11:02:40 24.07.2019
 
Stiri

Subiect TABU pentru 30 de ani // Reactor nuclear secret amplasat în inima Londrei

Știri 04.08.2018 08:03 Vizualizări1029 Autor: Ziarul National
Subiect TABU pentru 30 de ani // Reactor nuclear secret amplasat în inima Londrei Sursa: cunoastelumea.ro

Între 1962 și 1996, un reactor nuclear se afla în inima Londrei, în apropierea unei artere aglomerate, aproape de casele oamenilor și de clădirile publice, fără ca londonezii să știe de existența sa. Reactorul a fost amplasat la subsolul clădirii King William, un fost spital al marinei regale din Greenwich, transformat ulterior în academie militară. Întregul complex a fost înființat în 1873, iar clădirea a fost proiectată de arhitectul englez Sir Christopher Wren. După închiderea spitalului în 1869, clădirea a devenit Colegiul Naval Regal unde au fost instruiți ofițeri din marină.

La începutul anilor ‘60, Royal Naval College a achiziționat un reactor nuclear cu putere redusă, numit JASON, pentru a educa și a instrui personalul militar și civil implicat în programul de dezvoltare a submarinelor nucleare. Reactorul de cercetare avea o putere de 10 kW, o înălțime de 1.52 de metri și era înconjurat de peste 300 de tone de oțel și placări de beton pentru a preveni extinderea radiațiilor. În ciuda dimensiunilor mici, Jason a fost puternic.

Potrivit The Independent, JASON era de 30 de ori mai radioactiv decât toate reactoarele din acel moment aflate în Marea Britanie. Era ca o bombă cu ceas, care, din fericire, nu a produs niciodată vreo pagubă.

În 1996, marina a decis să închidă Colegiul Naval și să predea reactorul spre a fi utilizat în scopuri civile. Pentru acest lucru, experții au trebuit să dezactiveze reactorul și să înlăture echipamentul operațional, să scoată combustibilul și să dezmembreze reactorul și plăcile de beton care au devenit iradiate de neutroni de-a lungul anilor.

Tot acest proces a durat trei ani, timp în care au fost scoase din zonă un total de 270 de tone de deșeuri nucleare.

În noiembrie 1999, Agenția de Mediu a dat în cele din urmă autorizația radiologică. Astăzi, reactorul este folosit pentru teste de către studenții Colegiul Imperial din Ascot.

Nota redacției: Chiar dacă nu a avut loc niciun eveniment nefericit, faptul că un reactor nuclear a stat în inima Londrei timp de 30 de ani arată gradul de dispreț cu care politicienii vremii au tratat interesul public și protecția cetățenilor englezi. În condițiile în care folosirea energiei nucleare era la început, riscurile au fost imense. Imaginați-vă un Cernobâl mai mic în capitala Marii Britanii și veți înțelege cu ce s-a jucat armata timp de trei decenii!

sursa: https://www.amusingplanet.com/2018/07/londons-secret-nuclear-reactor.html

Sursa: cunoastelumea.ro

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Cazul moldovenesc”

19.07.2019 09:12 Nicolae Negru De la post-comunism la post-plahotniu...

15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md