07:59:01 19.06.2024
Stiri

Șefii diplomațiilor de la Chișinău și București, discuții în România: „Pe termen scurt, obiectivul nostru este demararea negocierilor de aderare a R. Moldova la UE cât mai repede posibil”

Actualitate 24.05.2024 17:34 Vizualizări1452 Autor: Ziarul National
Șefii diplomațiilor de la Chișinău și București, discuții în România: „Pe termen scurt, obiectivul nostru este demararea negocierilor de aderare a R. Moldova la UE cât mai repede posibil”


România va continua să sprijine R. Moldova pe calea aderării la Uniunea Europeană și va reitera în formatele de lucru de la Bruxelles importanța intensificării sprijinului pentru integrarea europeană a Chișinăului.

Mesajul a fost transmis astăzi de către ministrul Afacerilor Externe al României, Luminița Odobescu, în cadrul unei conferințe de presă susținute în comun cu omologul de la Chișinău, Mihai Popșoi, care efectuează o vizită la București.

„Am avut discuții excelente, foarte aplicate și o reconfirmare permanentă a relației strategice, speciale dintre România și R. Moldova. L-am asigurat pe domnul ministru că România continuă să își intensifice sprijinul ferm pentru R. Moldova în beneficiul tuturor cetățenilor acesteia. Ne reconfirmăm angajamentul pentru consolidarea parteneriatului strategic bilateral, astfel încât să venim în susținerea eforturilor multiple și curajoase ale partenerilor de la Chișinău pentru asigurarea stabilității și garantarea parcursului european ireversibil al R. Moldova. (...) Pe termen scurt, obiectivul nostru este demararea negocierilor de aderare cât mai repede posibil. Pentru atingerea acestui obiectiv de etapă, sprijinim autoritățile de la Chișinău în consolidarea capacităților instituționale în procesul de screening și în pregătirea cadrului de negociere, care vor reprezenta fundamentele procesului de negociere”, a declarat Luminița Odobescu.

Șefa diplomației de la București a punctat că un program de transfer de expertiză, pornind de la experiența României de aderare la UE, este în plină desfășurare.

De asemenea, Luminița Odobescu a salutat semnarea, în această săptămână, a Parteneriatului de Apărare și Securitate cu UE, afirmând că acesta „va spori reziliența, va consolida stabilitatea și securitatea pentru toți cetățenii R. Moldova și va da fiecăruia perspectiva reală de a se conecta la proiectul european și a fi parte a unei comunități prospere și democratice”.

În cadrul discuțiilor purtate astăzi la București, cei doi miniștri au discutat despre proiectele comune de interconectare, mai ales cele din domeniul energiei și al transporturilor, „vitale pentru integrarea europeană a R. Moldova”, dar și despre aprobarea de către Guvernul României a unui nou pachet de sprijin pentru R. Moldova, vizând continuarea exportul de energie electrică la un preț de referință în stânga Prutului și acordarea unui nou ajutor financiar nerambursabil pentru dotarea Poliției și reparația unui cămin al universități din Cahul.

Luminița Odobescu a apreciat eforturile autorităților de la Chișinău de a menține stabilitatea, având în vedere războiul nedrept al Federației Ruse împotriva Ucrainei.

„Contextul electoral face ca atacurile hibride orchestrate de Rusia asupra R. Moldova să se întețească, să fie din ce în ce mai agresive, mai sofisticate din punct de vedere tehnologic. Nu trebuie să uităm că, deși ținta este destabilizarea instituțiilor și erodarea parcursului european, efectele sunt puternic resimțite și de cetățeni. Cu atât mai mult este important ca R. Moldova să fie sprijinită deplin pentru a gestiona provocările din acest an”, a punctat Odobescu.

De asemenea, ministrul de Externe al României a mulțumit autorităților R. Moldova pentru sprijinul acordat în vederea deschiderii a 52 de secții de vot pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie, în cadrul cărora basarabenii cu cetățenie română vor avea posibilitatea să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul European.

Vicepremierul Mihai Popșoi, ministrul Afacerilor Externe de la Chișinău, a mulțumit, la rândul său, României pentru tot sprijinul pe care-l acordă R. Moldova – de la construirea liniilor de tensiune înaltă, a podurilor, a drumurilor, rețelelor de apă și canalizare, renovarea grădinițelor până la expertiza oferită de specialiștii români în procesul de integrare europeană a R. Moldova.

„La București suntem mereu așteptați și sprijiniți. (...) România este primul aliat și principalul avocat al R. Moldova în procesul de integrare europeană. Atât la Bruxelles, cât și în toate capitalele țărilor membre, România mereu promovează R. Moldova și acest sprijin ne onorează”, a afirmat Mihai Popșoi.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md