07:04:50 19.06.2024
Stiri

Sfaturile unui dermatolog. Semnul de pe unghii pe care nu trebuie să-l ignori: „Ar putea fi o formă gravă de cancer de piele"

Actualitate 22.05.2024 19:30 Vizualizări930 Autor: Ziarul National
Sfaturile unui dermatolog. Semnul de pe unghii pe care nu trebuie să-l ignori: „Ar putea fi o formă gravă de cancer de piele Shutterstock


Dr. Lindsey Zubritsky, un dermatolog din SUA, îi „imploră” pe cei 1,4 milioane de urmăritori pe care i-a strâns pe TikTok să-și verifice unghiile cu atenție.

O linie verticală pe unghie ar putea indica prezența unui melanom subunghial, un tip rar, dar agresiv de cancer de piele.

„Dacă aveți o dungă verticală întunecată care coboară pe unghie, ar trebui să o verificați. Ar putea fi o formă gravă de cancer de piele. Deși nu este comun, poate fi ușor de ratat dacă nu știi ce să cauți", a spus medicul într-un clip de nici un minut, care a atras zeci de mii de vizualizări.

unghie bolnava

Exemple de unghii care ascund un cancer de piele, de fapt. / Foto: captură TikTok


Melanoamele subunghiale reprezintă doar între 0,7%-3,5% dintre toate melanoamele maligne. Șansele de supraviețuire ale unui pacient depind de stadiul în care este descoperit cancerul și dacă s-a răspândit, scrie New York Post, citat de Digi World.

Cauza exactă a melanoamelor de sub unghie nu este cunoscută, dar nu pare a fi legată de expunerea la soare. Având anumite caracteristici, inclusiv vârsta între 50 și 70 de ani, pielea mai închisă la culoare și antecedente familiale de melanom, îi expun pe oameni la un risc mai mare.

Melanoamele subunghiale tind să afecteze cel mai mult degetul mare de la mâini și picioare, dar poate afecta orice alt deget. Apare ca o colorare maro-neagră a patului unghiei, fiind adesea diagnosticată ca o infecție fungică.

Dr. Zubritsky a subliniat că nu toate dungile închise la culoare de pe unghii sunt melanoame sau sunt periculoase. O melanonichie longitudinală poate fi, de exemplu, doar o dâră care este de obicei benignă. Doctorița a făcut distincția între un melanom crescut sub unghie și un hematom apărut în aceeași zonă, care apare atunci când sângele se adună sub unghie după o traumă, cum ar fi o lovitură. Dacă dunga colorată începe să se extindă de la unghie spre piele, ar putea fi vorba de un melanom.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md