Stiri
REȚETA Tamarei Șchiopu // Bucate deosebite din ingrediente obişnuite. Supa Gaspacho
Social
04.08.2013
16:13
3202


Culturi de sezon: roşiile cherry
Nu ştiu cum dumneavoastră, însă pentru mine vara adevărată sosește atunci când pot să culeg nişte roşii, din grădina mea, doi-trei lăstari de busuioc culinar, nişte pătrunjel, un castravete, o ceapă mustoasă şi să-mi pregătesc o salată aromată şi răcoritoare. Iar la sfârşit, să înmoi pâine proaspătă în zeama lăsată de legumele tocate…
De când eram copilă adoram această zeamă şi aşteptam să termine toţi de mâncat, ca să-mi iau strachina în care a fost salată şi să beau zeama din ea, sau să înting cu pâine. Am impresia că eu nu sunt singura cu asemenea preferinţe.
Spaniolii pregătesc această zeamă ca pe o supă şi o consumă rece în zilele de vară dogoritoare, servindu-le şi ca mâncare, şi ca hidratant, şi ca răcoritoare.
Se numeşte această supă Gaspacho şi vă propun aici o reţetă-standard. (Sunt mai multe modalitaţi de a pregăti Gaspacho, tot aşa cum sunt mai multe modalităţi de a pregăti sarmale.)
Ingrediente pentru patru persoane
Metoda de preparare
Pâinea se rupe în bucăţi, se amestecă cu usturoiul tocat şi se înmoaie în 200 ml apă rece, după care se scurge uşor.
Gaspacho se serveşte cu pătrunjel sau busuioc mărunţit, crutoane şi cu un pic de ulei picurat deasupra.
Este o supă neobişnuită, mai ales că se serveşte rece, pe timp de arşiţă. Iar secretul succesului se ascunde anume în calitatea roşiilor. Veţi folosi roşii din cele mai gustoase, mai mari şi mai suculente, iar pentru asta trebuie să aşteptaţi sezonul roşiilor adevărate, crescute în voie, după anotimp, şi nu grăbite cu chimicale şi în sere artificiale.
Eco: roşii naturale sau roşii anul întreg
Din păcate, agricultura modernă a condus la faptul că mulţi nu mai cunosc sezonul fructelor şi legumelor naturale. Roşii şi castraveţi se vând la piaţă şi în supermarketuri practic tot anul, iar metodele de a le cultiva, de a le transporta şi de a le păstra pe timp de iarnă şi primăvara devreme sunt necunoscute publicului larg. Dacă lumea ar vedea cum se cresc legumele în afara sezonului, câtă energie şi substanţe chimice se aplică pentru a le spori greutatea şi a le da culoare, mulţi după asta nu ar mai dori să le guste.
Deseori auzim că „roşiile nu au gust”, dacă sunt prea timpurii. Şi asta pentru că ele sunt crescute sau în sisteme hidroponice, cu lichid chimic în loc de sol, sau în sere artificiale, cu o cantitate enormă de compost şi energie cheltuite. Și iarăşi – fără sol. Iar solul, şi anume calitatea lui conferă gust legumelor.
Roşiile naturale, în condiţii de câmp sau de grădină, au nevoie de 20 de săptămâni ca să se dezvolte. Şi dacă seminţele pot fi semănate în casă în lunile februarie-martie, nu e de mirare că cele mai gustoase şi mai mustoase roşii, în grădinile oamenilor, apar în luna iulie. Atunci şi oferta pe piaţă creşte considerabil, iar preţul scade. Totodată, începe şi sezonul de conservare a roşiilor, dar şi a altor legume în bază de suc de roşii. Pentru că roşiile, prin conţinutul lor de acid salicilic, prezintă şi un conservant natural.
Probabil aţi observat că anul acesta în luna iulie, când de obicei roşiile devin mai ieftine, preţul de fapt a crescut. Este din motivul, presupun eu, că roşiile de seră s-au epuizat, iar cele de câmp şi de grădină au avut de suferit mult din cauza ploilor torenţiale din mai şi iunie, fapt care a rezultat în recolte scăzute şi preţuri sporite pe piaţă.
În numărul următor vă voi propune o reţetă extraordinară de roşii coapte la rolă, precum şi alte sfaturi practice pentru conservare.
Roşii conservate
Cel mai simplu şi mai sănătos mod de a conserva roşiile este de a le pasteuriza în propriul suc. Pentru asta veţi avea nevoie de un storcător de suc, mecanic sau electric, care va separa miezul suculent de coajă şi de semințe.
