Socialiștii vor emisiuni militare și știri din Rusia la posturile TV din R Moldova: Au atacat la Curtea Constituțională legea promulgată de Maia Sandu


Deputații socialiști Adela Răileanu și Grigore Novac au depus astăzi o sesizare la Curtea Constituțională prin care au solicitat Înaltei Curți să se expună pe marginea constituționalității unor articole din Legea nr.143 pentru modificarea Codului serviciilor media audiovizuale, adoptată recent de către majoritatea parlamentară și promulgată de președinta Maia Sandu.
Socialiști consideră că prin modificările operate s-ar încălca mai multe prevederi ale Constituției Republicii Moldova, precum și ale unor acte internaționale privind drepturile omului.
„Modificările instituie în manieră disproporțională norme menite să „cenzureze” informația „incomodă” difuzată public, precum și măsurile de atragere la răspundere pentru „dezinformare” și, nu în ultimul rând, să „stranguleze” agenții economici de profil”, se arată într-un comunicat al socialiștilor.
Amintim că preşedinta Maia Sandu a promulgat duminică, 19 iunie, legea menită să securizeze spațiul informaţional al R. Moldova.
Mai exact, legea prevede interzicerea ştirilor şi emisiunilor analitice din ţările care nu au ratificat Convenţia privind Televiziunea Transfrontalieră, printre acestea numărându-se și Federația Rusă.
Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova a fost completat cu noțiunea de „dezinformare” și cu sancțiuni pentru furnizorii sau distribuitorii de conținut media care vor încălca legislația.
Legea mai prevede ca 50% dintre programele străine difuzate la televiziune trebuie să provină din Uniunea Europeană (UE), SUA sau din ţări semnatare ale acestei convenţii europene, iar posturile de televiziune din Republica Moldova nu vor putea difuza decât filme, seriale, programe muzicale sau emisiuni de divertisment ruse.
Este vorba despre prevederi care au mai existat anterior în legislație, dar au fost abrogate de către fosta guvernare a socialiștilor și Partidului „ȘOR”.
De asemenea, furnizorii de servicii media nu vor difuza, iar distribuitorii de servicii media nu vor retransmite programe audiovizuale care, indiferent de proveniența lor, justifică războaiele de agresiune, neagă crimele de război şi crimele împotriva umanității sau incită la ură.








































































