12:42:46 12.07.2020
 
Stiri

Specialist în TOXICOLOGIE: „La oricare dintre noi s-ar depista MERCUR în sânge”. Otrăvirea invocată de liderii opoziției trebuie „DEMONSTRATĂ prin analize”

Social 22.02.2019 10:32 Vizualizări2412 Autor: Ziarul National
Specialist în TOXICOLOGIE: „La oricare dintre noi s-ar depista MERCUR în sânge”. Otrăvirea invocată de liderii opoziției trebuie „DEMONSTRATĂ prin analize”


În R. Moldova nu au existat până în prezent cazuri grave de intoxicație cu mercur, dar dacă ar face analize, orice cetățean ar putea avea asemenea substanță în sânge.

Cel puțin, așa susține Nicolae Gurschi, specialist principal în toxicologie la Spitalul „Sfânta Treime” din Chișinău.

Intoxicația cu mercur este atestată atunci când în sânge sunt depistate mai mult de 10 micrograme la decalitru, iar primele semne ale unei otrăviri ar fi dureri de cap, amețeli, febră etc.

„De când activez, nu au fost înregistrate niciodată cazuri grave de intoxicații cu mercur. Au fost unele ușoare, atunci când au fost sparte termometre, de exemplu. Dar, dacă am face analize, la oricare dintre noi ar fi depistat mercur în sânge: de la 2, 3 până la 4 micrograme la decalitru. Iată noi consumăm pește de mare. Anume acest produs conține mercur, în special cel mășcat. O intoxicație cu mercur atacă sistemul renal și nervos”, a explicat pentru Ziarul NAȚIONAL specialistul în toxicologie.

Întrebat dacă declarațiile făcute ieri de cei doi lideri ai opoziției din R. Moldova, Maia Sandu și Andrei Năstase, care au spus că au bănuieli rezonabile că au fost otrăviți cu mercur de către actuala guvernare, sunt acuzații reale, Nicolae Gurschi a menționat că acest lucru „trebuie demonstrat prin analize”.

Amintim că Maia Sandu și Andrei Năstase au anunțat că analizele pe care le-au efectuat în ultimul timp au atestat un conținut ridicat de metale grele în sângele lor, iar medicii le-au spus că „această acumulare nu poate fi explicată în mod natural, nu se poate întâmpla fără o intervenţie din afară”.

Cei doi lideri ai opoziției nu au făcut publice rezultatele analizelor și nici nu au depus vreo plângere la organele de drept ca să cerceteze eventualul atentat la viața acestora.

Responsabilii de la serviciile de presă ale Procuraturii Generale și Inspectoratului General al Poliției ne-au confirmat că nu au primit sesizări vizavi de acest caz.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
11.07.2020 10:46 Ziarul National Alecu Reniță // Statalitatea dodonis...

10.07.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Gațcaniada sau cum a...

06.07.2020 09:37 Nicolae Negru Nicolae Negru // Deznodământ rapid sa...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md