STUDIU cu cifre ALARMANTE: Fiecare al cincilea adolescent din R. Moldova primește pe Internet fotografii și înregistrări video cu conținut SEXUAL, iar fiecare al doilea iese la întâlniri cu necunoscuți
Patru din zece copii cu vârste sub zece ani din R. Moldova au deja un cont pe rețelele sociale, iar două treimi dintre copiii cu vârste între 12 și 15 ani accesează zilnic Internetul. Telefonul este dispozitivul de pe care marea majoritate a acestora se conectează la rețeaua virtuală.
Potrivit unui studiu național realizat la inițiativa Centrului Internațional „La Strada” cu privire la siguranța copiilor pe Internet, unul dintre cele mai riscante comportamente ale copiilor online este transmiterea imaginilor foto și video intime.
Aproape 82 la sută dintre copii au transmis pe parcursul ultimelor 12 luni, prin intermediul Internetului, diverse mesaje, fotografii sau înregistrări video. Dintre aceștia, fiecare al cincilea adolescent de 14-15 ani a primit pe Internet fotografii, înregistrări video cu conținut sexual, iar la 16,8% li s-au solicitat astfel de lucruri. Datele cercetării mai atestă faptul că, de obicei, adolescentul care a primit astfel de informații nu a avut doar o singură experiență de acest fel.
Alarmantă, spun autorii documentului, citați de un comunicat de presă al „La Strada”, este și tendința copiilor de 12-15 ani de a se întâlni cu persoanele cunoscute în mediul online. Astfel, fiecare al doilea copil recunoaște că s-a întâlnit în viața reală cu persoane pe care, inițial, le-a cunoscut doar pe Internet, lucru pe care majoritatea dintre ei spun că l-au regretat.
Datele indică faptul că extrem de puțini copii și adolescenți, doar nouă la sută, se adresează părinților sau unui adult cerându-i sfatul atunci când primesc solicitări de a transmite informații cu caracter sexual.
„Trei din patru adolescenți blochează persoanele care le solicită să transmită informații cu caracter sexual, 17 la sută comunică despre astfel de situații cu prietenii și le cer sfaturi acestora, iar 11 la sută trimit ce li s-a solicitat”, susține Diana Cheianu, autoare a cercetării.
La fel, 8,6% din totalul copiilor cu vârsta de 14-15 ani au expediat în ultimul an fotografii, înregistrări video care să prezinte corpul lor sau părți ale corpului goale. Aceștia fie le consideră drept situații „normale”, odată ce se află într-o relație, fie o fac din curiozitate, dar și pentru că „nu este vreo problemă dacă în fotografie nu se vede fața”. Au fost și adolescenți care au menționat că au întreprins aceste acțiuni fiind amenințați că fotografiile, înregistrările video trimise anterior sau discuțiile cu caracter sexual vor deveni publice.
Îngrijorător este faptul că adolescenții au cunoștințe sumare despre comportamentele riscante online. Practic, fiecare al cincilea adolescent cu vârstă de 12-15 ani spune că nu cunoaște nimic despre siguranța online, în timp ce restul au doar cunoștințe sumare. Fiind întrebați despre modalitățile în care părinții îi informează despre riscurile online, majoritatea copiilor au menționat că, de obicei, părinții le citesc „lecții moralizatoare” sau acționează extrem - își izolează copiii de la comunicare, le iau laptopurile, tabletele etc.
„Ce nu înțeleg unii părinți este că abuzatorii nu au apărut acum și nici nu s-au înmulțit odată cu Internetul. Persoane rău intenționate au existat dintotdeauna, doar că s-au adaptat noilor realități și unii dintre ei acum acționează online. Nu trebuie să ne fie frică de Internet care, utilizat la întreaga capacitate, este în primul rând un excelent instrument de dezvoltare a copilului. Doar că, așa cum le spunem celor mici cum să treacă strada în siguranță, așa trebuie să îi învățăm și reguli elementare de siguranță pe Internet”, este convinsă Ana Revenco, președinta Centrului Internațional „La Strada”.
Menționăm că astăzi este marcată Ziua Siguranței Copiilor pe Internet. Centrul pentru combaterea crimelor informatice a Inspectoratului Național de Investigații vă îndeamnă să telefonați, în cazul în care ați devenit victima unor astfel de acțiuni sau cunoașteți asemenea cazuri, la numerele de telefon 022 577 153, 078 090 902 sau să scrieți la adresa e-mail ccci@mai.gov.md. Mai multe detalii cu privire la pericolele pe Internet puteţi afla pe www.siguronline.md.
Valeriu Saharneanu // La urne! Avem război de agresiune hibridă, nu alegeri
„ATAC” la adresa alegătorilor din R. Moldova: Poliția îi îndeamnă să raporteze orice tentativă de a-i corupe. SMS-ul trimis de oamenii legii tuturor cetățenilor
Inteligența artificială descoperă ceva neașteptat într-o operă pictată de Rafael