09:59:17 07.11.2025
Stiri

STUDIU // Consumul frecvent al anumitor emulsifianţi pare să fie asociat cu un risc mai ridicat de diabet

Actualitate 24.04.2024 15:29 Vizualizări885
STUDIU // Consumul frecvent al anumitor emulsifianţi pare să fie asociat cu un risc mai ridicat de diabet
Poză simbol

Consumul frecvent al anumitor emulsifianţi pare să fie asociat cu un risc mai ridicat de diabet, sugerează un studiu amplu publicat miercuri, a cărui metodologie face însă obiectul mai multor critici, transmite AFP.

"Consumul anumitor aditivi alimentari emulsifianţi ar fi asociat cu un risc crescut de diabet de tip 2", se arată într-un comunicat emis de Institutul francez de sănătate şi cercetare medicală (Inserm), care a contribuit la studiul publicat în Lancet Diabetes & Endocrinology.

Emulsifianţii (emulgatorii) sunt aditivii cei mai des utilizaţi în industria alimentară. Aceştia se regăsesc în numeroase produse alimentare, scopul lor fiind acela de a îmbunătăţi textura şi consumul.

Cercetarea a fost realizată în Franţa, în cadrul unui aşa-numit studiu de cohortă. Această metodă constă în monitorizarea unui grup de subiecţi timp de mai mulţi ani, observând ce patologii dezvoltă în timp ce sunt evaluaţi mai mulţi factori asociaţi stilului lor de viaţă.

Cohorta în cauză, numită Nutrinet, monitorizată în special de Inserm, a inclus aproximativ 100.000 de adulţi care au fost observaţi timp de aproximativ 15 ani. Această monitorizare a dat deja naştere la numeroase studii, unele sugerând o asociere între consumul de îndulcitori şi apariţia bolilor cardiovasculare sau a cancerelor.

De această dată, cercetătorii au ajuns la concluzia că apariţia diabetului de tip 2 era mai frecventă atunci când erau consumate deseori alimente care conţineau emulsifianţi, precum caragenan sau gumă xantan.

Cu toate acestea, ca şi în cazul studiilor precedente efectuate de aceeaşi echipă, concluziile acesteia au fost primite cu prudenţă de alţi cercetători, care au subliniat câteva limitări în ceea ce priveşte metodologia.

Acestea, unele admise chiar de autori, sunt parţial asociate cu însuşi principiul unui studiu de acest tip, numit observaţional: nu permite stabilirea unei relaţii directe cauză-efect între consumul acestor aditivi şi apariţia diabetului.

Nici măcar nu este clar dacă riscul de diabet este asociat întocmai cu acest consum al respectivilor emulsifianţi, după cum a subliniat epidemiologul Gunter Kuhnle, specialist în nutriţie, într-o reacţie publicată marţi în Science Media Center din Marea Britanie.

"Acest studiu este susceptibil să demonstreze o asociere între diabet şi alimentele care conţin de obicei anumiţi emulgatori, însă nu o asociere cu aceşti emulsificatori în sine", a notat el. Şi, în orice caz, "amploarea efectelor este foarte mică", a adăugat Kuhnle.

Autor: Ziarul National
Stiri relevante
07.11.2025 08:04 306 Horoscopul zilei 07.11.2025
Top stiri
07.11.2025 08:04 283 Horoscopul zilei 07.11.2025

Parteneri
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Curs valutar
1 MDL   1 EUR 19.71 1 USD 17.11 1 RON 3.88 1 RUB 0.21 1 UAH 0.41
Sondaj
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare în R. Moldova, pentru cine ați vota?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte