05:02:51 29.07.2021
 
Stiri

SURSE // Dodon vrea să trimită AMBASADOR în Franța o persoană EXPULZATĂ din același stat pe timpul URSS ca fiind agent KGB

Politică 15.01.2020 12:08 Vizualizări7161 Autor: Ziarul National
SURSE // Dodon vrea să trimită AMBASADOR în Franța o persoană EXPULZATĂ din același stat pe timpul URSS ca fiind agent KGB


Președintele Igor Dodon ar fi ales deja o candidatură pentru funcția de Ambasador al R. Moldova în Franța și ar fi solicitat deja agrementul autorităților franceze.

Surse demne de încredere au declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că este vorba de fostul Ambasador al R. Moldova în SUA din perioada guvernării comuniste, Nicolae Chirtoacă, după ce fosta guvernare ACUM-PSRM nu a mai ajuns să-l numească în această funcție pe Victor Chirilă.

„Nu pot să confirm sau să infirm această informație. Dvs. puteți scrie la Președinție sau la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, dar solicitarea de agrement nu este publică, este o procedură discretă și nu se vorbește public despre acest lucru”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Eugen Caras, consilierul președintelui Igor Dodon pentru probleme de politică externă.

Presa a scris anterior că Nicolae Chirtoacă, fost Ambasador al R. Moldova în SUA în perioada anilor 2006 - 2009, a fost expulzat în anul 1983 anume din Franța, ca fiind agent GRU, adică al serviciului de informaţii militare al URSS.

Nicolae Chirtoacă a fost angajat al GRU. El a făcut parte din cei 47 de spioni sovietici expulzaţi de la Ambasada URSS din Franţa în 1983. Nicolae Chirtoacă a fost una dintre persoanele-cheie care au negociat cu Rusia acordul de încetare a focului pe Nistru în 1992”, scria în 2009 „Jurnal de Chişinău”.

Acum câțiva ani, Chirtoacă recunoștea public faptul că a lucrat în „serviciul de inteligență”. „Prostii. Eu am făcut public ca am lucrat în serviciul de inteligență, cred că se vede acest lucru. Și eu le spun cretinilor aceștia agresivi: eu am primit acceptul Guvernului SUA de a fi numit în calitate de ambasador în termen de 2 săptămâni. Considerați că m-ar fi acceptat, dacă ar luat în calcul toată mizeria, tot idiotismul acestor diletanți, cu toate poveștile lor tâmpite cu care manipulează opinia publică?”, spunea Nicolae Chirtoacă pentru „ProTV”.

Nicolae Chirtoacă este cel care a fondat, în 2013, Partidul „Forța Poporului”, cedat apoi, în 2015, cu tot cu vicepreședintele acestuia, Alexandru Slusari, lui Andrei Năstase care l-a redenumit în Partidul Platforma Demnitate și Adevăr.

De profesie arhitect, Nicolae Chirtoacă are 67 de ani și s-a născut în oraşul Glodeni. În perioada anilor 1977 şi 1990, acesta şi-a făcut serviciul în diferite structuri ale forţelor armate ale URSS. În 1990, a fost director general al Departamentului de stat pe probleme militare, devenind mai apoi ministru al Apărării, după ce R. Moldova şi-a proclamat independenţa la 27 august 1991. Între anii 1992 – 1994 a fost consilierul Preşedintelui R. Moldova pe probleme de securitate naţională. Apoi, în 1998-1999 a fost purtător de cuvânt al prim-ministrului Ion Sturza, iar în cel de-al doilea mandat al guvernării comuniste a fost Ambasador al R. Moldova în SUA.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.07.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Jocul cifrelor și al...

23.07.2021 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // Politica României în...

20.07.2021 15:37 Ziarul National George Damian // Adio, Basarabia! Ren...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că trebuie să fie viitorul prim-ministru al R. Moldova, după victoria PAS din alegerile parlamentare anticipate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md