Stiri
REȚETA Tamarei Șchiopu // Bucate deosebite din ingrediente obişnuite. Supa Gaspacho
Social
04.08.2013
16:13
3254
3254
Culturi de sezon: roşiile cherry
Nu ştiu cum dumneavoastră, însă pentru mine vara adevărată sosește atunci când pot să culeg nişte roşii, din grădina mea, doi-trei lăstari de busuioc culinar, nişte pătrunjel, un castravete, o ceapă mustoasă şi să-mi pregătesc o salată aromată şi răcoritoare. Iar la sfârşit, să înmoi pâine proaspătă în zeama lăsată de legumele tocate…
De când eram copilă adoram această zeamă şi aşteptam să termine toţi de mâncat, ca să-mi iau strachina în care a fost salată şi să beau zeama din ea, sau să înting cu pâine. Am impresia că eu nu sunt singura cu asemenea preferinţe.
Spaniolii pregătesc această zeamă ca pe o supă şi o consumă rece în zilele de vară dogoritoare, servindu-le şi ca mâncare, şi ca hidratant, şi ca răcoritoare.
Se numeşte această supă Gaspacho şi vă propun aici o reţetă-standard. (Sunt mai multe modalitaţi de a pregăti Gaspacho, tot aşa cum sunt mai multe modalităţi de a pregăti sarmale.)
Ingrediente pentru patru persoane
Metoda de preparare
Pâinea se rupe în bucăţi, se amestecă cu usturoiul tocat şi se înmoaie în 200 ml apă rece, după care se scurge uşor.
Gaspacho se serveşte cu pătrunjel sau busuioc mărunţit, crutoane şi cu un pic de ulei picurat deasupra.
Este o supă neobişnuită, mai ales că se serveşte rece, pe timp de arşiţă. Iar secretul succesului se ascunde anume în calitatea roşiilor. Veţi folosi roşii din cele mai gustoase, mai mari şi mai suculente, iar pentru asta trebuie să aşteptaţi sezonul roşiilor adevărate, crescute în voie, după anotimp, şi nu grăbite cu chimicale şi în sere artificiale.
Eco: roşii naturale sau roşii anul întreg
Din păcate, agricultura modernă a condus la faptul că mulţi nu mai cunosc sezonul fructelor şi legumelor naturale. Roşii şi castraveţi se vând la piaţă şi în supermarketuri practic tot anul, iar metodele de a le cultiva, de a le transporta şi de a le păstra pe timp de iarnă şi primăvara devreme sunt necunoscute publicului larg. Dacă lumea ar vedea cum se cresc legumele în afara sezonului, câtă energie şi substanţe chimice se aplică pentru a le spori greutatea şi a le da culoare, mulţi după asta nu ar mai dori să le guste.
Deseori auzim că „roşiile nu au gust”, dacă sunt prea timpurii. Şi asta pentru că ele sunt crescute sau în sisteme hidroponice, cu lichid chimic în loc de sol, sau în sere artificiale, cu o cantitate enormă de compost şi energie cheltuite. Și iarăşi – fără sol. Iar solul, şi anume calitatea lui conferă gust legumelor.
Roşiile naturale, în condiţii de câmp sau de grădină, au nevoie de 20 de săptămâni ca să se dezvolte. Şi dacă seminţele pot fi semănate în casă în lunile februarie-martie, nu e de mirare că cele mai gustoase şi mai mustoase roşii, în grădinile oamenilor, apar în luna iulie. Atunci şi oferta pe piaţă creşte considerabil, iar preţul scade. Totodată, începe şi sezonul de conservare a roşiilor, dar şi a altor legume în bază de suc de roşii. Pentru că roşiile, prin conţinutul lor de acid salicilic, prezintă şi un conservant natural.
Probabil aţi observat că anul acesta în luna iulie, când de obicei roşiile devin mai ieftine, preţul de fapt a crescut. Este din motivul, presupun eu, că roşiile de seră s-au epuizat, iar cele de câmp şi de grădină au avut de suferit mult din cauza ploilor torenţiale din mai şi iunie, fapt care a rezultat în recolte scăzute şi preţuri sporite pe piaţă.
În numărul următor vă voi propune o reţetă extraordinară de roşii coapte la rolă, precum şi alte sfaturi practice pentru conservare.
Roşii conservate
Cel mai simplu şi mai sănătos mod de a conserva roşiile este de a le pasteuriza în propriul suc. Pentru asta veţi avea nevoie de un storcător de suc, mecanic sau electric, care va separa miezul suculent de coajă şi de semințe.
