Cum să îți menții creierul tânăr
Capacitatea ta mentală nu este fixă. Inteligența nu este fixă. Memoria nu este fixă. De fapt, nimic privind capacitatea ta mentală nu este fix. Poate că ai creierul tânăr. Sau poate că vrei să îl menții astfel.
Creierul tău este o operă de artă aflată în progres. Dacă nu îl supui la diferite provocări de-a lungul vieții, acesta va încetini din cauza îmbătrânirii. Însă este posibil să îți menții creierul tânăr, având în vedere că totul ține de exercițiile cognitive. Există numeroși oameni în vârstă care au reușit să își mențină toate capacitățile cognitive. Este vorba despre cum alegi să îți folosești creierul. Creierul uman este maleabil. Iată câteva modalități care te ajută să îi menții tinerețea!
Oferă-i provocări
Specialiștii în sănătate au descoperit că stimularea și angajamentele active în activități produc schimbări fizice în creier. Cu cât este mai inteligentă sarcina, cu atât mai bine. Construirea unei rezerve cognitive de cunoștințe și de amintiri poate proteja creierul împotriva daunelor mai târziu în viață. Câteva exemple de astfel de sarcini includ învățarea unei noi limbi străine sau a unui instrument muzical. În plus, poți face puzzle-uri, juca alte jocuri, face calcule mentale și citi dacă vrei un creier tânăr.
Ai grijă la dieta ta
Conform unui studiu publicat în revista Neural Plasticity, numeroase studii au descoperit că dieta afectează structura și funcția creierul, iar funcția cognitivă în rândul adulților în vârstă poate fi influențată de diferitele procese din dietă. Un răspuns inflamator defect al organismului poate provoca leziuni ale creierului. Radicalii liberi și toxinele se pot acumula în celulele creierului, provocând daune. Creierul trebuie să creeze celule noi ale creierului, iar comunicarea dintre proteine ajută la dezvoltarea, funcționarea și supraviețuirea neuronilor. Pentru a stimula activitatea creierului, este important să ai o dietă cu un conținut echilibrat de fructe și legume proaspete, cereale integrale și carne slabă.
Stai departe de alcool
Cercetările arată că există o corelație între consumul de alcool și demență, o stare a creierului care vizează în primul rând vârstnicii.
Simptomele demenței includ pierderi de memorie, dificultăți de gândire și organizare, uitarea modului în care sunt efectuate sarcini de rutină și schimbări de personalitate. Nu e nimic rău cu o băutură sau două, dar păstrează mahmureala doar pentru ocazii speciale.
Ascultă muzică pentru a stimula tinerețea creierului
Poate că nu te gândești prea mult atunci când îți pui căștile în urechi și dai play la melodiile tale preferate, dar se pare că are loc o simfonie complexă în creierul tău. Pentru a vedea ce se întâmplă în interiorul creierului, cercetătorii de la Universitatea Hopkins au pus muzicieni de jazz și rap într-un RMN și le-au spus să improvizeze melodii. Au descoperit că este activată puterea creierului în mod serios pentru o succesiune de note.
Nu face mai multe sarcini în același timp
Multitaskingul, pe lângă faptul că este un mit, stresează creierul.
Și orice lucru care stresează creierul duce la îmbătrânire. În schimb, încearcă să efectuezi o singură operațiune - concentrează-ți atenția asupra unei sarcini până când o termini. Este mai puțin stresant, mai eficient și poate chiar mai plăcut. În plus, te va ajuta să menții tinerețea creierului.
Ai grijă la emoțiile negative
Vorbind despre stres, emoțiile negative sunt aproape la fel de toxice. Pe lângă faptul că îți fură energia, sentimentele încărcate negativ pot duce la anxietate, depresie, probleme cu somnul și epuizare. Persoanele care se confruntă cu emoții negative au frecvent o satisfacție scăzută a vieții, un stres mai mare și îmbătrânesc mai repede. Dacă te-ai blocat într-un ciclu de emoții negative, încearcă să înveți o practică de relaxare, cum ar fi meditația sau rugăciunea. În plus, evită persoanele și situațiile stresante cât mai mult posibil.
Sursa: eva.ro
„Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Cum va arăta textul și buletinul de vot la REFERENDUMUL republican constituțional din 20 octombrie
Directorul Consiliului Național al Aeroporturilor din Europa, la Chișinău: „Acum este momentul să planificăm dezvoltarea pe termen lung a aeroportului” din R. Moldova. Autoritățile moldovenești, sfătuite să „reconsidere” statutul AIC
Transfugul Vasile Bolea rămâne INTERZIS la alegerile prezidențiale. Curtea de Apel Chișinău a dat VERDICTUL în privința reprezentantului „Putin Team” în R. Moldova