Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, inaugurat cu un recital al poeților basarabeni, selectați de criticul literar român Ion Pop pentru antologia „Poezia românească după 1945”


Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, ajuns la cea de-a XXV-a ediție, a fost inaugurat astăzi, la Centrul „Moldexpo”, Pavilionul Central. Salonul se va desfășura în perioada 4 - 7 mai 2023. Evenimentul este organizat de Secția Națională din Republica Moldova a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret (IBBY) cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și în colaborare cu Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Uniunea Editorilor din Republica Moldova, Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova și alte organizații.
La Salon participă peste 50 de edituri din R. Moldova și din alte țări, în cadrul acestuia vor avea loc 45 de lansări de carte, întâlniri cu scriitorii, sesiuni de autografe, ateliere de creație, expoziții de ilustrații de carte.
Astăzi, după manifestarea de inaugurare, publicul a avut prilejul de a audia un recital al poeților basarabeni, selectați de criticul literar român Ion Pop pentru antologia „Poezia românească după 1945”, apărută la editura Știința. Pentru prima dată în istoria literaturii române, într-o antologie amplă, judicios alcătuită sunt incluși poeți din Basarabia, astfel poezia de pe malul stâng al Prutului este receptată ca parte integrantă din poezia română. Au vorbit despre antologie și au citit poeme Mircea Ciobanu, Marcela Benea, Teo Chiriac, Maria Șleahtițchi, Leo Butnaru, Arcadie Suceveanu, Vasile Romanciuc, Nicolae Popa, Grigore Chiper, Dumitru Crudu, Emilian Galaicu-Păun.
Mâine va fi lansat volumul „Scriitori din Basarabia” de Daniel Cristea-Enache, critic literar de la București. Acest volum a apărut la Editura Știința din Chișinău. Moderator al lansării va fi Adrian Ghicov, dr. habil., prof. univ., șeful Catedrei de limba și literatura română, Facultatea de Filologie și Istorie, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Chișinău. Vor participa profesori și studenți de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Chișinău, profesori școlari, liceeni.
Printre invitații Salonului este și Maria Gheorghiu, fondatoarea și președinta Asociației OvidiuRo din România, care promovează lectura în educația timpurie prin diverse proiecte desfășurate inclusiv și în Republica Moldova. Maria Gheorghiu va organiza, pe 6 mai la ora 12.30, Atelierul pentru educatori și părinți „Citește-mi 100 de povești” și mai multe ateliere de lectură pentru copii în grădinițele din municipiul Chișinău.
Sâmbătă, pe 6 mai, la ora 11.00, va avea loc un eveniment special în cadrul Proiectului Național de Promovare a Lecturii CARTEA DESCHISĂ, desfășurat sub patronajul Președintei Maia Sandu, la care sunt invitați animatorii și membrii cluburilor de lectură din diverse instituții.
Cu prilejul desfășurării Anului culturii ucrainene în Republica Moldova, în colaborare cu Biblioteca Națională pentru Copii din Ucraina și Secția Națională IBBY în Ucraina, în cadrul Salonului va fi organizată o Expoziție cu cele mai reprezentative cărți pentru copii ale autorilor ucraineni și vor avea loc întâlniri ale copiilor, inclusiv refugiați, cu un scriitor din Ucraina.
În cadrul Salonului, de asemenea, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” organizează Conferința internațională online Cartea și lectura în situații de criză, la care vor participa bibliotecari din Republica Moldova, România și Ucraina.
Text de Irina Nechit











































