Aduceţi sucul de roşii la temperatura de fierbere, însă nu-l fierbeţi mai mult de 5 minute, căci vitamina C se va distruge. Cinci minute este suficient pentru a-l pasteuriza.
Între timp, umpleți borcanele de trei litri sau de un litru cu roşii coapte, bine spălate. Turnaţi peste ele apa fiartă şi ţineţi roşiile în acest lichid timp de 10 minute sau până când este gata sucul. Apa fierbinte va pasteuriza, parţial, roşiile şi va steriliza borcanele. Dacă doriţi, puteţi repeta procedura cu apă fiartă de două ori, ca să vă asiguraţi că roşiile, îndeosebi cele măşcate, s-au înfierbântat suficient.
Vărsaţi apa din borcan şi turnaţi imediat peste roşii sucul clocotit. Sigilaţi borcanele cu capace sterilizate şi puneţi-le la păstrat într-un loc răcoros, de dorit în beci. Iarna veţi savura un suc aromat şi sănătos, iar din roşii puteti pregăti salate, sosuri, supe şi tot felul de alte gustoșenii.
tamara.schiopu@ziarulnational.md
Nu ştiu cum dumneavoastră, însă pentru mine vara adevărată sosește atunci când pot să culeg nişte roşii, din grădina mea, doi-trei lăstari de busuioc culinar, nişte pătrunjel, un castravete, o ceapă mustoasă şi să-mi pregătesc o salată aromată şi răcoritoare. Iar la sfârşit, să înmoi pâine proaspătă în zeama lăsată de legumele tocate…
De când eram copilă adoram această zeamă şi aşteptam să termine toţi de mâncat, ca să-mi iau strachina în care a fost salată şi să beau zeama din ea, sau să înting cu pâine. Am impresia că eu nu sunt singura cu asemenea preferinţe.
Spaniolii pregătesc această zeamă ca pe o supă şi o consumă rece în zilele de vară dogoritoare, servindu-le şi ca mâncare, şi ca hidratant, şi ca răcoritoare.
Se numeşte această supă Gaspacho şi vă propun aici o reţetă-standard. (Sunt mai multe modalitaţi de a pregăti Gaspacho, tot aşa cum sunt mai multe modalităţi de a pregăti sarmale.)
Ingrediente pentru patru persoane
- două felii de pâine albă uscată, fără coajă
- un căţel de usturoi tocat
- 1-1,5 kg roşii
- un castravete curăţat de coajă şi tăiat mărunt
- un ardei gras roşu
- o ceapă roşie tocată mărunt
- 50 ml ulei
- o lingură de oţet de mere sau suc de lămâie
- o linguriţă de zahăr
- sare şi piper după gust
- crutoane, pătrunjel sau busuioc culinar, pentru ornare
Metoda de preparare
Pâinea se rupe în bucăţi, se amestecă cu usturoiul tocat şi se înmoaie în 200 ml apă rece, după care se scurge uşor.
- Roşiile se opăresc, apoi se curăţă de coajă şi de seminţe. Miezul cu seminţe se trece printr-o sită ca să se scurgă sucul, care se va adăuga în supă.
- Într-un robot de bucătărie se amestecă bine pâinea înmuiată cu usturoi, miezul de roşii, sucul stors, castravetele, ceapa, ardeiul, uleiul, oţetul şi zahărul.
- Se obţine un pireu lichid, care se condimentează după gust cu sare şi piper. Dacă doriţi ca Gaspacho să fie mai subţire, puteţi trece pireul printr-o sită, să lasaţi doar masa lichidă, însă mulţi preferă ca supa aceasta să fie mai consistentă.
Gaspacho se serveşte cu pătrunjel sau busuioc mărunţit, crutoane şi cu un pic de ulei picurat deasupra.
Este o supă neobişnuită, mai ales că se serveşte rece, pe timp de arşiţă. Iar secretul succesului se ascunde anume în calitatea roşiilor. Veţi folosi roşii din cele mai gustoase, mai mari şi mai suculente, iar pentru asta trebuie să aşteptaţi sezonul roşiilor adevărate, crescute în voie, după anotimp, şi nu grăbite cu chimicale şi în sere artificiale.
Eco: roşii naturale sau roşii anul întreg
Din păcate, agricultura modernă a condus la faptul că mulţi nu mai cunosc sezonul fructelor şi legumelor naturale. Roşii şi castraveţi se vând la piaţă şi în supermarketuri practic tot anul, iar metodele de a le cultiva, de a le transporta şi de a le păstra pe timp de iarnă şi primăvara devreme sunt necunoscute publicului larg. Dacă lumea ar vedea cum se cresc legumele în afara sezonului, câtă energie şi substanţe chimice se aplică pentru a le spori greutatea şi a le da culoare, mulţi după asta nu ar mai dori să le guste.
