Stiri
REȚETA Tamarei Șchiopu // Bucate deosebite din ingrediente obişnuite. Supa Gaspacho
Social
04.08.2013
16:13
3178


Culturi de sezon: roşiile cherry
Nu ştiu cum dumneavoastră, însă pentru mine vara adevărată sosește atunci când pot să culeg nişte roşii, din grădina mea, doi-trei lăstari de busuioc culinar, nişte pătrunjel, un castravete, o ceapă mustoasă şi să-mi pregătesc o salată aromată şi răcoritoare. Iar la sfârşit, să înmoi pâine proaspătă în zeama lăsată de legumele tocate…
De când eram copilă adoram această zeamă şi aşteptam să termine toţi de mâncat, ca să-mi iau strachina în care a fost salată şi să beau zeama din ea, sau să înting cu pâine. Am impresia că eu nu sunt singura cu asemenea preferinţe.
Spaniolii pregătesc această zeamă ca pe o supă şi o consumă rece în zilele de vară dogoritoare, servindu-le şi ca mâncare, şi ca hidratant, şi ca răcoritoare.
Se numeşte această supă Gaspacho şi vă propun aici o reţetă-standard. (Sunt mai multe modalitaţi de a pregăti Gaspacho, tot aşa cum sunt mai multe modalităţi de a pregăti sarmale.)
Ingrediente pentru patru persoane
Metoda de preparare
Pâinea se rupe în bucăţi, se amestecă cu usturoiul tocat şi se înmoaie în 200 ml apă rece, după care se scurge uşor.
Gaspacho se serveşte cu pătrunjel sau busuioc mărunţit, crutoane şi cu un pic de ulei picurat deasupra.
Este o supă neobişnuită, mai ales că se serveşte rece, pe timp de arşiţă. Iar secretul succesului se ascunde anume în calitatea roşiilor. Veţi folosi roşii din cele mai gustoase, mai mari şi mai suculente, iar pentru asta trebuie să aşteptaţi sezonul roşiilor adevărate, crescute în voie, după anotimp, şi nu grăbite cu chimicale şi în sere artificiale.
Eco: roşii naturale sau roşii anul întreg
Din păcate, agricultura modernă a condus la faptul că mulţi nu mai cunosc sezonul fructelor şi legumelor naturale. Roşii şi castraveţi se vând la piaţă şi în supermarketuri practic tot anul, iar metodele de a le cultiva, de a le transporta şi de a le păstra pe timp de iarnă şi primăvara devreme sunt necunoscute publicului larg. Dacă lumea ar vedea cum se cresc legumele în afara sezonului, câtă energie şi substanţe chimice se aplică pentru a le spori greutatea şi a le da culoare, mulţi după asta nu ar mai dori să le guste.
Deseori auzim că „roşiile nu au gust”, dacă sunt prea timpurii. Şi asta pentru că ele sunt crescute sau în sisteme hidroponice, cu lichid chimic în loc de sol, sau în sere artificiale, cu o cantitate enormă de compost şi energie cheltuite. Și iarăşi – fără sol. Iar solul, şi anume calitatea lui conferă gust legumelor.
Roşiile naturale, în condiţii de câmp sau de grădină, au nevoie de 20 de săptămâni ca să se dezvolte. Şi dacă seminţele pot fi semănate în casă în lunile februarie-martie, nu e de mirare că cele mai gustoase şi mai mustoase roşii, în grădinile oamenilor, apar în luna iulie. Atunci şi oferta pe piaţă creşte considerabil, iar preţul scade. Totodată, începe şi sezonul de conservare a roşiilor, dar şi a altor legume în bază de suc de roşii. Pentru că roşiile, prin conţinutul lor de acid salicilic, prezintă şi un conservant natural.
Probabil aţi observat că anul acesta în luna iulie, când de obicei roşiile devin mai ieftine, preţul de fapt a crescut. Este din motivul, presupun eu, că roşiile de seră s-au epuizat, iar cele de câmp şi de grădină au avut de suferit mult din cauza ploilor torenţiale din mai şi iunie, fapt care a rezultat în recolte scăzute şi preţuri sporite pe piaţă.
În numărul următor vă voi propune o reţetă extraordinară de roşii coapte la rolă, precum şi alte sfaturi practice pentru conservare.
Roşii conservate
Cel mai simplu şi mai sănătos mod de a conserva roşiile este de a le pasteuriza în propriul suc. Pentru asta veţi avea nevoie de un storcător de suc, mecanic sau electric, care va separa miezul suculent de coajă şi de semințe.
