07:13:39 19.06.2024
Stiri

Țările NEUTRE care vor protecție sunt îndemnate să se alăture de urgență la NATO: „Lupul se află la uşa securităţii”

Actualitate 22.05.2024 18:59 Vizualizări947 Autor: ZiarulNational
Țările NEUTRE care vor protecție sunt îndemnate să se alăture de urgență la NATO: „Lupul se află la uşa securităţii”


Grant Shapps, secretarul britanic al Apărării, este de părere că țările neutre, care nu sunt membre NATO, dar care se bucură de „umbrela de protecţie" a acesteia, ar trebui să fie determinate să se alăture alianţei militare, scrie miercuri, 22 mai, POLITICO.

Într-un discurs susţinut la Londra, Grant Shapps nu a ţinut să arate cu degetul direct către ţările europene care nu sunt membre NATO, precum Irlanda, Malta, Austria şi Elveţia, şi care preţuiesc de mult timp neutralitatea, dar oficialul a precizat că Marea Britanie va face lobby pentru ca mai multe ţări să se alăture blocului militar.

„Voi pleda pentru ca NATO să îi aducă în organizaţie pe toţi cei care beneficiază de umbrela de protecţie a alianţei", a spus Shapps.

„Unele ţări europene beneficiază efectiv de acoperirea NATO, se bucură de beneficiile libertăţii şi, totuşi, nu se înscriu în sistemul de disuasiune colectivă a continentului", a adăugat Shapps, făcând referire la ameninţarea reprezentată de Rusia. „Când lupul se află la uşa securităţii europene, nu ar trebui să fie loc pentru neutralitate", a insistat el.

Invazia Rusiei în Ucraina în 2022 a stârnit dezbateri în unele capitale europene neutre cu privire la posibilitatea de a regândi politica de lungă durată şi de a se alătura alianţei militare. Au făcut-o Finlanda şi Suedia, care au aderat la NATO în ultimii doi ani.

Comentariile lui Shapps vin în timp ce membrii actuali ai NATO sunt îndemnaţi să-şi crească cheltuielile pentru apărare la 2,5% din PIB. Obiectivul actual al alianţei este de a cheltui cel puţin 2% din PIB pentru apărare - obiectiv îndeplinit de două treimi dintre cei 32 de membri ai NATO.

Marea Britanie a promis recent că va ajunge la 2,5% din PIB până la sfârşitul deceniului, iar Shapps a promis că va insista asupra acestei probleme la summitul aniversar al NATO, care va avea loc în iulie la Washington şi care va marca 75 de ani de existenţă ai alianţei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md