Deseori auzim că „roşiile nu au gust”, dacă sunt prea timpurii. Şi asta pentru că ele sunt crescute sau în sisteme hidroponice, cu lichid chimic în loc de sol, sau în sere artificiale, cu o cantitate enormă de compost şi energie cheltuite. Și iarăşi – fără sol. Iar solul, şi anume calitatea lui conferă gust legumelor.
Roşiile naturale, în condiţii de câmp sau de grădină, au nevoie de 20 de săptămâni ca să se dezvolte. Şi dacă seminţele pot fi semănate în casă în lunile februarie-martie, nu e de mirare că cele mai gustoase şi mai mustoase roşii, în grădinile oamenilor, apar în luna iulie. Atunci şi oferta pe piaţă creşte considerabil, iar preţul scade. Totodată, începe şi sezonul de conservare a roşiilor, dar şi a altor legume în bază de suc de roşii. Pentru că roşiile, prin conţinutul lor de acid salicilic, prezintă şi un conservant natural.
Probabil aţi observat că anul acesta în luna iulie, când de obicei roşiile devin mai ieftine, preţul de fapt a crescut. Este din motivul, presupun eu, că roşiile de seră s-au epuizat, iar cele de câmp şi de grădină au avut de suferit mult din cauza ploilor torenţiale din mai şi iunie, fapt care a rezultat în recolte scăzute şi preţuri sporite pe piaţă.
În numărul următor vă voi propune o reţetă extraordinară de roşii coapte la rolă, precum şi alte sfaturi practice pentru conservare.
Roşii conservate
Cel mai simplu şi mai sănătos mod de a conserva roşiile este de a le pasteuriza în propriul suc. Pentru asta veţi avea nevoie de un storcător de suc, mecanic sau electric, care va separa miezul suculent de coajă şi de semințe.
Aduceţi sucul de roşii la temperatura de fierbere, însă nu-l fierbeţi mai mult de 5 minute, căci vitamina C se va distruge. Cinci minute este suficient pentru a-l pasteuriza.
Între timp, umpleți borcanele de trei litri sau de un litru cu roşii coapte, bine spălate. Turnaţi peste ele apa fiartă şi ţineţi roşiile în acest lichid timp de 10 minute sau până când este gata sucul. Apa fierbinte va pasteuriza, parţial, roşiile şi va steriliza borcanele. Dacă doriţi, puteţi repeta procedura cu apă fiartă de două ori, ca să vă asiguraţi că roşiile, îndeosebi cele măşcate, s-au înfierbântat suficient.
Vărsaţi apa din borcan şi turnaţi imediat peste roşii sucul clocotit. Sigilaţi borcanele cu capace sterilizate şi puneţi-le la păstrat într-un loc răcoros, de dorit în beci. Iarna veţi savura un suc aromat şi sănătos, iar din roşii puteti pregăti salate, sosuri, supe şi tot felul de alte gustoșenii.
tamara.schiopu@ziarulnational.md
Stiri relevante
30.01.2019
19:05
3607
Trei ingrediente care te ajută să ADORMI în câteva minute
11.09.2018
11:00
3301
REȚETA perfectă de ciorbă de perișoare!
16.08.2018
11:03
3063
REȚETĂ // Ruladă de brânză cu carne
25.07.2018
19:30
7950
Leacul anticancer al părintelui Elefterie. Iată reţeta!
21.07.2018
12:01
2885
Rețeta ULTRASECRETĂ din care se obține Coca Cola!
15.04.2018
09:30
4501
Tonicul pe bază de pătrunjel şterge PETELE de pe faţă. Iată cum se prepară
22.11.2017
08:30
3402
REȚETĂ // Orez brun cu ciuperci, o rețetă ușoară pentru cină în familie
11.11.2017
09:01
6015
REȚETĂ // Johanna Budwig a descoperit un remediu natural pentru VINDECAREA cancerului
24.10.2017
16:20
2830
REȚETĂ // Dovleac copt cu scorţişoară şi miere
08.09.2017
17:30
3509
REȚETĂ // Învață să faci cea mai bună budincă
03.09.2017
08:30
2952
Rețeta care distruge celulele canceroase și vindecă organismul
04.07.2017
17:40
3956
Cea mai uşoară REŢETĂ: cum faci chiftele gustoase şi sănătoase din cartofi
30.01.2019
19:05
3607
Trei ingrediente care te ajută să ADORMI în câteva minute
11.09.2018
11:00
3301
REȚETA perfectă de ciorbă de perișoare!