Aduceţi sucul de roşii la temperatura de fierbere, însă nu-l fierbeţi mai mult de 5 minute, căci vitamina C se va distruge. Cinci minute este suficient pentru a-l pasteuriza.
Între timp, umpleți borcanele de trei litri sau de un litru cu roşii coapte, bine spălate. Turnaţi peste ele apa fiartă şi ţineţi roşiile în acest lichid timp de 10 minute sau până când este gata sucul. Apa fierbinte va pasteuriza, parţial, roşiile şi va steriliza borcanele. Dacă doriţi, puteţi repeta procedura cu apă fiartă de două ori, ca să vă asiguraţi că roşiile, îndeosebi cele măşcate, s-au înfierbântat suficient.
Vărsaţi apa din borcan şi turnaţi imediat peste roşii sucul clocotit. Sigilaţi borcanele cu capace sterilizate şi puneţi-le la păstrat într-un loc răcoros, de dorit în beci. Iarna veţi savura un suc aromat şi sănătos, iar din roşii puteti pregăti salate, sosuri, supe şi tot felul de alte gustoșenii.
tamara.schiopu@ziarulnational.md
Nu ştiu cum dumneavoastră, însă pentru mine vara adevărată sosește atunci când pot să culeg nişte roşii, din grădina mea, doi-trei lăstari de busuioc culinar, nişte pătrunjel, un castravete, o ceapă mustoasă şi să-mi pregătesc o salată aromată şi răcoritoare. Iar la sfârşit, să înmoi pâine proaspătă în zeama lăsată de legumele tocate…
De când eram copilă adoram această zeamă şi aşteptam să termine toţi de mâncat, ca să-mi iau strachina în care a fost salată şi să beau zeama din ea, sau să înting cu pâine. Am impresia că eu nu sunt singura cu asemenea preferinţe.
Spaniolii pregătesc această zeamă ca pe o supă şi o consumă rece în zilele de vară dogoritoare, servindu-le şi ca mâncare, şi ca hidratant, şi ca răcoritoare.
Se numeşte această supă Gaspacho şi vă propun aici o reţetă-standard. (Sunt mai multe modalitaţi de a pregăti Gaspacho, tot aşa cum sunt mai multe modalităţi de a pregăti sarmale.)
Ingrediente pentru patru persoane
- două felii de pâine albă uscată, fără coajă
- un căţel de usturoi tocat
- 1-1,5 kg roşii
- un castravete curăţat de coajă şi tăiat mărunt
- un ardei gras roşu
- o ceapă roşie tocată mărunt
- 50 ml ulei
- o lingură de oţet de mere sau suc de lămâie
- o linguriţă de zahăr
- sare şi piper după gust
- crutoane, pătrunjel sau busuioc culinar, pentru ornare
Metoda de preparare
Pâinea se rupe în bucăţi, se amestecă cu usturoiul tocat şi se înmoaie în 200 ml apă rece, după care se scurge uşor.
- Roşiile se opăresc, apoi se curăţă de coajă şi de seminţe. Miezul cu seminţe se trece printr-o sită ca să se scurgă sucul, care se va adăuga în supă.
- Într-un robot de bucătărie se amestecă bine pâinea înmuiată cu usturoi, miezul de roşii, sucul stors, castravetele, ceapa, ardeiul, uleiul, oţetul şi zahărul.
- Se obţine un pireu lichid, care se condimentează după gust cu sare şi piper. Dacă doriţi ca Gaspacho să fie mai subţire, puteţi trece pireul printr-o sită, să lasaţi doar masa lichidă, însă mulţi preferă ca supa aceasta să fie mai consistentă.
Gaspacho se serveşte cu pătrunjel sau busuioc mărunţit, crutoane şi cu un pic de ulei picurat deasupra.
Este o supă neobişnuită, mai ales că se serveşte rece, pe timp de arşiţă. Iar secretul succesului se ascunde anume în calitatea roşiilor. Veţi folosi roşii din cele mai gustoase, mai mari şi mai suculente, iar pentru asta trebuie să aşteptaţi sezonul roşiilor adevărate, crescute în voie, după anotimp, şi nu grăbite cu chimicale şi în sere artificiale.
