16:53:11 25.07.2024
Stiri

Summitul din Elveţia a adus pacea mai aproape de Ucraina, spune Ursula von der Leyen

Actualitate 16.06.2024 17:38 Vizualizări1116 Autor: Ziarul National
Summitul din Elveţia a adus pacea mai aproape de Ucraina, spune Ursula von der Leyen EPA/ Agerpres


Summitul din Elveţia din acest weekend a adus pacea mai aproape de Ucraina, dar nu se va ajunge la pacea reală doar cu un pas, iar drumul până la ea va necesita răbdare şi determinare, a declarat duminică preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în finalul discuţiilor găzduite în staţiunea Burgenstock, relatează Reuters.

,,Nu a fost o negociere de pace pentru că (preşedintele rus Vladimir) Putin nu este serios în privinţa opririi războiului, ci insistă asupra capitulării, cedării de teritoriu de către Ucraina, chiar dacă nu este vorba de teritoriu ocupat în prezent", a adăugat ea citată de Agerpres.

În ce-l priveşte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a explicat în conferinţa de presă că participanţii la summit au convenit să continue lucrul în grupuri speciale şi că, după ce ,,planurile de acţiune pentru pace" vor fi gata, va putea fi organizat un al doilea summit.

Menționăm că primul summit consacrat păcii în Ucraina, care are loc în acest weekend în Elveţia, fără participarea Rusiei, face apel la , implicarea tuturor părţilor" din conflict în demersurile de încetare a ostilităţilor, potrivit comunicatului final al reuniunii, din care AFP a obţinut o copie. Este însă de aşteptat ca nu toţi participanţii la reuniune să semneze textul.

Textul, susţinut de marea majoritate a celor circa 100 de participanţi, reafirmă de asemenea ,,principiile suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a tuturor statelor, inclusiv Ucraina".

,,Considerăm că pentru a ajunge la pace este nevoie de participarea tuturor părţilor şi dialog între toate părţile. Am decis de aceea să luăm măsuri concrete, pe viitor, în domeniile menţionate mai sus, cu un angajament sporit al reprezentanţilor tuturor părţilor", se adaugă în document.

Acesta mai subliniază şi că securitatea alimentară nu trebuie în niciun caz militarizată", în contextul în care invazia Ucrainei, unul din principalii exportatori de cereale din lume, a avut repercusiuni dramatice asupra aprovizionării, la fel şi oprirea exporturilor de îngrăşăminte ruse.

În fine, comunicatul cere eliberarea tuturor prizonierilor de război, precum şi a ,,copiilor ucraineni deportaţi ilegal".

Este de aşteptat ca declaraţia finală să nu fie semnată de toţi participanţii, dar mai mult din cauza formulării şi nu a lipsei de susţinere, a indicat cancelarul austriac Karl Nehammer, citat de dpa.

,,De aceea nu sunt prea preocupat dacă nu semnează toată lumea acum", a adăugat cancelarul austriac.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md