VIDEO // Tânără din R. Moldova, cunoscută și în Malaysia, după prăbușirea avionului în Ucraina

Legătura incredibilă dintre o tânără artistă din R. Moldova și teribila catastrofă aviatică produsă pe 17 iulie în Ucraina
O tânără de 17 ani primește în dar, la ziua ei de naștere, o călătorie în Malaysia. Cadoul aniversar îi va fi fatal, pentru că avionul cu care se deplasa spre destinația de vis a fost doborât în estul Ucrainei, iar toți cei 298 de oameni care se aflau în el au murit. Povestea tinerei nu este una reală, ci o născocire a unei artiste din R. Moldova, care a inventat istoria pentru a o picta în nisip. Valeria Duca a vrut să atragă atenția oamenilor asupra lucrurilor teribile care se întâmplă în jurul nostru, la doar câteva sute de km distanță. Filmulețul pictoriței a devenit viral pe internet, emoționând până la lacrimi cel puțin 37 000 de oameni, care l-au vizualizat pe YouTube. Rudele celor decedați în catastrofă i-au scris personal mesaje în care i-au mulțumit pentru ceea ce a făcut: „Mulțumesc foarte mult pentru acest video. Noi ținem minte oamenii care au murit”.
Arta deschide ochii și inimile
Valeria a făcut liceul în Anglia și acum urmează să se întoarcă în Marea Britanie pentru a face o facultate de Arte. A văzut la televizor șocanta tragedie și a rămas fără de cuvinte. Câteva zile mai târziu, s-a gândit că trebuie să ia atitudine, iar pentru că e pictoriță și pentru că „arta deschide ochii”, s-a gândit să facă o pictură în nisip. A fost ajutată de o prietenă, care s-a ocupat de filmare și mixaj. „Ideea ne-a venit împreună, eu am gândit istoria și am făcut conceptul. Istoria e simplă, ușor de înțeles, dar desenul are o putere mare în a produce și transmite emoții”, explică Valeria. „Am senzația că oamenii de aici nu își dau seama ce se întâmplă la câteva sute de km de noi. În cercul meu de prieteni din Anglia se vorbește mai mult despre politică, războaie și relații internaționale decât aici”, compară Valeria. Nu a vrut să își facă publicitate pe durerea oamenilor, dar filmulețul a avut multe share-uri pe Facebook, iar oamenii i-au scris personal mulțumiri. „Arta reflectă evenimentele din lume și trebuie să îi determine pe oameni să se oprească și să se gândească”, explică fata. Zeci de oameni au rămas mișcați de povestea desenată de fată, rudele celor decedați sau simpli oameni, care au suferit alături de ei.
Cu pensula în mâini de la 12 ani
Despre Valeria Duca oamenii de artă știu multe. Tânăra, care are acum 19 ani, a început să picteze de la 12, iar un an mai târziu avea prima expoziție în adevăratul sens al cuvântului. Valeria nu a studiat la vreun liceu de Arte, dar a luat lecții particulare de desen de la un profesor de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. În 2011, participa la Bienala de la Veneția, cea mai importantă expoziție din viața ei. „Am început să fac pictură abstractă. Încă nu mă dezmeticeam între ce înțeleg și ce nu înțeleg, între ce vreau și ce nu vreau să fac. Cu timpul, am trecut la pictura figurativă, iar acum sunt pasionată de portrete, de oameni, emoții și istorii. Acum fac destul de rar pictură abstractă”, spune Valeria. De trei ani pictează singură, fără să aibă vreun mentor. Lucrează în ulei pe pânză, dar are și lucrări în acuarelă și creion. A expus în Anglia, Italia, Ucraina, România, Rusia și R. Moldova. Își vinde lucrările pe site-ul personal, iar banii din vânzări îi ajung să își organizeze deopotrivă expozițiile și să își plătească studiile.
Arta în Marea Britanie e mai „liberă”
Valeria a plecat în Anglia acum doi ani, iar alegerea pe care a făcut-o zice că a fost una bună. Talentul tinerei artiste din R. Moldova a fost apreciat de englezi. „La școală am avut atelierul meu, unde puteam să vin și să pictez. Am avut posibilitatea să fac o expoziție într-o galerie din oraș. Unul din tablourile mele a fost ales din alte 27 ca să fie expus într-o galerie centrală din Londra, organizată de Royal Society of British Artist (Societatea Regală a Artiștilor Britanici – n.r.). Anglia a schimbat-o, a maturizat-o și a făcut-o mai open minded (persoană care este dispusă să ia în considerare diferite idei, opinii și atitudini). „Arta în Anglia e mult mai liberă decât cea din R. Moldova. Bazele tehnicii nu se pun ca aici, fiecare este liber să se dezvolte, dacă vrea. Profesorii nu se implică foarte mult în ceea ce faci, ei doar te ajută să te îndrepți în direcția pe care o vrei tu”, ne povestește Valeria. Fata vrea să studieze, din septembrie, Istoria Artei. A avut note foarte bune și a aplicat la universități de top din Marea Britanie.
O artistă „diferită”
Străinătatea a avut asupra Valeriei cam același efect ca și în cazul celorlalți artiști care au ales alte țări pentru ei, decât cea natală. Deși are doar 19 ani, tânăra gândește ca un adult format și are viziuni complexe asupra lumii. „Maturizarea e un proces absolut normal, iar fiind acasă, îmi dau seama că sunt foarte diferită de oamenii cu care am crescut”, spune Valeria. „Mi s-au schimbat interesele”, exemplifică fata. „Cu colegii de clasă nu mai comunic la fel ca înainte. De pildă, în grupul meu de prieteni din Anglia, oamenii învață mult mai mult și au interese legate de lucruri mari… îi vedeam vorbind despre istorie și politică, iar la noi asta nu este…”, meditează pictorița. „În R. Moldova, oamenii se bazează pe alte lucruri, care sunt extrem de minore, pe viața de zi cu zi… ei nu au visuri mari. Asta sună destul de crud, dar așa este percepția mea”, concluzionează artista.









































































