08:52:25 16.10.2019
 
Stiri

România și R. Moldova au semnat la Chișinău o Foaie comună de parcurs privind cooperarea în domenii strategice. Ministrul Mănescu anunță că gazoductul Iași-Chișinău „va fi operațional sută la sută” în primăvara anului 2020

Politică 09.10.2019 11:42 Vizualizări781 Autor: Ziarul National
România și R. Moldova au semnat la Chișinău o Foaie comună de parcurs privind cooperarea în domenii strategice. Ministrul Mănescu anunță că gazoductul Iași-Chișinău „va fi operațional sută la sută” în primăvara anului 2020

România și R. Moldova au semnat astăzi la Chișinău o Foaie comună de parcurs care prevede cooperarea în domenii precum interconectarea energetică, infrastructura de transport, securitate, afaceri interne, finanțe, agricultură, justiție, educație etc.

Anunțul a fost făcut de ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, și Ramona Mănescu, omologul său de la București, care întreprinde o vizită oficială astăzi în R. Moldova.

„Am ajuns într-un moment în care acest parteneriat strategic al nostru trebuie să folosească acea comunitate de istorie, limbă și cultură pentru a accelera construcția unei infrastructuri comune care să ancoreze R. Moldova în spațiul european mai ferm, inclusiv prin construcție de poduri, gazoducte, interconectări în domeniul telecomunicațiilor etc.”, a spus Nicu Popescu în cadrul unei conferințe de presă.

Șeful diplomației moldovenești a subliniat faptul că sunt înregistrate „progrese semnificative” în construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, care vor fortifica securitatea energetică a R. Moldova și ne vor permite să intrăm într-o „nouă fază istorică”, pentru că nu vom depinde numai de o singură sursă de gaze.

De asemenea, Popescu și Mănescu au discutat despre un acord privind eliminarea tarifelor de roaming dintre R. Moldova și România: „Există câteva soluții pentru a atinge acest obiectiv. Ne apropiem cu pași fermi spre această perspectivă”.

Ministrul de Externe de la Chișinău și-a asigurat omologul de la București că interesul R. Moldova în reglementarea conflictului transnistrean exclude orice discuții despre federalizare.

La rândul său, Ramona Mănescu a anunțat că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău va fi funcțional în primăvara anului viitor.

„În primăvara anului 2020, gazoductul va fi operațional sută la sută și ne dorim ca acesta să fie începutul unei cooperări pe termen lung în domeniul energetic care să asigure independența și sustenabilitatea energetică a R. Moldova”, a spus ministrul de Externe al României.

Totodată, Mănescu a reiterat faptul că România este „cel mai sincer și angajat partener al R. Moldova” din regiune și din UE: „Vrem ca prietenii noștri de aici să ne considere în continuare aliații cei mai fideli și stăm la dispoziție cu orice au nevoie în a-i sprijini”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.10.2019 09:03 Nicolae Negru Chișinău, capitala Europei de la Lisa...

11.10.2019 08:59 Nicolae Negru Cine îl va salva pe Plahotniuc?

07.10.2019 09:23 Nicolae Negru Într-o căsătorie de interes, Dodon și...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că are șanse să câștige funcția de primar general al Chișinăului la alegerile locale din octombrie 2019?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md