Eco: roşii naturale sau roşii anul întreg
Din păcate, agricultura modernă a condus la faptul că mulţi nu mai cunosc sezonul fructelor şi legumelor naturale. Roşii şi castraveţi se vând la piaţă şi în supermarketuri practic tot anul, iar metodele de a le cultiva, de a le transporta şi de a le păstra pe timp de iarnă şi primăvara devreme sunt necunoscute publicului larg. Dacă lumea ar vedea cum se cresc legumele în afara sezonului, câtă energie şi substanţe chimice se aplică pentru a le spori greutatea şi a le da culoare, mulţi după asta nu ar mai dori să le guste.
Deseori auzim că „roşiile nu au gust”, dacă sunt prea timpurii. Şi asta pentru că ele sunt crescute sau în sisteme hidroponice, cu lichid chimic în loc de sol, sau în sere artificiale, cu o cantitate enormă de compost şi energie cheltuite. Și iarăşi – fără sol. Iar solul, şi anume calitatea lui conferă gust legumelor.
Roşiile naturale, în condiţii de câmp sau de grădină, au nevoie de 20 de săptămâni ca să se dezvolte. Şi dacă seminţele pot fi semănate în casă în lunile februarie-martie, nu e de mirare că cele mai gustoase şi mai mustoase roşii, în grădinile oamenilor, apar în luna iulie. Atunci şi oferta pe piaţă creşte considerabil, iar preţul scade. Totodată, începe şi sezonul de conservare a roşiilor, dar şi a altor legume în bază de suc de roşii. Pentru că roşiile, prin conţinutul lor de acid salicilic, prezintă şi un conservant natural.
Probabil aţi observat că anul acesta în luna iulie, când de obicei roşiile devin mai ieftine, preţul de fapt a crescut. Este din motivul, presupun eu, că roşiile de seră s-au epuizat, iar cele de câmp şi de grădină au avut de suferit mult din cauza ploilor torenţiale din mai şi iunie, fapt care a rezultat în recolte scăzute şi preţuri sporite pe piaţă.
În numărul următor vă voi propune o reţetă extraordinară de roşii coapte la rolă, precum şi alte sfaturi practice pentru conservare.
Roşii conservate
Cel mai simplu şi mai sănătos mod de a conserva roşiile este de a le pasteuriza în propriul suc. Pentru asta veţi avea nevoie de un storcător de suc, mecanic sau electric, care va separa miezul suculent de coajă şi de semințe.
Aduceţi sucul de roşii la temperatura de fierbere, însă nu-l fierbeţi mai mult de 5 minute, căci vitamina C se va distruge. Cinci minute este suficient pentru a-l pasteuriza.
Între timp, umpleți borcanele de trei litri sau de un litru cu roşii coapte, bine spălate. Turnaţi peste ele apa fiartă şi ţineţi roşiile în acest lichid timp de 10 minute sau până când este gata sucul. Apa fierbinte va pasteuriza, parţial, roşiile şi va steriliza borcanele. Dacă doriţi, puteţi repeta procedura cu apă fiartă de două ori, ca să vă asiguraţi că roşiile, îndeosebi cele măşcate, s-au înfierbântat suficient.
Vărsaţi apa din borcan şi turnaţi imediat peste roşii sucul clocotit. Sigilaţi borcanele cu capace sterilizate şi puneţi-le la păstrat într-un loc răcoros, de dorit în beci. Iarna veţi savura un suc aromat şi sănătos, iar din roşii puteti pregăti salate, sosuri, supe şi tot felul de alte gustoșenii.
tamara.schiopu@ziarulnational.md
Stiri relevante
30.01.2019
19:05
3429
Trei ingrediente care te ajută să ADORMI în câteva minute
11.09.2018
11:00
3091
REȚETA perfectă de ciorbă de perișoare!
16.08.2018
11:03
2922
REȚETĂ // Ruladă de brânză cu carne
25.07.2018
19:30
7665
Leacul anticancer al părintelui Elefterie. Iată reţeta!
21.07.2018
12:01
2775
Rețeta ULTRASECRETĂ din care se obține Coca Cola!
