenea, tuturor premianților acestui turneu le-au fost înmânate diplome și premii în bani oferite de Fundația de binefacere Benim Kongazim, gestionată de neobosiții frați Demian, Iosif și Mihail Caraseni, entuziaști veritabili ai luptelor libere.

„Astfel de competiții este necesar să fie desfășurate cu o frecvență cât mai mare pe întreg teritoriul republicii. Trebuie să revenim la acele tradiții și timpuri în care copiii umpleau până la refuz sălile de sport și se înscriau masiv în tot felul de cercuri, potrivit cu interesele și talentele pe care la aveau. Acesta este principalul motiv de ce susținem, mai cu seamă în sate, acele inițiative ce își propun să educe o generație în creștere în conformitate cu principiile ce pledează pentru un mod de viață sănătos. Adevărații sportivi, viitorii campioni, se nasc de obicei în localitățile rurale, abia mai târziu – după ce s-au format – ei mergând în capitală să-și cizeleze măiestria”, a punctat Demian Caraseni, unul din fondatorii Fundației de binefacere Benim Kongazim.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.02.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Tătucul Dodon simte ...

14.02.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Primul Ciocoi, primu...

10.02.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Candidatul comun al ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md