20:18:44 21.07.2024
Stiri

Schimbări în conducerea FSB: Departamentul responsabil de spionaj în fostele republici sovietice, inclusiv R. Moldova, are un nou șef

Actualitate 24.06.2024 16:32 Vizualizări956 Autor: Ziarul National
Schimbări în conducerea FSB: Departamentul responsabil de spionaj în fostele republici sovietice, inclusiv R. Moldova, are un nou șef


Serviciul de Securitate al Rusiei (FSB, principalul succesor al KGB) are un nou șef de operațiuni pentru spațiul fostei Uniuni Sovietice, adică inclusiv pentru Republica Moldova și Ucraina.

Vajnîe istorii („Povești importante”), un site independent de știri și analize din Rusia, scrie că Departamentul V din cadrul FSB, responsabil de operațiuni de spionaj în spațiul fostei Uniuni Sovietice, este condus de-acum de Aleksei Komkov, care a lucrat anterior ca adjunct al șefului Departamentului de Contraspionaj.

Două surse citate de Vajnîe istorii confirmă înlăturarea lui Serghei Beseda de la conducerea Departamentului V și înlocuirii acestuia cu Aleksei Komov. Potrivit acestor surse – un fost angajat FSB și o cunoștință a lui Beseda -, fostul șef al Departamentului V a fost numit consilier al directorului FSB, Aleksandr Bortnikov, scrie Libertatea.

Oficial, Beseda a fost îndepărtat din Departamentul V din motive legate de vârstă. El a împlinit 70 de ani pe 17 mai anul acesta. Totuși, remarcă Vajnîe istorii, retragerea lui Beseda din Departamentul V și numirea lui într-un post de consilier au loc pe fondul unor „lupte acerbe” interne într-un an când „vor fi eliberate mai multe posturi de rang înalt” din cadrul FSB.

De altfel, există informații că însuși Aleksandr Bortnikov (73 de ani) ar intenționa să se retragă de la șefia FSB „din motive de sănătate”. Unul dintre candidații la succesiune este Serghei Korolev, prim-director adjunct al FSB.

Vajnîi istorii scrie despre Korolev că are legături cunoscute cu lumea interlopă, inclusiv cu „ucigașul numărul unu” al Rusiei, Aslan Gaghiev. Aleksei Komkov este considerat un protejat de-al lui Korolev.

Departamentul V al FSB a fost implicat în colectarea informațiilor în baza cărora președintele rus Vladimir Putin a mizat pe un război fulger în Ucraina. Totuși, multe dintre informațiile primite de Putin de la acest departament s-au dovedit a nu fi adevărate.

Presa rusă a scris la un moment dat despre arestarea lui Beseda. Vajnîe istorii precizează că sursele sale nu au putut confirma niciodată această informație. Serviciile secrete ucrainene au afirmat la rândul lor în octombrie anul trecut că Beseda își îndeplinește în continuare atribuțiile.

În opinia istoricului Mark Galeotti, specializat în Rusia, Serghei Korolev va fi „un director FSB periculos, activ, nemilos, inteligent și cu legături cu crima organizată”, dacă va fi numit în funcție. „El poate fi și mai periculos pentru disidenții supraviețuitori din țară și din străinătate”, afirmă istoricul britanic.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md