00:48:26 05.03.2021
 
Stiri

Americanii repară drumuri în R. Moldova, românii - școli, teatre și grădinițe, iar rușii ar putea da bani pentru monumente sovietice: „Știu că Guvernul gestionează acest subiect”

Social 21.01.2020 14:01 Vizualizări4160 Autor: Ziarul National
Americanii repară drumuri în R. Moldova, românii - școli, teatre și grădinițe, iar rușii ar putea da bani pentru monumente sovietice: „Știu că Guvernul gestionează acest subiect”


Președintele Igor Dodon insistă pe „reconstrucția capitală” în acest an a Complexului Memorial „Eternitate” din Chișinău, care ar putea costa bugetul public zeci de milioane de lei.

Șeful statului nu știe încă de unde vor fi luați banii necesari, sugerând că și rușii ar putea contribui.

„În acest an este vorba de 75 de ani de la finalizarea celui de-al Doilea Război Mondial sau victoria pentru apărarea patriei, fiecare califică diferit, dar este un eveniment important pentru toți cetățenii R. Moldova, pentru toată Europa. Este vorba de 75 de ani de la victorie. Acest complex este într-o stare deplorabilă și, dacă vrem să stimăm ceea ce au făcut părinții noștri, buneii noștri, ei și-au dat viața, eu cred că acest complex trebuie reparat. (...) Cât ține de surse – vor fi aceste surse interne sau vor fi externe, împreună cu partenerii ruși de exemplu, știu că Guvernul gestionează acest subiect. Când, cât și cum, cred că trebuie să-i întrebați pe cei de la Guvern”, a declarat astăzi Igor Dodon.

Întrebat care este necesitatea de a cheltui bani din buget pentru monumente sovietice, în condițiile în care prețurile cresc, iar majoritatea populației are salarii și pensii mici, Dodon a promis că Guvernul va implementa un mecanism de monitorizare a prețurilor.

CITIȚI și Președintele Dodon anunță cheltuieli de MILIOANE de lei pentru RECONSTRUCȚIA capitală a Complexului Memorial „Eternitate”. Ultima reparație a costat 35 000 000 de lei. Oficialul cheamă toate forțele politice la un „marș comun al victoriei”

„Unele prețuri, în opinia mea, nu au argumente economice privind creșterea și acest lucru trebuie să fie clarificat de către Guvern. (...) Dacă cei cu combustibilul spun că s-au majorat accizele, și în fiecare an se majorează accizul la combustibil, asta e cauza sau altceva? Noi vedem că prețurile la burse scad, la petrol. Pentru că la noi iese o situație – de majorat ei repede majorează, dar când trebuie de scăzut, ei uită să scadă. Și aici statul trebuie să intervină”, a declarat Dodon, adăugând că, probabil, va trebui să se revină la situația de până în 2018, când ANRE instituia prețuri-plafon la combustibili.

Menționăm că ultima reparație a Complexului Memorial „Eternitate” a avut loc în 2006, când statul a acheltuit aproape 35 de milioane de lei. Ulterior, un audit al Curții de Conturi a scos la iveală mai multe ilegalități, inclusiv faptul că probele plăcilor de beton pentru trotuare şi amestecurile de nisip şi ciment din substrat nu corespundeau cerinţelor de calitate, iar costul plăcilor de beton pentru trotuare faţă de cel prevăzut în ultimul deviz de cheltuieli a fost exagerat cu 1,7 milioane de lei.

Recent, Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, l-a citat public pe un fost diplomat american care spunea că „americanii fac drumuri, românii fac grădiniţe, iar moldovenii votează cu Rusia”.

CITIȚI și România realizează proiecte de zeci de MILIOANE de euro în R. Moldova, iar moldovenii privesc spre Moscova: „Fostul ambasador al SUA ştiţi ce spune: americanii fac drumuri, românii fac grădiniţe, iar moldovenii votează cu Rusia"

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

ion 21.01.2020 15:23

Pentru noi al doilea razboi mondial a inceput la 28 iunie 1940, declansat de sovetici, care in rezultatul "apararii patriei", ne-au deposedat de vaste teritorii nationale, depopulindu-le prin executii in masa, foamete si deportari.

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2021 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce tac ambasadorii

26.02.2021 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să așteptăm primăvar...

23.02.2021 08:19 Ziarul National APELUL lui Alecu Reniță pentru Maia S...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce credeți că trebuie să facă președintele Maia Sandu în continuare, după ce Curtea Constituțională i-a anulat decretul de nominalizare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md