00:47:01 04.05.2024
Stiri

Sediu de milioane // Casa cu GHINION a procurorilor

Social 25.01.2014 09:15 Vizualizări5597 Autor: Raisa Lozinschi
Sediu de milioane // Casa cu GHINION a procurorilor


Investiții // Deși procurorii trebuiau să se mute în casă nouă încă din 2008, clădirea stă și astăzi în paragină

În spatele actualului sediu al Procuraturii Generale (PG), chiar în inima capitalei, pe str. Alexandru cel Bun 100, gardul care „anunță” un obiectiv în construcție a ocupat de vreo opt ani trotuarul, iar ca să mergi prin zonă, trebuie să faci slalom printre mașini. După gard, buruieni, o poartă ruginită care duce în curtea interioară, închisă tot timpul și o clădire de patru etaje plus mansarda cu cotileții și termopanele la vedere. Nici țipenie. Aici au fost „îngropate” peste 28 de milioane de lei din banii publici. Inițial, banii urmau să ajungă pentru finisarea clădirii cumpărate de Guvern, dar planurile au fost schimbate pe parcurs.

Reconstrucție

Clădirea care stă înțepenită de prin 2009 e alta decât cea care fusese cumpărată în anul 2004. Atunci, hotelul cu două etaje și mansardă stătea neschimbat de vreo 14 ani. Până la alocarea banilor de către Guvern, procurorii băgau mâna în foc că acea sumă îi va face fericiți și vor avea și ei, în sfârșit, un sediu ca lumea. Când s-au văzut cu banii alocați, au făcut trimitere la tot felul de expertize care arătau că această construcție trebuia consolidată, apoi au demontat acoperișul, au mai ridicat două etaje, au construit încă un bloc, au pus acoperiș nou, termopane, au cumpărat până și ascensoarele, parchetul și... banii, 28 361 800 de lei, s-au terminat. În timp ce această clădire de milioane stă „conservată” deja de doi ani, noul procuror general, Corneliu Gurin, se gândește să facă reperații în sediul actual al PG de pe str. Bănulescu-Bodoni. „Actualul sediu nu a fost reparat demult și are nevoie de îmbunătățiri. Dar mai așteptăm, să nu începem reforma cu reparații”, a declarat Gurin pentru „Moldova Curată”.

7 000 de metri pătrați

Ideea unui nou sediu a încolțit pe vremea când la cârma procuraturii se afla Valeriu Balaban, care a fost procuror general în perioada anilor 2003-2007. „PG era unica instituție amplasată în șase locații. Scopul a fost de a avea un sediu comun pentru o gestionare mai eficientă”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL ex-procurorul Valeriu Balaban. Azi, „i se strânge inima” când trece pe acolo. „E ca un copilaș care trebuia deja să meargă la școală. Nimeni nu are interesul să finiseze acest sediu”, crede el. „Ne-am adresat atunci la Guvern și a fost formată o comisie guvernamentală. Pentru procurarea sediului de la un agent economic, Guvernul a alocat nouă milioane de lei, dintre care 1,8 milioane s-au întors ca impozite în bugetul de stat, iar alte 1,2 milioane de lei a întors vânzătorul prin anumite servicii prestate. Deci, o clădire cu 5 600 de metri pătrați din centrul Chișinăului a costat șase milioane de lei, iar astăzi aceasta are 7 000 de metri pătrați”, explică „reușita” afacerii Balaban.

„Pofta vine mâncând”

Premierul de atunci Vasile Tarlev confirmă scopul nobil pe care îl invocau procurorii. Chiar dacă nu își mai amintește cifra exactă a alocărilor de la buget, ex-premierul spune că „acei bani urmau să fie suficienți pentru minimumul lucrărilor de reparație”. „Ei, dar pofta vine mâncând”, comentează Tarlev situația care a urmat. „Nu mai țin minte nici eu câți bani au fost alocați pentru lucrări, dar eram în fiecare zi în cizme pe șantier. Nu cred că banii au fost cheltuiți aiurea. Când am plecat din funcție, nu aveam nicio datorie”, susține, la rândul său, Balaban.

„Exagerări” constatate de Curtea de Conturi

Un raport al Curții de Conturi arată că, pentru renovarea noului sediu al PG din str.Alexandru cel Bun 100, în perioada anilor 2005-2009 au fost alocate28 361800de lei. „Pentru executarea cerințelor Hotărârii Curții de Conturi nr.38 din 04.06.2010, Inspecția de Stat în Construcții a supus verificării volumul și costul lucrărilor executate la obiectivul respectiv, în urma cărui fapt s-au constatat exagerări exprimate prin supraconsum de materiale de construcție, de resurse energetice și alte resurse, în comparație cu normele de consum și desenele de execuție, estimate în total la 1396,6 mii de lei, care în anul 2012 au fost excluse din volumul de lucrări recepționate. Astfel, la 31.12.2012, costul obiectului nefinalizat a constituit 26172,0 mii de lei”, se arată în raportul Curții.

Dosar privind sediul cu ghinion

Povestea sediului include și un litigiu. „Majoritatea lucrărilor au fost făcute până la venirea mea în funcție. Dar, ulterior, nu am acceptat achitarea unor lucrări în valoare de câteva milioane de lei. Aveam bănuieli că se făcuseră derogări de la volumul și prețurile indicate în proiectul inițial”, ne-a spus procurorul general care l-a succedat pe Balaban în funcție, Valeriu Gurbulea. Curtea de Conturi a și stabilit suma care nu a fost achitată antreprenorului general „Biox-Comerț” – peste 6,5 milioane de lei. Ultimul a atacat în judecată PG. Procurorul Corneliu Pleșca, cel care se ocupă de caz, invocă „taina anchetei” pentru a nu ne da niciun fel de detalii despre acest dosar.

Trei sedii

„Astăzi, sediul e în starea în care era și în 2010. Clădirea a fost conservată din lipsa mijloacelor financiare, chiar dacă am solicitat bani în fiecare an. Ni s-au promis 16 milioane de lei până în 2016 pentru reformarea Procuraturii. Deja depinde de procurorul general dacă va prevedea cheltuieli și pentru acest sediu”, afirmă Oleg Filimon, șeful Direcției finanțe și logistică din cadrul PG. Potrivit lui, angajații PG activează astăzi în trei sedii din capitală situate pe str. Bănulescu-Bodoni, str. Veronica Micle și bd. Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 73.

Propunerea consilierului prezidențial

Fostul procuror general Valeriu Gurbulea nu mai vede necesitatea unui nou sediu pentru procurori. „Totul depinde de reforma procuraturii. Se vorbește de reduceri de cadre și cred că ar încăpea toți în actualul sediu de pe Bodoni”, crede Gurbulea. Acesta spune că, atunci când ocupa funcția de consilier prezidențial, a avut discuții cu Balaban și i-a propus ca toată PG să treacă în sediul de pe bd. Ștefan cel Mareși Sfânt nr. 73. Iar celelalte instituții care se găseau acolo să fie strămutate în actualele sedii ale PG. „Așa ar fi fost nevoie doar de vreun milion de lei pentru reparații cosmetice. O construcție, însă, durează vreo patru-cinci ani. Dlui Balaban îi plac construcțiile, mie - nu!”, comentează Gurbulea.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md