17:25:53 19.05.2024
Stiri

Suport important pentru AGRICULTURA din R. Moldova. Banca Mondială a aprobat o finanțare de 55 de MILIOANE de dolari pentru Proiectul „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură”

Actualitate 01.06.2023 13:14 Vizualizări1222 Autor: Ziarul National
Suport important pentru AGRICULTURA din R. Moldova. Banca Mondială a aprobat o finanțare de 55 de MILIOANE de dolari pentru Proiectul „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură”


Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat astăzi acordarea R. Moldova unei finanțări pentru Proiectul „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură” (AGGRI), în valoare de 55 de milioane de dolari SUA. Proiectul va sprijini R. Moldova să îmbunătățească prestarea serviciilor agricole publice, să stimuleze creșterea orientată spre piață și să sporească rezistența beneficiarilor vizați, asigurând, în același timp, mecanisme eficiente de răspuns la crizele emergente.

Datorită vecinătății și relației sale cu Uniunea Europeană (UE), una dintre cele mai mari și prospere piețe alimentare din lume, R. Moldova se bucură de un potențial semnificativ de creștere orientată spre export, subliniază Banca Mondială.

„Pentru a profita de această oportunitate, sectorul trebuie să rămână aliniat la cerințele UE, abordând, în același timp, discrepanțele existente în materie de performanță la nivel de subsector pentru a valorifica avantajele comparative în ceea ce privește creșterea, orientarea spre piață și reziliența la schimbările climatice”, se arată în comunicatul de presă al Băncii Mondiale.

„Sectorul agricol este vital pentru economia Moldovei și mă bucur că, datorită sprijinului acordat de Banca Mondială, țara va îmbunătăți prestarea serviciilor agricole publice, va stimula creșterea orientată spre piață și va spori reziliența beneficiarilor. De asemenea, proiectul va ajuta Moldova să răspundă prompt și eficient la crizele sau urgențele eligibile, în cazul producerii acestora”, a declarat directoarea de Țară al Băncii Mondiale pentru Moldova, Inguna Dobraja.

Proiectul AGGRI va sprijini, de asemenea, oportunitățile de creștere în cadrul lanțurilor valorice pentru lactate, carne, producția horticolă de legume și produse de nișă. Aceste subsectoare oferă un potențial semnificativ pentru antreprenoriat și crearea de locuri de muncă în zonele rurale, în special pentru femei, și pot contribui la realizarea obiectivelor țării în materie de sustenabilitate a mediului și de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în agricultură, într-un mod compatibil cu cerințele de finanțare ale UE pentru sistemele de producție agricolă.

Una dintre componentele de bază ale Proiectului AGGRI constă în a ajuta sectorul agricol din Moldova să reducă vulnerabilitatea la secetă prin extinderea disponibilității serviciilor de irigare pentru fermierii interesați. Investițiile vor fi direcționate către reabilitarea sistemelor de irigare gestionate de asociațiile utilizatorilor de apă, pentru a asigura funcționalitatea tehnică, creșterea gradului de asimilare a serviciilor, utilizarea mai eficientă a apei și a energiei electrice și pentru a facilita tranziția către modele de cultivare mai productive.

Din momentul aderării R. Moldova la Banca Mondială în 1992, peste 1,3 miliarde de dolari SUA au fost alocați pentru mai mult de 60 de operațiuni. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 12 proiecte active cu un angajament total de 617,2 milioane de dolari SUA. Domeniile de sprijin includ reforma reglementării și dezvoltarea afacerilor, modernizarea serviciilor guvernamentale, administrație fiscală, cadastru, educație, drumuri, sănătate și sectoarele sociale, inclusiv răspunsul la situația de urgență, cauzată de COVID-19, agricultura, apă și canalizare și energie.


Stiri relevante
19.05.2024 10:33 524 Matrioșka din cutia chinezească
Top stiri
19.05.2024 10:33 522 Matrioșka din cutia chinezească

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md