22:15:06 06.06.2020
 
Stiri

Rusia, OBLIGATĂ să plătească despăgubiri de aproape 2,8 milioane de euro fermierilor din raionul Dubăsari, lipsiți ilegal de pământuri: CtEDO a respins cererea Moscovei

Politică 05.12.2018 12:19 Vizualizări1593 Autor: Ziarul National
Rusia, OBLIGATĂ să plătească despăgubiri de aproape 2,8 milioane de euro fermierilor din raionul Dubăsari, lipsiți ilegal de pământuri: CtEDO a respins cererea Moscovei bodrug.eu


Federația Rusă este obligată să le plătească celor 1 646 de persoane fizice și trei companii agricole din satele Doroțcaia, Pârâta, Molovata-Nouă, Pohrebea şi Cocieri, raionul Dubăsari, 2,789 de milioane de euro, pentru că ultimii nu și-au putut prelucra pământurile situate după traseul Râbnița-Tiraspol.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a anunțat ieri, 4 decembrie, că a respins cererea depusă de Guvernul Federației Ruse prin care a solicitat referirea cauzei Nr. 21034/05, Sandu și alții contra Republicii Moldova și Federației Ruse către Marea Cameră în urma emiterii Hotărârii din 17 iulie 2018.

Guvernul rus a solicitat, în octombrie 2018, reexaminarea hotărârii prin care CtEDO a constatat că Rusia a încălcat dreptul de proprietare la peste 1 646 de proprietari de terenuri din raionul Dubăsari. Guvernul rus a contestat concluziile Curții Europene pentru Drepturile Omului cu privire la jurisdicția sa asupra teritoriului din stânga Nistrului, invocând și faptul că agenții ruși nu a au participat la violarea dreptului de proprietate al fermierilor, argumente ce în primă instanță au fost respinse de Înalta Curte de la Strasbourg.

Cererea Guvernului rus a fost examinată de un complet format din cinci judecători ai Marii Camere a CtEDO care a decis respingerea cererii de retrimitere la Marea Cameră.

Alexandru Postica, directorul Programului Drepturile Omului din cadrul Asociației „Promo-LEX”, a menționat că hotărârea unei Camere devine definitivă atunci când completul format din cinci judecători ai Marii Camere respinge cererea de trimitere la Marea Cameră formulată de participanți: „Cu alte cuvinte, Federația Rusă este obligată să execute necondiționat hotărârea CtEDO din 17 iulie 2018”.

„Promo-LEX”, care a apărat interesele fermierilor de la Dubăsari, amintește că CtEDO a obligat Rusia să plătească pentru fiecare fermier câte 1 500 de euro, iar companiilor agricole - câte 5 mii de euro în calitate de prejudicii morale. În același timp, CtEDO a dispus ca Guvernul rus să achite prejudicii materiale celor 3 companii agricole în valoare totală de 245 800 de euro. Rusia trebuie să mai achite 20 de mii de euro pentru cheltuieli de reprezentare. În total, Rusia are de plătit 2 milioane 749 de mii 800 de euro.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.06.2020 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Prezidentul pmr și ...

01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md