20:16:20 20.04.2019
 
Stiri

TOPUL lui Nicolae Negru: Evenimentul, omul, pierderea, criza, crima și stupiditatea anului 2017

Opinii 29.12.2017 09:53 Vizualizări5106 Autor: Nicolae Negru
TOPUL lui Nicolae Negru: Evenimentul, omul, pierderea, criza, crima și stupiditatea anului 2017

Semne diacritice

Anul politic 2017 a fost marcat de descreșterea valului protestatar, în pofida lipsei de progrese în căutarea și întoarcerea miliardului dispărut din Banca Națională a Moldovei și în pofida eforturilor liderilor de opoziție de a resuscita mișcarea de protest în urma schimbării sfidătoare, forțate a sistemului electoral, schimbare care a mai avut drept consecință amânarea și condiționarea ajutorului macrofinanciar de 100 de milioane de euro destinat Republicii Moldova din partea UE.

Bucureștiul însă a continuat să sprijine Chișinăul, acordându-i ultimele două tranșe dintr-un împrumut de 150 de milioane de euro. Guvernul a reușit să asigure, inclusiv printr-o activitate mai eficientă a fiscului și a vămii, plățile bugetare necesare, începând recalcularea pensiilor în cadrul reformei sistemului de pensii și chiar mărind puțin salariile. Reforma Executivului și reducerea numărului de ministere a permis o oarecare reducere a cheltuielilor administrative. Sondajele au indicat o sporire a încrederii față de Guvernul Pavel Filip pe parcursul acestui an.

Ca și în 2016, economia Republicii Moldova a înregistrat o oarecare înviorare, ponderea exporturilor spre UE a crescut în continuare până peste 65%, România consolidându-și rolul de principală piață de desfacere a produselor moldovenești. S-au făcut pași importanți în conectarea sistemului energetic al Republicii Moldova la cel din România și, implicit, UE.

O dinamică pozitivă s-a menținut și în relațiile dintre Chișinău și Kiev, așa încât a devenit posibilă deschiderea primului punct comun de trecere a frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean, la Cuciurgan-Pervomaiskoe. Acesta, din punctul nostru de vedere, este evenimentul anului, cu impact major asupra negocierilor în problema transnistreană, deschiderea podului de peste Nistru, la Gura Bâcului, fiind una dintre primele consecințe în sens pozitiv.

Criza anului

Relațiile cu Rusia, pe de altă parte, au atins un nivel critic, după ce Moscova a ignorat nota de protest semnată de Andrian Candu și Pavel Filip în legătură cu hărțuielile și intimidările la care sunt supuși oficialii moldoveni care călătoresc în Rusia și după ce autoritățile ruse i-au dat în urmărire prin Interpol pe unii dintre ei, inclusiv pe liderul PD, Vlad Plahotniuc. Chișinăul a răspuns prin mai multe acțiuni dureroase pentru orgoliul Rusiei, începând cu expulzarea a cinci diplomați ruși, interdicția de intrare vicepremierului rus Dmitri Rogozin, adoptarea unei legi îndreptate spre contracararea propagandei ruse și chemarea Ambasadorului Andrei Neguță pentru consultări, pe o perioadă indefinită.

Pierderea anului

Regele Mihai, un simbol al unității de neam, reprezentant al tuturor românilor, inclusiv al românilor din stânga Prutului.

Omul anului

Maia Sandu, lidera PAS, pentru că reprezintă politicianul cu principii, ghidat doar de interesul public, în spatele căruia nu se află foști oligarhi.

Andrian Candu, președintele Parlamentului, pentru că este deschis către dialog, pentru că încearcă să comunice cu opoziția și cu societatea civilă.

Debutul anului

Partidul Unității Naționale, pentrucă discută despre Unire cu cetățeanul din provincie.

Inițiativa anului

Inițiativa unor ONG-uri de organizare a unui referendum pentru anularea legii privind adoptarea sistemului electoral mixt (în măsura în care aceasta este o acțiune voluntară individuală, de atitudine cetățenească, nu un camuflaj pentru niște partide neputincioase).

