13:37:00 30.09.2020
 
Stiri

Șeful unei comisii parlamentare critică intenția lui Dodon de a cheltui bani din buget pentru reparația Complexului „Eternitate”: „Atunci când abia de legi tei de curmei, eviți să îngropi banii în asfalt, de dragul hatârului politic”

Economie 23.01.2020 14:44 Vizualizări1740 Autor: Ziarul National
Șeful unei comisii parlamentare critică intenția lui Dodon de a cheltui bani din buget pentru reparația Complexului „Eternitate”: „Atunci când abia de legi tei de curmei, eviți să îngropi banii în asfalt, de dragul hatârului politic”


Eventualele reparații ale Complexului Memorial „Eternitate” din Chișinău, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la „victoria în războiul pentru apărarea patriei”, este „un proiect ideologic asumat de Partidul Socialiștilor”, iar din bugetul de stat, unul auster pentru anul 2020, nu ar trebui să fie alocați bani.

De această părere este președintele Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice, Igor Munteanu, care amintește că bugetul de stat pentru acest an prevede un deficit de 7,4 miliarde de lei.

„Ai dreptul să aloci bani din bugetul public numai dacă ai acești bani, nu te împrumuți de la alții pentru necesități de bază și pari să fii dispus să arunci milioane de lei pe proiecte cu caracter ideologic, pentru că Memorialul, la 75 de ani, este un proiect ideologic asumat de PSRM. Atunci când abia de legi tei de curmei, pui banii la dezvoltare și eviți să îngropi banii în asfalt de dragul hatârului politic.

În 2020, deputații PD-PSRM au adoptat un buget de stat cu deficit de 7,4 mlrd lei, mult peste 2,4% PIB permis de legile în vigoare, iar încasările planificate din surse externe sunt mai mult decât iluzorii, în condițiile actualului Guvern. Am auzit opinia premierului despre posibila vânzare a patrimoniului public și nu sunt deloc încântat. Probabil că nici alți cetățeni descurajați de privatizările din ultima vreme. Nu acoperi găurile bugetului cu bani din vânzarea activelor de stat, ci le folosești exclusiv pentru dezvoltarea sectorului respectiv, așa fac guvernele responsabile, care se gândesc la oameni”, susține Igor Munteanu.

Deputatul a anunțat că a solicitat astăzi organelor competente să informeze Comisia parlamentară pe care o conduce asupra măsurilor de investigare și sancționare a ilegalităților comise la prima reconstrucție a Memorialului „Eternitate” din anii 2005-2006, care a costat bugetul public circa 35 de milioane de lei, descoperite de către Curtea de Conturi în 2007 și rămase fără niciun răspuns din partea organelor de drept.

„Curtea a stabilit o listă lungă de sute de ilegalități legate de exagerarea de cost a materialelor de construcție, lucrări în afara planului de achiziții, executarea necalitativă a lucrărilor, neîndeplinirea obligațiilor contractuale. Și toate aceste grave încălcări sub privirile îngăduitoare ale fostului președnte al R. Moldova, Vladimir Voronin, și ale unor „cadre” de marcă în Direcția construcții capitale a Primăriei Chișinău, Agenția de construcții și dezvoltare a teritoriului, Institutul municipal de proiectări, SRL Galeria de Piatră” etc.”, a enumerat Munteanu.

În opinia deputatului, nu este nicio garanție că fraudele estimate de zeci de milioane de lei din anii 2005-2006 nu se vor repeta „cu precizie milimetrică” și în 2020, sub alt guvern „tehnocratic”.

CITIȚI și Americanii repară drumuri în R. Moldova, românii - școli, teatre și grădinițe, iar rușii ar putea da bani pentru monumente sovietice: „Știu că Guvernul gestionează acest subiect”

Amintim că anunțul privind reconstrucția Complexului Memorial „Eternitate” a fost făcut de președintele Igor Dodon care se pregătește să fie, pe 9 mai curent, în Piața Roșie de la Moscova.

„În acest an este vorba de 75 de ani de la finalizarea celui de-al Doilea Război Mondial sau victoria pentru apărarea patriei, fiecare califică diferit, dar este un eveniment important pentru toți cetățenii R. Moldova, pentru toată Europa. Este vorba de 75 de ani de la victorie. Acest complex este într-o stare deplorabilă și, dacă vrem să stimăm ceea ce au făcut părinții noștri, buneii noștri, ei și-au dat viața, eu cred că acest complex trebuie reparat. (...) Cât ține de surse – vor fi aceste surse interne sau vor fi externe, împreună cu partenerii ruși de exemplu, știu că Guvernul gestionează acest subiect. Când, cât și cum, cred că trebuie să-i întrebați pe cei de la Guvern”, a declarat Dodon.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Președinte pe vremea...

27.09.2020 10:02 Ziarul National Alecu Reniță // Factura pentru întârz...

25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md