Se poate SAU nu abroga ordonanţa? Scenariul în care ne-am putea TREZI, de fapt, cu ea în vigoare


Guvernul ia în calcul, pentru prima dată de la izbucnirea crizei politice, posibilitatea abrogării ordonanţei de urgenţă prin care amputează Codurile Penale.
Însă ce presupune această abrogare, prin ce proceduri se face şi care e riscul să ne trezim cu o altă surpriză de genul celei de marţi din partea Guvernului PSD?
Părerile specialiştilor sunt împărţite. Unii spun că nu ar putea fi deloc abrogată, având în vedere că parte din prevederile ei sunt deja în vigoare. Alţii spun că acest lucru poate fi făcut simplu, însă există şi un scenariu în care, stând liniştiţi că o ştim abrogată, să ne trezim, de fapt, cu ea în vigoare.
Primii care au prezentat o posibilă problemă în chestiunea abrogării au fost cei de la News.ro, care au invocat o decizie a Curţii Constituţionale din 1995.
Atunci, CCR fusese sesizată pe tema unei Legi de aprobare a unei Ordonanţe de Guvern din 1994, iar magistraţii au decis că, odată începută procedura legislativă prin depunerea actului în Parlament, ordonanţa nu mai poate fi modificată sau abrogată.
Specialiştii arată însă că acolo era vorba de o ordonanţă simplă, astfel că nu se aplică în cazul Ordonanţei Iordache. Mai mult, specialistul în drept constituţional Laura Ştefan spune că lucrurile stau destul de simplu.
„Ştiţi cum e aia cu piatra aruncată în lac de un prost pe care trebuie apoi să muncească trei filozofi să o scoată? Aşa şi noi acum... Prevederile penale care nu au intrat încă în vigoare pot fi abrogate. Codul penal din 2004 (Codul Stănoiu) a fost abrogat în 2009 prin prevederile finale ale noului cod penal. Codul Stănoiu fusese publicat în MOf, dar nu a intrat în vigoare nici o zi. Sigur, normal ar fi să-şi bată dl Dragnea capul cu toate astea că el a generat criză”, scrie pe Facebook Laura Ştefan.
Şi judecătorul Cristi Danileţ, fost membru CSM, arată că ordonanţa poate fi abrogată chiar dacă unele prevederi au intrat deja în vigoare şi altele încă nu. În schimb, Danileţ atrage atenţia că există un scenariu în care ne-am putea trezi cu ordonanţa în vigoare în forma ei de acum.
„Nu are importanță că unele norme din OUG sunt în vigoare şi altele urmează să între în vigoare. Aşadar, trebuie o nouă OUG de abrogare a OUG 13 de marţi noapte, dar - atenţie - şi această nouă OUG trebuie publicată în Monitorul Oficial şi depusă la Parlament până pe 10 februarie 2017 şi apoi, evident, Parlamentul să o aprobe (căci dacă o respinge, va însemna că este menţinută toată OUG de marţi) ”, scrie Cristi Danileţ pe Facebook.
Sursa: ziare.com









































































