06:16:20 08.12.2021
Stiri

Soluția pentru neînțelegerile dintre Chișinău și Comrat: „Să comunice mai mult”

Social 05.09.2013 15:52 Vizualizări1577 Autor: Ziarul National
Soluția pentru neînțelegerile dintre Chișinău și Comrat: „Să comunice mai mult”


Expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Berbeca, susține că pentru a evita eventuale neînțelegeri între Chișinău și Comrat, autoritățile de la Chișinău ar trebui să aibă mai multe discuţii cu Comratul.

Totodată, expertul este de părere că trebuie de urgentat finalizarea unor  proiecte demarate de mult timp, iar în cazul în care funcţionarii din autonomia găgăuză vor veni cu propuneri de proiecte de dezvoltare regională care ar corespunde priorităţilor Strategiei de Dezvoltare Regională Naţională şi vor fi îndeplinite toate condiţiile legale privind crearea regiunii de dezvoltare UTA Găgăuzia, ar fi judicios de finanţat, cu titlu de excepţie, astfel de proiecte în anul financiar 2014.

Recomandările se conțin în lucrarea „Autonomia găgăuză: şantaj politic sau în căutarea unor noi relaţii contractuale între Comrat şi Chişinău”, scrisă de expertul Veceaslav Berbeca. Potrivit acestuia, chiar dacă au trecut mai mult de 18 ani de la data realizării acestui compromis politic între centru şi regiunea găgăuză, periodic apar semne de conflict între autorităţile de la Chişinău şi cele de la Comrat.

Problemele care au apărut în ultima perioadă între autorităţile autonomiei găgăuze şi cele centrale sunt rezultatul unor neînţelegeri care ţin de funcţionarea UTA Găgăuzia. Orice modificare legislativă sau operare a unor schimbări instituţionale care au o anumită legătură cu autonomia este privită adeseori drept o atentare la atribuţiile UTA Găgăuzia. Multe dintre aceste neînţelegeri apar şi din cauza unei lipse de comunicare suficientă între liderii de la Comrat şi autorităţile de la Chişinău, consideră autorul.

„Este important de menţionat că, practic, orice fracţiune politică din autonomia găgăuză consideră că are motive pentru a aduce critici la adresa autorităţilor de la Chişinău. Evident, există o diferenţă în accentele nemulţumirilor lor, însă toţi invocă problema nerespectării statutului juridic special al Găgăuziei de către autorităţile centrale. De asemenea, sunt invocate şi anumite probleme de ordin politic care ar perturba relaţiile dintre regiune şi centru”, explică Veaceslav Berbeca.

Galina Munteanu
Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Un pas inedit, corec...

03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Considerați judicioase acțiunile CEC și ale justiției în cazul alegerilor locale noi de la Bălți: excluderea din cursă a candidatului Partidului „Șor”, Marina Tauber, și organizarea turului doi de scrutin pe 19 decembrie cu următorii doi candidați?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md