03:25:18 29.03.2024
Stiri

TOPUL lui Nicolae Negru: Evenimentul, omul, pierderea, criza, crima și stupiditatea anului 2017

Opinii 29.12.2017 09:53 Vizualizări6011 Autor: Nicolae Negru
TOPUL lui Nicolae Negru: Evenimentul, omul, pierderea, criza, crima și stupiditatea anului 2017


Semne diacritice

Anul politic 2017 a fost marcat de descreșterea valului protestatar, în pofida lipsei de progrese în căutarea și întoarcerea miliardului dispărut din Banca Națională a Moldovei și în pofida eforturilor liderilor de opoziție de a resuscita mișcarea de protest în urma schimbării sfidătoare, forțate a sistemului electoral, schimbare care a mai avut drept consecință amânarea și condiționarea ajutorului macrofinanciar de 100 de milioane de euro destinat Republicii Moldova din partea UE.

Bucureștiul însă a continuat să sprijine Chișinăul, acordându-i ultimele două tranșe dintr-un împrumut de 150 de milioane de euro. Guvernul a reușit să asigure, inclusiv printr-o activitate mai eficientă a fiscului și a vămii, plățile bugetare necesare, începând recalcularea pensiilor în cadrul reformei sistemului de pensii și chiar mărind puțin salariile. Reforma Executivului și reducerea numărului de ministere a permis o oarecare reducere a cheltuielilor administrative. Sondajele au indicat o sporire a încrederii față de Guvernul Pavel Filip pe parcursul acestui an.

Ca și în 2016, economia Republicii Moldova a înregistrat o oarecare înviorare, ponderea exporturilor spre UE a crescut în continuare până peste 65%, România consolidându-și rolul de principală piață de desfacere a produselor moldovenești. S-au făcut pași importanți în conectarea sistemului energetic al Republicii Moldova la cel din România și, implicit, UE.

O dinamică pozitivă s-a menținut și în relațiile dintre Chișinău și Kiev, așa încât a devenit posibilă deschiderea primului punct comun de trecere a frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean, la Cuciurgan-Pervomaiskoe. Acesta, din punctul nostru de vedere, este evenimentul anului, cu impact major asupra negocierilor în problema transnistreană, deschiderea podului de peste Nistru, la Gura Bâcului, fiind una dintre primele consecințe în sens pozitiv.

Criza anului

Relațiile cu Rusia, pe de altă parte, au atins un nivel critic, după ce Moscova a ignorat nota de protest semnată de Andrian Candu și Pavel Filip în legătură cu hărțuielile și intimidările la care sunt supuși oficialii moldoveni care călătoresc în Rusia și după ce autoritățile ruse i-au dat în urmărire prin Interpol pe unii dintre ei, inclusiv pe liderul PD, Vlad Plahotniuc. Chișinăul a răspuns prin mai multe acțiuni dureroase pentru orgoliul Rusiei, începând cu expulzarea a cinci diplomați ruși, interdicția de intrare vicepremierului rus Dmitri Rogozin, adoptarea unei legi îndreptate spre contracararea propagandei ruse și chemarea Ambasadorului Andrei Neguță pentru consultări, pe o perioadă indefinită.

Pierderea anului

Regele Mihai, un simbol al unității de neam, reprezentant al tuturor românilor, inclusiv al românilor din stânga Prutului.

Omul anului

Maia Sandu, lidera PAS, pentru că reprezintă politicianul cu principii, ghidat doar de interesul public, în spatele căruia nu se află foști oligarhi.

Andrian Candu, președintele Parlamentului, pentru că este deschis către dialog, pentru că încearcă să comunice cu opoziția și cu societatea civilă.

Debutul anului

Partidul Unității Naționale, pentrucă discută despre Unire cu cetățeanul din provincie.

Inițiativa anului

Inițiativa unor ONG-uri de organizare a unui referendum pentru anularea legii privind adoptarea sistemului electoral mixt (în măsura în care aceasta este o acțiune voluntară individuală, de atitudine cetățenească, nu un camuflaj pentru niște partide neputincioase).

Crima anului

Omorârea lui Andrei Brăguță, bolnav psihic, reținut de Poliție pentru că a depășit viteza și nu s-a conformat somației agenților de patrulare. Un judecător care ar fi trebuit să dispună trimiterea lui Brăguță la un control psihiatric a decis arestarea lui pentru 30 de zile. A fost ucis în bătaie de „colegii” săi de cameră, cu asentimentul tacit al gardienilor din izolatorul de detenție preventivă din municipiul Chișinău.

Eșecul anului

Înfrângerea rușinoasă a PSRM, care a inițiat referendumul de demitere a primarului municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, este evenimentul care îl pune pe președintele Dodon și partidul său într-o lumină proastă.

Enigma anului

Inițiativa lui Dodon de modificare a sistemului electoral proporțional, care favoriza PSRM, în unul mixt, care face posibilă înfrângerea socialiștilor în alegerile parlamentare din 2018.

Stupiditatea anului

Decizia justiției moldovenești de a nu sechestra bunurile bancherului Ilan Șor (care a jucat, conform ambelor rapoarte Kroll, „un rol crucial” în furtul miliardului), motivând că de banii furați ar fi beneficiat altcineva.

Dodon lăudându-se că s-a întâlnit de 7 ori cu Putin și că a făcut 10 tone de vin anul acesta; un cor bisericesc cântând imnul Rusiei în beciul prezidențial de la Condrița.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md