Aduceţi sucul de roşii la temperatura de fierbere, însă nu-l fierbeţi mai mult de 5 minute, căci vitamina C se va distruge. Cinci minute este suficient pentru a-l pasteuriza.
Între timp, umpleți borcanele de trei litri sau de un litru cu roşii coapte, bine spălate. Turnaţi peste ele apa fiartă şi ţineţi roşiile în acest lichid timp de 10 minute sau până când este gata sucul. Apa fierbinte va pasteuriza, parţial, roşiile şi va steriliza borcanele. Dacă doriţi, puteţi repeta procedura cu apă fiartă de două ori, ca să vă asiguraţi că roşiile, îndeosebi cele măşcate, s-au înfierbântat suficient.
Vărsaţi apa din borcan şi turnaţi imediat peste roşii sucul clocotit. Sigilaţi borcanele cu capace sterilizate şi puneţi-le la păstrat într-un loc răcoros, de dorit în beci. Iarna veţi savura un suc aromat şi sănătos, iar din roşii puteti pregăti salate, sosuri, supe şi tot felul de alte gustoșenii.
tamara.schiopu@ziarulnational.md
Nu ştiu cum dumneavoastră, însă pentru mine vara adevărată sosește atunci când pot să culeg nişte roşii, din grădina mea, doi-trei lăstari de busuioc culinar, nişte pătrunjel, un castravete, o ceapă mustoasă şi să-mi pregătesc o salată aromată şi răcoritoare. Iar la sfârşit, să înmoi pâine proaspătă în zeama lăsată de legumele tocate…
De când eram copilă adoram această zeamă şi aşteptam să termine toţi de mâncat, ca să-mi iau strachina în care a fost salată şi să beau zeama din ea, sau să înting cu pâine. Am impresia că eu nu sunt singura cu asemenea preferinţe.
Spaniolii pregătesc această zeamă ca pe o supă şi o consumă rece în zilele de vară dogoritoare, servindu-le şi ca mâncare, şi ca hidratant, şi ca răcoritoare.
Se numeşte această supă Gaspacho şi vă propun aici o reţetă-standard. (Sunt mai multe modalitaţi de a pregăti Gaspacho, tot aşa cum sunt mai multe modalităţi de a pregăti sarmale.)
Ingrediente pentru patru persoane
- două felii de pâine albă uscată, fără coajă
- un căţel de usturoi tocat
- 1-1,5 kg roşii
- un castravete curăţat de coajă şi tăiat mărunt
- un ardei gras roşu
- o ceapă roşie tocată mărunt
- 50 ml ulei
- o lingură de oţet de mere sau suc de lămâie
- o linguriţă de zahăr
- sare şi piper după gust
- crutoane, pătrunjel sau busuioc culinar, pentru ornare
Metoda de preparare
Pâinea se rupe în bucăţi, se amestecă cu usturoiul tocat şi se înmoaie în 200 ml apă rece, după care se scurge uşor.
- Roşiile se opăresc, apoi se curăţă de coajă şi de seminţe. Miezul cu seminţe se trece printr-o sită ca să se scurgă sucul, care se va adăuga în supă.
- Într-un robot de bucătărie se amestecă bine pâinea înmuiată cu usturoi, miezul de roşii, sucul stors, castravetele, ceapa, ardeiul, uleiul, oţetul şi zahărul.
- Se obţine un pireu lichid, care se condimentează după gust cu sare şi piper. Dacă doriţi ca Gaspacho să fie mai subţire, puteţi trece pireul printr-o sită, să lasaţi doar masa lichidă, însă mulţi preferă ca supa aceasta să fie mai consistentă.
Gaspacho se serveşte cu pătrunjel sau busuioc mărunţit, crutoane şi cu un pic de ulei picurat deasupra.
Este o supă neobişnuită, mai ales că se serveşte rece, pe timp de arşiţă. Iar secretul succesului se ascunde anume în calitatea roşiilor. Veţi folosi roşii din cele mai gustoase, mai mari şi mai suculente, iar pentru asta trebuie să aşteptaţi sezonul roşiilor adevărate, crescute în voie, după anotimp, şi nu grăbite cu chimicale şi în sere artificiale.
Eco: roşii naturale sau roşii anul întreg
Din păcate, agricultura modernă a condus la faptul că mulţi nu mai cunosc sezonul fructelor şi legumelor naturale. Roşii şi castraveţi se vând la piaţă şi în supermarketuri practic tot anul, iar metodele de a le cultiva, de a le transporta şi de a le păstra pe timp de iarnă şi primăvara devreme sunt necunoscute publicului larg. Dacă lumea ar vedea cum se cresc legumele în afara sezonului, câtă energie şi substanţe chimice se aplică pentru a le spori greutatea şi a le da culoare, mulţi după asta nu ar mai dori să le guste.
