20:00:03 17.01.2021
 
Stiri

Transplantul de organe în R. Moldova, mai SIGUR cu sprijinul UE!

Social 03.04.2016 10:05 Vizualizări1417 Autor: Stela Mihailovici
Transplantul de organe în R. Moldova, mai SIGUR cu sprijinul UE!


Europa pentru Moldova // 114 persoane au primit o a doua șansă la viață, după ce au suferit operații de transplant de organe, realizate în spitalele din Chișinău

Acum 15 ani, medicilor din R. Moldova li se părea o misiune aproape imposibilă să realizeze „acasă” operații de transplant de organe la pacienții cu probleme hepatice și renale. Astăzi, intervențiile sunt pe agenda medicală de la noi, fiind înregistrate anual zeci de istorii de succes.

Avem o Agenție de Transplant, care funcționează după cele mai înalte standarde și o legislație europeană, care a fost armonizată după ce medicii de la noi au beneficiat de asistența și consultanța specialiștilor veniți din străinătate în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană.

„Vreau să trăiesc”

Mariana este una dintre pacientele care se bucură de viață, după ce a fost salvată de un transplant de ficat. De atunci se simte perfect și trăiește fericită fiecare clipă alături de familie. Nici nu îndrăznea să viseze la asta, știind că are ciroză hepatică, iar acum este mamă a doi copilași.

Primul băiețel l-a născut la trei ani după operație. „Principalul lucru la un om ca mine, care are nevoie de transplant, este dorința de a trăi. Dacă puteți să dăruiți cuiva viață, nu spuneți nu”, este îndemnul femeii pentru cetățenii R. Moldova care privesc încă sceptici la posibilitatea de a dona organe.

„După doi ani, mă simt extraordinar. Asta este o șansă în viață. Sunt categoric pentru transplant”, spune Constantin Chițanu, un tânăr care a primit „cadou” un rinichi în aprilie 2014.

Proiect de 1,2 milioane de euro

Uniunea Europeană este cea care a susținut financiar mai multe proiecte în R. Moldova pentru a îmbunătăți capacitățile Agenției de Transplant. Recent, a fost finalizat un proiect de twinning în cadrul căruia a fost îmbunătățit cadrul legal în domeniul transplantologiei.

„Scopul a fost atins. Echipa de experți veniți din Franța și Spania a accelerat anumite procese și a lucrat în primul rând la armonizarea legislației. R. Moldova are acum un cadru aliniat la standardele UE. Sănătatea este un obiectiv major și autoritățile de la Chișinău s-au angajat prin Acordul de Asociere să îmbunătățească sănătatea publică”, a declarat ambasadorul UE în R. Moldova, Pirkka Tapiola, în cadrul unei conferințe de totalizare a rezultatelor proiectului.

Acțiunile organizate timp de 26 de luni au fost finanțate de UE cu 1,2 milioane de euro. Din acești bani au fost susținute 48 de misiuni de experți, trei vizite de studiu și cinci stagii de practică în străinătate pentru 38 de specialiști moldoveni implicați în domeniul transplantologiei, au avut loc seminare și mese rotunde și a fost desfășurată o amplă campanie de comunicare și informare a personalului medical și cetățenilor, pentru a-i sensibiliza și a le arăta cât de importante sunt activitățile de donare și transplant pentru salvarea unor vieți.

„Rezultate remarcabile”

Experții străini care au participat în proiect spun că au asistat la o poveste de succes pentru domeniul medical din R. Moldova, iar populația este acum protejată.

„Prima dată am venit la Chișinău în 2008 și vorbeam la un seminar despre necesitatea deschiderii unei Agenții de Transplant. În opt ani, rezultatele sunt remarcabile. Serviciile de transplant sunt deja disponibile, dar mai trebuie să devină accesibile pentru toți cetățenii care au nevoie. Organele disponibile pentru transplant sunt resurse rare și trebuie să existe o transparență deplină în acest sector”, este de părere Karim Laouabdia-Sellami, lider de proiect din Franța.

Reprezentantul Ambasadei Spaniei în România și R. Moldova, Pedro Arostegui Llama, a dat asigurări că specialiștii spanioli sunt gata oricând să ajute la dezvoltarea sectorului de transplant din R. Moldova și să-și împărtășească experiența, ținând cont de faptul că Spania este lider în UE în transplantologie.

Anul trecut, în această țară au fost realizate în medie câte 13 operații de transplant pe zi, iar performanța a fost de 38 de operații într-o singură zi. Spania înregistrează și un număr dublu de donatori față de alte state europene, majoritatea cetățenilor conștientizând că pot oferi un viitor bolnavilor.

Lista de așteptare

Colaborarea cu specialiștii din Franța și Spania, care au ajutat la consolidarea sistemului de transplant din R. Moldova a fost apreciată de directorul Agenției de Transplant, Igor Codreanu, ca fiind una foarte fructuoasă.

Medicii noștri au fost ajutați să atingă în câțiva ani rezultate de invidiat: „Avem acum sub monitorizare 72 de pacienți care au beneficiat de transplant renal și 42 de pacienți cu transplant hepatic. Înțelegem că nu putem oferi servicii pentru toți cei care au necesități, dar sper că această situație va dura doar câțiva ani. Este important să continuăm majorarea moderată anuală a numărului de operații și să asigurăm o durabilitate rezultatelor obținute”, a punctat Codreanu.

Experții au recomandat autorităților de la Chișinău să desfășoare cât mai multe campanii de informare pentru a crește numărul de donatori în R. Moldova, iar pentru asta cetățenii trebuie să aibă siguranța că salvează vieți și nu vor cădea pradă unor traficanți de organe.

În prezent, încă 72 de persoane stau pe lista de așteptare, având nevoie de transplant de ficat, iar 37 de bolnavi necesită transplant renal. Alte 116 persoane au nevoie de transplant de cornee și trei cetățeni așteaptă să le fie donată o nouă inimă.

Transplantul pediatric – următoarea provocare

În viitorul apropiat, medicii noștri speră să inițieze transplantul pediatric în R. Moldova. Actualmente, la noi nu se fac operații de transplant la copii, iar micuții bolnavi sunt direcționați în alte state, unde costurile intervențiilor se ridică la zeci de mii de euro.

„Avem o colaborare cu țările din vecinătate. Sunt la monitorizare câțiva copii care pot fi operați în afară, dar trebuie să inițiem și să dezvoltăm transplantul pediatric și în R. Moldova”, spune Igor Codreanu.

Reprezentanții Uniunii Europene ne dau asigurări că vor continua să finanțeze proiecte în domeniul sănătății publice, pentru ca cetățenii R. Moldova să poată beneficia de servicii și tratament de calitate.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Octav 04.04.2016 10:11

Iata ca incet incet , lucrurile din medicina in Republica Moldova se schimba in bine. Cu sustinerea UE vedem ca in Moldova deja se pot produce astfel de operatii complicate precum transplantul de organe. Iar daca vom continua cursul european, poate vom ajunge la asa nivel incit sa nu mai avem nevoie sa plecam nici pentru o interventie chirurgicala in afara tarii.

Efim 04.04.2016 10:44

Cu doi ani în urmă s-a deschis la noi cel mai modern spital de Transplan t din RM, făcut din banii UE! Dar acum vedem că avem din nou o susținere!

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.01.2021 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Declarația politică ...

11.01.2021 17:20 Ziarul National Victor Chirilă // R. Moldova - Ucrain...

11.01.2021 09:01 Nicolae Negru Nicolae Negru // Primul pas, Maia San...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md