Studenţii care au găsit în 36 de ore soluţia la problema Facebook cu ştirile false


Facebook a fost criticată în timpul campaniei electorale din SUA că nu face nimic pentru a opri răspândirea ştirilor false pe reţeaua de socializare. Însă cât de greu e să faci un program care să identifice informaţiile neverificate sau care provin din surse necredibile?
Ei bine, patru tineri au demonstrat că nu e deloc dificil.
În cadrul unui eveniment de hacking organizat la Princeton University din SUA, studenţii au creat o extensie pentru browser-ul Chrome care face fix acest lucru, în doar 36 de ore, transmite Business Insider.
Ei şi-au botezat proiectul „FiB: Stop living a lie”, cu aluzie la faptul că Facebook nu ar face nimic pentru a opri răspândirea ştirilor false.
Extensia pentru Chrome a studenţilor funcţionează astfel: odată instalată, ea va scana fiecare postare care îţi apare în news feed-ul de la Facebook şi o va clasifica drept verificată (verified) sau neverificată (not verified).
Tinerii s-au folosit de inteligenţa artificială pentru a face aceste scanări: programul ia în calcul reputaţia site-ului, identifică dacă se află în baza de date cu malware, iar conţinutul e căutat pe Google şi Bing.
La final, plug-în-ul ataşează în colţul postării de pe Facebook un chenar cu „verified” sau „not verified”. Extensia FiB pentru Chrome poate fi descărcată de aici.
Ce a făcut Facebook
După criticile primite, reţeaua de socializare a luat totuşi o măsură legată de site-urile care răspândesc ştirile false: nu le va mai permite acestora să sponsorizeze articole pe Facebook.
La rândul sau, Google a transmis că nu va mai permite acestor site-uri să obţină bani din reţeaua sa de publicitate.
Sursa: ziare.com








































