15.04.2018
09:30
4403
Tonicul pe bază de pătrunjel şterge PETELE de pe faţă. Iată cum se prepară
22.11.2017
08:30
3305
REȚETĂ // Orez brun cu ciuperci, o rețetă ușoară pentru cină în familie
11.11.2017
09:01
5897
REȚETĂ // Johanna Budwig a descoperit un remediu natural pentru VINDECAREA cancerului
24.10.2017
16:20
2737
REȚETĂ // Dovleac copt cu scorţişoară şi miere
08.09.2017
17:30
3400
REȚETĂ // Învață să faci cea mai bună budincă
03.09.2017
08:30
2867
Rețeta care distruge celulele canceroase și vindecă organismul
04.07.2017
17:40
3878
Cea mai uşoară REŢETĂ: cum faci chiftele gustoase şi sănătoase din cartofi
























Top stiri
02.08.2025
16:26
100
CSJ confirmă: Blocul „Victorie” exclus din alegerile parlamentare. Reprezentanții denunță presiuni politice și justiție neindependentă.
02.08.2025
16:11
306
Ucraina lovește infrastructura petrolieră și militară a Rusiei, Moscova revendică doborârea a sute de drone ucrainene peste noapte
02.08.2025
15:40
255
Obiceiuri simple care protejează sănătatea mentală a vârstnicilor: un nou studiu dezvăluie strategii eficiente pentru prevenirea declinului cognitiv
02.08.2025
13:00
510
Dmitri Medvedev, de la reformator la voce radicală la Kremlin: cum i-a provocat ironiile pe Trump și liderii occidentali
02.08.2025
12:05
506
Cercetătorii avertizează împotriva consumului de apă din sticle de plastic uitate în mașină: riscurile sunt reale!
02.08.2025
10:58
534
Plahotniuc își anunță intenția de a se întoarce în Moldova pentru a-și apăra numele în fața acuzațiilor de fraudă
02.08.2025
10:27
454
Atacuri cu drone în Rusia: Trei decese în urma raidurilor ucrainene în Rostov, Penza și Samara
02.08.2025
08:19
455
Horoscopul zilei 02.08.2025
02.08.2025
07:48
559
SUA și NATO dezvoltă un mecanism financiar inovator pentru a sprijini Ucraina cu armament american
02.08.2025
07:40
523
Putin susține că Uniunea Europeană nu mai are control asupra politicii sale
02.08.2025
07:25
450
Putin confirmă desfășurarea rachetelor Oreşnik în Belarus până la finalul anului
02.08.2025
07:02
562
Exporturile de gaze rusești către Europa, în creștere semnificativă în iulie prin TurkStream
02.08.2025
01:30
707
Trump dezvăluie pierderile uriașe ale Rusiei și Ucrainei în război: peste 112.000 de soldați ruși căzuți doar în acest an.
01.08.2025
22:39
847
Trump trimite două submarine nucleare pentru a contracara amenințările lui Medvedev
01.08.2025
21:10
575
Vreme stabilă și caldă pentru 02.08.2025
01.08.2025
20:20
750
Maia Sandu susține modernizarea Aeroportului Internațional Mărculești pentru dezvoltare regională și locuri de muncă
01.08.2025
19:09
699
Adenocarcinomul prostatic poate ascunde riscuri mai mari decât indică biopsiile, arată un studiu recent
01.08.2025
17:52
961
Ambasada SUA din Moldova din nou fără lider: Kevin Covert revine în Statele Unite după doar două săptămâni în funcție
01.08.2025
17:51
817
Putin și Lukașenko sfidează ultimatumul lui Trump și își mențin poziția în conflictul din Ucraina
01.08.2025
17:45
645
Ferma de vaci din Horești se extinde cu sprijinul Proiectului AGGRI și al Băncii Mondiale
01.08.2025
17:35
701
Partidul Conservator din R. Moldova dizolvat de Curtea de Apel Centru
01.08.2025
17:24
733
Ministerul Educației clarifică: limba română este de bază la Colegiul „Recep Tayyip Erdoğan” din Comrat, cu integrare de discipline în găgăuză și turcă
01.08.2025
17:00
708
Forumul „Moldovan Students United” reunește peste 100 de studenți din țară și diaspora pentru schimb de experiențe și viziuni inovatoare
01.08.2025
16:19
774
Liga Orașelor și Comunelor denunță presiunile asupra primarilor și cere respect pentru autonomia locală în contextul declarațiilor lui Igor Grosu
01.08.2025
15:47
644
Cristina Gherasimov dezbate la Helsinki cooperarea moldo-finlandeză în securitatea cibernetică și energia verde

















































Actualitate
Parteneri
Anticorupție




Punct de vedere NAȚIONAL
Sondaj
Prietenii noștri