Crima anului

Omorârea lui Andrei Brăguță, bolnav psihic, reținut de Poliție pentru că a depășit viteza și nu s-a conformat somației agenților de patrulare. Un judecător care ar fi trebuit să dispună trimiterea lui Brăguță la un control psihiatric a decis arestarea lui pentru 30 de zile. A fost ucis în bătaie de „colegii” săi de cameră, cu asentimentul tacit al gardienilor din izolatorul de detenție preventivă din municipiul Chișinău.

Eșecul anului

Înfrângerea rușinoasă a PSRM, care a inițiat referendumul de demitere a primarului municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, este evenimentul care îl pune pe președintele Dodon și partidul său într-o lumină proastă.

Enigma anului

Inițiativa lui Dodon de modificare a sistemului electoral proporțional, care favoriza PSRM, în unul mixt, care face posibilă înfrângerea socialiștilor în alegerile parlamentare din 2018.

Stupiditatea anului

Decizia justiției moldovenești de a nu sechestra bunurile bancherului Ilan Șor (care a jucat, conform ambelor rapoarte Kroll, „un rol crucial” în furtul miliardului), motivând că de banii furați ar fi beneficiat altcineva.

Dodon lăudându-se că s-a întâlnit de 7 ori cu Putin și că a făcut 10 tone de vin anul acesta; un cor bisericesc cântând imnul Rusiei în beciul prezidențial de la Condrița.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Efim 29.12.2017 10:38

"Maia Sandu, lidera PAS, pentru că reprezintă politicianul cu principii, ghidat doar de interesul public, în spatele căruia nu se află foști oligarhi" Filat sta in spatele ei. Asa ca Negru a dat-o in bara tare la acest capitol.

Vasile 29.12.2017 11:26

2017, a fost ultima etapa de recredibilizare a Moldovei pe plan international si recapatarea sprijinului de la UE si SUA, si asta deja o vedem prin numeroasele proiecte promise de actuala guvernare pentru anul 2018 prin suportul institutiilor internationale.

Spencer 29.12.2017 12:47

Inițiativa cu referendumul, mai mare prostie nici că poate fi, li s-a spus clar că nu vor cetățenii ca banii publici să fie cheltuiți prostii, ăștia continuă oricum, treb cumva să-și ridice raiting-ul...

Dragos 29.12.2017 12:56

Da, Maia Sandu este Omul anului, pentru ca nimeni dintre cei care "guverneaza" nu fac nici cat un nasture de la sacoul respectabilei doamne. Maniacul anului - Plahatniuk-balamuc, demn de tumurluk, pentru ca si-a infipt coltii de plastic in tot ce misca in asta tara. Un maniac fara principia, un amestec de ura, invidie, de ipocrizie, de lasitate, de vulgaritate, sodomie, de razbunare si de superstitii. Esuatul anului - Plahatniuk-balamuc, pentru ca a suferit esecuri in escapadele sale prin Occident. Lacheul anului - licheLeanca. Holopul anului - Dodoloaie mega-oaie, pentru ca canta dupa partitura scrisa de retardatul si degenratul Plahoit. Malformatul anului - paduchele-lat din fruntea Pegrei, dihania piticiclopa Plahoit, pentru ca a suferit o schimbare de sex, din cauza ca cariciul sau de 5 cm e flasc. Preacurviosul indezirabil al anului - Piswaser democrat, criptobolsevic, fictiune pro-europeana, urmasul lui Stalin, Beria, Andropov, innecat in jafuri, hartuire, asasinate, spalari de bani. Mediocritatea anului - prim-sinistru dintre Prut si Nistru. Balamutul anului, invalidulR(n)atiunii - Kkandu, finul abject al Nasului Cosa Nostra infect.

Vera 29.12.2017 13:32

As zice ca Filip merita de o suta de ori mai mult decit Maia statutul de omul anului!

