02:37:47 23.09.2018
 
Stiri

RISE Moldova // „Sherif”-ii din așa-zisul soviet suprem de la Tiraspol: Fiecare al treilea „deputat” are sau conduce afaceri

Politică 05.12.2016 11:54 Vizualizări4327 Autor: Ziarul National
RISE Moldova // „Sherif”-ii din așa-zisul soviet suprem de la Tiraspol: Fiecare al treilea „deputat” are sau conduce afaceri pmr.org

O treime din deputații așa-zisului soviet suprem de la Tiraspol derulează și conduc afaceri în paralel cu funcția publică. Fie că ocupă fotolii de directori, consilieri sau prezentatori TV, majoritatea funcționarilor sunt conectați la Holdingul „Sheriff” – imperiul de business fondat de oligarhii Victor Gușan și Ilia Kazmalî.

Potrivit unei investigații realizate de RISE Moldova, holdingul „Sheriff” funcționează ca un stat în interiorul altui stat, fiind activ pe toate segmentele economiei – de la comerțul cu produse alimentare, automobile, carburanți, medicamente, producerea și exportul alcoolului la servicii hoteliere, telefonie fixă și mobilă, internet, bănci și asigurări, sport și presă.

De-a lungul anilor, cei mai importanți politicieni din nerecunoscuta republică moldovenească nistreană au apucat să lucreze în cadrul acestei corporații. Unii funcționari s-au rupt, ulterior, de holding, dar majoritatea dintre ei așa și au rămas în solda lui Gușan și Kazmalî, fără să renunțe la fotoliile de deputat.

Așa-zisul parlament al regiunii separatiste este format din 43 de aleși ai poporului. În paralel, 15 deputați ocupă și funcții de conducere în cadrul Holdingului „Sheriff”. Șapte dintre ei fac parte din fracțiunea „Obnovlenie”, partid care deține cele mai multe mandate în legislativul de la Tiraspol – 23.

Legislația autoproclamatei rmn permite așa-zișilor deputați să administreze afaceri în timp ce ocupă funcții publice. Asta deși în Federația Rusă, țară la care se raportează declarativ toți politicienii transnistreni, acest lucru a fost interzis încă în 2003.

Din 2013, Evgheni Șevciuk, așa-numitul președinte al rmn, a pus pe masa deputaților deja de patru ori un proiect de lege care interzice aleșilor poporului să se implice și în alte activități remunerate. De fiecare dată, însă, demnitarii au refuzat să voteze inițiativa lui Șevciuk, motivând cu „eficacitatea activității legislative a deputaților implicați în procesul de conducere a întreprinderilor”.

Fondatorii „Sheriff-ului” nu dețin mandate în legislativul republicii separatiste, în schimb își au oamenii lor acolo.

Aflați cine sunt aceștia AICI.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md