13:02:46 22.05.2019
 
Stiri

STUDIU // De la ce vârstă îi dai copilului telefon sau laptop conectat la internet. Cum poți urmări pe ce site-uri intră și cât timp petrece online

Social 15.02.2019 18:00 Vizualizări996 Autor: Ziarul National
STUDIU // De la ce vârstă îi dai copilului telefon sau laptop conectat la internet. Cum poți urmări pe ce site-uri intră și cât timp petrece online  Libertatea

Majoritatea părinților spun că de la vârsta de 14 ani le pot da copiilor smartphone, tabletă sau laptop conectat la internet, potrivit unui studiu realizat pentru Google, de către YouGov. Dincolo de studiu, vorbește realitatea: majoritatea copiilor au telefoane din clasa I, dacă nu chiar mai devreme.

Conform studiului, 36% dintre români sunt de părere că vârsta la care copilul poate primi un smartphone, o tabletă sau un laptop conectat la internet este între 14 și 16 ani. Alți 27% dintre părinții români consideră că între 10 și 13 ani copiii pot deține un gadget, iar 26% sunt de părere că doar după 16 ani copiii sunt pregătiți de acest lucru.

Circa 6% dintre părinți consideră că este potrivit ca aceștia să primească gadgeturi legate la net sub vârsta de 10 ani, iar 4% nu știu. Femeile acceptă mai ușor decât bărbații să le dea copiilor de la 10-13 ani telefoane, laptopuri sau tablete conectate la internet.

La această categorie au răspuns 30% dintre femei și 24% dintre bărbații chestionați. Aproape o treime dintre bărbați (31%) consideră că vârsta potrivită pentru a avea un dispozitiv conectat la internet este peste 16 ani, față de 21% dintre femei, transmite Libertatea.

Cum poți urmări ce face copilul când intră pe internet

Există o serie de aplicații și programe care permit monitorizarea activității copiilor pe internet, multe fiind pe bani. Aplicația Google Family Link, care de anul trecut este disponibilă și în România, le permite părinților să seteze reguli de utilizare și acces a smartphone-ului, tabletei sau Chromebook-ului copiilor. Părintele trebuie să-și instaleze aplicația pe telefonul propriu, iar apoi pe dispozitivul copilului. Sunt de urmat câțiva pași pentru a conecta și „împerechea” cele două dispozitive, apoi se poate trece la crearea de reguli de utilizare a telefonului sau tabletei copilului.

Părinții pot seta timpul pe care copiii îl pot petrece pe telefon sau tabletă, precum și intervalul în care o pot face. Cu aceeași aplicație se poate defini și ora de culcare, astfel încât, după această oră, dispozitivul nu mai este activ și nu mai poate fi folosit. Cu Family Link, părinții pot permite accesul la anumite aplicații și le pot bloca intrarea pe altele, dar pot și monitoriza ce aplicații poate copilul să descarce, respectiv pot seta ca doar ei să aprobe orice descărcare de aplicație din Google Play Store. Mai mult, părinții pot oricând bloca utilizarea dispozitivului sau a unei aplicații.

Aplicația Google oferă și control asupra căutărilor copilului. Pe dispozitiv poate fi activat filtrul de căutare sigură, se pot bloca anumite site-uri în Chrome, iar părinții au acces la istoricul căutărilor pe Google al copilului. De asemenea, părinții pot vedea unde se află dispozitivul copilului, cu condiția să fie deschis și conectat.

La 16 ani copilul poate prelua controlul

În România, cu aplicația Family Link, părinții pot monitoriza activitatea pe internet a copiilor doar până la vârsta de 16 ani, când copilul poate prelua controlul asupra contului său Google. Atenție, însă: aplicația funcționează doar pe produsele Google! Atunci când copilul folosește un browser ca Safari și folosește motorul de căutare Bing, filtrarea rezultatelor nu mai are loc.

Aplicația Family Link oferă și opțiune de localizare în timp real a copilului, fără a fi nevoie de alt dispozitiv. Studiul derulat de YouGov este reprezentativ și s-a derulat online în perioada 27 decembrie 2018 – 7 ianuarie 2019, pe un eșantion de 1.009 persoane din România. Pentru adulți, Google recomandă să nu folosim aceleași parole pe mai multe site-uri, existând riscul ca acestea să fie accesate de infractori cibernetici.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2019 09:18 Nicolae Negru Degeaba ne numim unioniști…

17.05.2019 09:27 Nicolae Negru De ce suferim? De oligarhie sau prostie?

15.05.2019 08:02 Vitalie Hadei ANALIZĂ // Portretul PSIHOLOGIC al lu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md