Deseori auzim că „roşiile nu au gust”, dacă sunt prea timpurii. Şi asta pentru că ele sunt crescute sau în sisteme hidroponice, cu lichid chimic în loc de sol, sau în sere artificiale, cu o cantitate enormă de compost şi energie cheltuite. Și iarăşi – fără sol. Iar solul, şi anume calitatea lui conferă gust legumelor.
Roşiile naturale, în condiţii de câmp sau de grădină, au nevoie de 20 de săptămâni ca să se dezvolte. Şi dacă seminţele pot fi semănate în casă în lunile februarie-martie, nu e de mirare că cele mai gustoase şi mai mustoase roşii, în grădinile oamenilor, apar în luna iulie. Atunci şi oferta pe piaţă creşte considerabil, iar preţul scade. Totodată, începe şi sezonul de conservare a roşiilor, dar şi a altor legume în bază de suc de roşii. Pentru că roşiile, prin conţinutul lor de acid salicilic, prezintă şi un conservant natural.
Probabil aţi observat că anul acesta în luna iulie, când de obicei roşiile devin mai ieftine, preţul de fapt a crescut. Este din motivul, presupun eu, că roşiile de seră s-au epuizat, iar cele de câmp şi de grădină au avut de suferit mult din cauza ploilor torenţiale din mai şi iunie, fapt care a rezultat în recolte scăzute şi preţuri sporite pe piaţă.
În numărul următor vă voi propune o reţetă extraordinară de roşii coapte la rolă, precum şi alte sfaturi practice pentru conservare.
Roşii conservate
Cel mai simplu şi mai sănătos mod de a conserva roşiile este de a le pasteuriza în propriul suc. Pentru asta veţi avea nevoie de un storcător de suc, mecanic sau electric, care va separa miezul suculent de coajă şi de semințe.
Aduceţi sucul de roşii la temperatura de fierbere, însă nu-l fierbeţi mai mult de 5 minute, căci vitamina C se va distruge. Cinci minute este suficient pentru a-l pasteuriza.
Între timp, umpleți borcanele de trei litri sau de un litru cu roşii coapte, bine spălate. Turnaţi peste ele apa fiartă şi ţineţi roşiile în acest lichid timp de 10 minute sau până când este gata sucul. Apa fierbinte va pasteuriza, parţial, roşiile şi va steriliza borcanele. Dacă doriţi, puteţi repeta procedura cu apă fiartă de două ori, ca să vă asiguraţi că roşiile, îndeosebi cele măşcate, s-au înfierbântat suficient.
Vărsaţi apa din borcan şi turnaţi imediat peste roşii sucul clocotit. Sigilaţi borcanele cu capace sterilizate şi puneţi-le la păstrat într-un loc răcoros, de dorit în beci. Iarna veţi savura un suc aromat şi sănătos, iar din roşii puteti pregăti salate, sosuri, supe şi tot felul de alte gustoșenii.
tamara.schiopu@ziarulnational.md
Stiri relevante
30.01.2019
19:05
3365
Trei ingrediente care te ajută să ADORMI în câteva minute
11.09.2018
11:00
2994
REȚETA perfectă de ciorbă de perișoare!
16.08.2018
11:03
2847
REȚETĂ // Ruladă de brânză cu carne
25.07.2018
19:30
7545
Leacul anticancer al părintelui Elefterie. Iată reţeta!
21.07.2018
12:01
2713
Rețeta ULTRASECRETĂ din care se obține Coca Cola!
