03:12:00 26.03.2019
 
Stiri

Situațiile în care președintele R. Moldova poate DIZOLVA Parlamentul

Politică 15.03.2019 11:40 Vizualizări1358 Autor: Ziarul National
Situațiile în care președintele R. Moldova poate DIZOLVA Parlamentul facebook

Preşedintele R. Moldova poate dizolva Parlamentul în două situaţii: în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de trei luni, după consultarea fracţiunilor parlamentare sau dacă nu a fost acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

„Termenul de formare a Guvernului este unul cât se poate de exact. Parlamentul are la dispoziţie trei luni de zile, nu contează câte tentative sunt. În cazul în care Guvernul nu se formează în trei luni de zile, Curtea Constituţională a decis că preşedintele R. Moldova are obligaţia constituţională de a dizolva acest Parlament, fără nicio posibilitate de a extinde acest termen. Este un termen imperativ, deoarece în Constituţie figurează sintagma că preşedintele dizolvă, dar Curtea a interpretat această normă transformând-o din una permisivă într-o normă imperativă pentru şeful statului, care îl obligă să dizolve cât de curând posibil un Parlament care nu este capabil să formeze o majoritate parlamentară şi să învestească un Guvern”, a declarat fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, în cadrul emisiunii „Loc de Dialog” de la „Radio Moldova”.

Potrivit Constituţiei, în cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată. Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele şase luni ale mandatului preşedintelui R. Moldova şi nici în timpul stării de urgenţă, de asediu sau de război.

De menționat că, după alegerile parlamentare din 24 februarie curent, patru formațiuni au acces în Parlament. Este vorba de PSRM – 35 mandate, PD – 30 mandate, Blocul „ACUM” – 26 mandate și Partidul „ȘOR” – 7 mandate. De asemenea, legitimații de parlamentari au primit și trei candidați independenți.

Partidele care au acces în Parlament nu au format, deocamdată, o alianță de guvernare. Oficial, formațiunile nu au avut nici discuții prealabile în acest sens, deși invitații la dialog au fost din partea PD și PSRM. Ambele formațiuni au invitat la discuții Blocul „ACUM”, însă reprezentanții acestei entități politice au refuzat ofertele de a discuta despre o eventuală coaliție de guvernare.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2019 09:14 Nicolae Negru Martir sau violator, cu palma sau cu ...

22.03.2019 09:51 Nicolae Negru Alegerile s-au încheiat, dar campania...

18.03.2019 09:17 Nicolae Negru După politica turtei dulci, vine poli...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce coaliție de guvernare credeți că va fi formată în R. Moldova după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md