Dragos 29.12.2017 13:41

Neispravitul anului - guvernarea criminala, cazuta la examenul de capacitate in fata UE, pentru ca este o liota impotenta, nepriceputa, nevrednica, profana, stangace, ticaloasa, ignoranta si mitomana. Puscariabilii anului - SORican si stapanul sau sforar Plahoit, dar si sculele profesionale din jurul Plahoitului. Caricatura anului - Silvia (b)Radu.

Polilogu 29.12.2017 15:04

Pentru ca tot am ajuns in pragul Anului NOU 2018, doresc antreprenorilor basarabeni, indiferent de etnie sa-si asocieze eforturile de bunastare cu ale celor din ROMÂNIA cu si prin toate mijloacele. Succesul concurential in UE este GARANTAT si este ultimul obstacol pe care-l putem depasi cel mai bine si mai benefic IMPREUNA!Romanilor din tara mama le-a intrat deja in sange adaptarea la moderinzarea RO prin comert, economie si cultura dezvoltata si nu mai e cale de intoarcere. Somajul a disparut practic din RO,iar cei peste 4 milioane de romani din diaspora reprezinta cel mai mare câstig istoric al RO in insertia sa europeana. Ei pot oricand sa circule de acasa in intreaga lume si invers in beneficul lor. Si pentru ca sunt roman banatean din mosi stramosi si tot din mosi stramosi se zice ca TĂT BANATU-I FRUNCEA, vreau sa nu ma dezmint ca fiind...laudaros ! Cele 4 judete banatene au atins cu o vizibilitate indiscutabila, a fi provincia româneasca comparabila oricand cu cele mai dezvoltate regiuni ale UE.Poate ca doar in Polonia se poate vedea ce s-a conturat AICI . Si sunt multi urmasi ai basarabenilor printre noi, perfect integrati ,participanti ACTIVI LA BUNASTAREA BANATEANA. Comuna Dumbravita, alipita TIMISOAREI, chiar daca nu si administrativ ,este un exemplu cum nu se poate mai concludent ! Sunt zone unde nu mai exista deosebire intre sat si oras . In fine... Va doresc tuturor UN AN NOU FERICIT si LA MULTI SI BUNI ANI CARE VA SA VINA!!

A. Vareniță 30.12.2017 11:49

Când ortacii PD-lui lui Plahotniuc, vociferează că în spatele M. Sandu stă Filat și PLDM,care chipurile a fost cel ami corupt partid, acest fapt demonstrează că apartul propagandistic al IL cordonatore, este într-o mare criză de idei, sau că în genere este lipsit de rațiune, pentru că Filat deja al treilea an e în închisoare, iar peste 80% din membrii (de departe nu cei mai buni) PLDM deja sunt în PD. Iar punerea lui A. Candu alături de M. Sandu ca om al anului, reflectă dorința voalată a lui N. Negru de a primi și el un os de la PD, așa cum îl primește prietrnul lui, P. Bogaru. Așa intelectuali avem. Apropo, în Iași a fost editat un roman al scriitorului moldovean, N. Rusu, cu denumirea ” Pușlamelul”, despre mizerabilitatea intelectualilor moldoveni. Punct.

R. Untilă 30.12.2017 13:21

Anul 2017 s-a ”remarcat” cel mai mult prin faptul că guvernarea RM a căsut și mai jos. Numai scandalurile despre presupusele acte penale a lui Plahotniuc, cât costă. Totodată, a devenit și mai clar faptul că justiția este la rotații mari folosită în calaitate de bâtă, pentru că pornirea abuzivă a dosarelor penale și fenomenul arestarii oamenilor, îndeosebi a celor care nu plac, a devenit preocuparea ce mai e ”succes” a guvernării. În rest, din miliardul furat nu a fost recuperat niciun bănuț, iar cei care au pus mîina la furtul acestuai (Iu. Lencă, A. Candu, C. Gaburici, ș.a.) sunt ”eroi națioali”, pe când masa cea mai mare a populației, cum o ducea greu, așa și o duce.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md