15.04.2018
09:30
4354
Tonicul pe bază de pătrunjel şterge PETELE de pe faţă. Iată cum se prepară
22.11.2017
08:30
3247
REȚETĂ // Orez brun cu ciuperci, o rețetă ușoară pentru cină în familie
11.11.2017
09:01
5839
REȚETĂ // Johanna Budwig a descoperit un remediu natural pentru VINDECAREA cancerului
24.10.2017
16:20
2700
REȚETĂ // Dovleac copt cu scorţişoară şi miere
08.09.2017
17:30
3358
REȚETĂ // Învață să faci cea mai bună budincă
03.09.2017
08:30
2798
Rețeta care distruge celulele canceroase și vindecă organismul
04.07.2017
17:40
3836
Cea mai uşoară REŢETĂ: cum faci chiftele gustoase şi sănătoase din cartofi
























Top stiri
17.06.2025
20:27
0
Vreme stabilă și cer senin în Moldova pe 18 iunie 2025
17.06.2025
19:57
73
Liderii G7 cer protejarea civililor și recunosc dreptul Israelului de a se apăra în contextul tensiunilor crescute din Orientul Mijlociu
17.06.2025
19:09
190
Noi oportunități pentru moldovenii din SUA: consulatele din Chicago și Sacramento și-au început activitatea
17.06.2025
18:27
247
Inaugurare istorică la Cahul: Cel mai mare centru de inovare și excelență tehnologică din sudul Moldovei deschide noi orizonturi pentru educație și antreprenoriat
17.06.2025
18:07
316
CUB acuză PAS de periclitarea libertății presei și cere revocarea proiectelor legislative "toxice" pentru o Moldovă europeană autentică
17.06.2025
17:42
361
Donald Trump critică excluderea Rusiei din G8 și învinuirea eronată a lui Justin Trudeau pentru decizie
17.06.2025
17:42
269
Condamnare dură pentru liderul unei rețele de trafic de droguri: 14 ani de închisoare și expulzare după capturarea la frontieră cu 3 kg de droguri
17.06.2025
17:31
295
Expoziție și Marș al Suveranității la Președinție: 35 de ani de la Declarația de Suveranitate comemorați cu evenimente speciale în Chișinău
17.06.2025
17:23
386
Putin ABANDONEAZĂ separatiștii de la Tiraspol, dar și rușii care trăiesc acolo? Krasnoselski recunoaște că regiunea e în criză profundă și face apel disperat la sprijin „extern”
17.06.2025
17:00
270
Alături de Maia Sandu, la „Marșul Suveranității”. Șefa statului invită cetățenii la un eveniment dedicat aniversării a 35-a de la adoptarea Declarației de Suveranitate
17.06.2025
16:30
355
Noua componență a Consiliului de administrație Moldovagaz, anunțată de Ministrul Energiei Dorin Junghietu
17.06.2025
16:20
293
R. Moldova impresionează la Expo Osaka 2025 cu tradiții și inovații captivante
17.06.2025
16:04
273
Călărași, desemnată Capitala Națională a Sportului pentru 2025 cu finanțare de 1 milion de lei
17.06.2025
16:01
323
Întâlnire strategică între șeful Poliției Naționale și oficiali germani la Chișinău pentru securitate și reforme instituționale
17.06.2025
15:28
313
Participarea Republicii Moldova la GLOBSEC 2025: Carolina Novac promovează progresele țării în tranziția energetică și securitatea globală
17.06.2025
15:06
514
FOTO // Cum să construiești o afacere de succes în AGRICULTURĂ, fără a miza doar pe subvenții din partea statului. O familie din Cahul administrează 2 000 de hectare și practic în fiecare an au o recoltă de TREI ori mai mare decât alți agricultori
17.06.2025
12:44
481
Atac devastator asupra Kievului: 15 morți și aproape 100 de răniți după bombardamentele rusești din 17 iunie
17.06.2025
12:25
360
Agricultorii beneficiază de subvenții de peste 41 milioane lei într-o săptămână
17.06.2025
11:58
495
Șoferi, faceți plinul! Carburanții continuă să se scumpească. Cât va costa benzina și motorina de la miezul nopții
17.06.2025
11:41
517
Maia Sandu denunță atacul devastator asupra Kievului: Pierderi umane și distrugeri masive în urma rachetelor rusești
17.06.2025
11:33
627
Guvernul alocă câte 1 000 de lei pentru fiecare elev din clasele I–IX începând cu 2025-2026. Cum veți intra în posesia banilor
17.06.2025
10:38
385
Fonduri semnificative alocate pentru avansarea cercetării agricole în Republica Moldova
17.06.2025
10:13
510
Vara investițiilor și a viselor împlinite: Cumpără o locuință cu „Proimobil” și poți CÂȘTIGA o vacanță în Palma de Mallorca!
17.06.2025
09:58
428
Captură de droguri de 10 milioane lei, doi suspecți reținuți pe drumul Taraclia-Chișinău
17.06.2025
09:36
426
VIDEO, FOTO // Armata lui Putin continuă să țintească zone rezidențiale din Ucraina și să UCIDĂ copii și oameni nevinovați. 14 morţi şi 55 de răniţi la Kiev, după un atac rusesc masiv cu rachete şi drone

















































Actualitate
Parteneri
Descoperă
Economie




Punct de vedere NAȚIONAL
Sondaj
Prietenii noștri