16.08.2018
11:03
3063
REȚETĂ // Ruladă de brânză cu carne
25.07.2018
19:30
7950
Leacul anticancer al părintelui Elefterie. Iată reţeta!
21.07.2018
12:01
2885
Rețeta ULTRASECRETĂ din care se obține Coca Cola!
15.04.2018
09:30
4501
Tonicul pe bază de pătrunjel şterge PETELE de pe faţă. Iată cum se prepară
22.11.2017
08:30
3402
REȚETĂ // Orez brun cu ciuperci, o rețetă ușoară pentru cină în familie
11.11.2017
09:01
6015
REȚETĂ // Johanna Budwig a descoperit un remediu natural pentru VINDECAREA cancerului
24.10.2017
16:20
2830
REȚETĂ // Dovleac copt cu scorţişoară şi miere
08.09.2017
17:30
3509
REȚETĂ // Învață să faci cea mai bună budincă
03.09.2017
08:30
2952
Rețeta care distruge celulele canceroase și vindecă organismul
04.07.2017
17:40
3956
Cea mai uşoară REŢETĂ: cum faci chiftele gustoase şi sănătoase din cartofi
Top stiri
26.12.2025
16:34
78
Plan național pentru revigorarea limbii găgăuze în Găgăuzia: Inițiativă educațională ambițioasă la Comrat
26.12.2025
15:33
262
Curtea de Apel reconfirmă vinovăția unui fost judecător în scandalul "Laundromat", fără a aplica o pedeapsă din cauza prescripției
26.12.2025
15:17
357
Sondaj: Cetățenii moldoveni doresc ca ajutorul României să ajungă direct la ei, evitând autoritățile centrale
26.12.2025
14:28
356
Val de interes investițional pentru Republica Moldova: 45 de propuneri primite de la companii europene și moldovenești
26.12.2025
13:07
340
Zelenski și Trump pregătesc întâlnirea pentru discuții cruciale înainte de Anul Nou în contextul războiului din Ucraina
26.12.2025
12:28
470
Alertă Cod Galben: Intensificări ale vântului între 26-29 Decembrie 2025
26.12.2025
12:26
404
Planuri ambițioase pentru educația din sudul Moldovei: Universitatea din Cahul se integrează cu Universitatea Tehnică a Moldovei pentru crearea unui centru universitar regional
26.12.2025
11:19
420
Tânăr de 23 de ani, condamnat la 3 ani de închisoare pentru multiple infracțiuni, inclusiv furt de trotinete și conducere sub influența alcoolului
26.12.2025
10:49
428
Bărbat din Vulcănești, condamnat cu suspendare pentru tentativa de incendiere a Procuraturii
26.12.2025
08:40
697
Cinci soldați ruși condamnați în lipsă pentru torturarea civililor în regiunea Sumî
26.12.2025
07:53
572
Horoscopul zilei 26.12.2025
26.12.2025
07:38
754
Moscova deschisă pentru negocieri privind un document de neagresiune către NATO
26.12.2025
07:23
533
Zelenski vede progrese promițătoare în discuțiile de pace cu emisarii americani privind conflictul Ucraina-Rusia
25.12.2025
22:47
1706
Rachetele britanice ale Ucrainei lovesc rafinăria strategică din Rusia: Explozii masive în regiunea Rostov
25.12.2025
20:55
1158
Vremea în schimbare pentru 26.12.2025: Surprize meteo în Republica Moldova
25.12.2025
17:19
742
Atac cibernetic asupra Poștei franceze în perioada Crăciunului: hackerii proruși Noname057(16) își revendică acțiunea, DGSI investighează incidentul în contextul tensiunilor cu Rusia
25.12.2025
15:57
1100
Decizie crucială pentru Franța: Kremlinul propune o soluție în cazul cercetătorului Laurent Vinatier, acuzat de spionaj în Rusia
25.12.2025
12:44
1023
Volodimir Zelenski își exprimă dorința ca Putin să dispară într-un mesaj de Crăciun televizat, subliniind lupta pentru pace și unitate în Ucraina
25.12.2025
12:25
855
Ambasadorul Poloniei în Franța, suspendat din funcție în urma unei anchete privind diplome false
25.12.2025
08:19
1064
Atacurile cu drone din Ucraina reduc drastic exporturile de țiței ale Kazahstanului în luna decembrie
25.12.2025
07:56
867
Horoscopul zilei 25.12.2025
24.12.2025
23:53
2330
Forțele aeriene ruse au respins cu succes un atac masiv de drone ucrainene asupra Moscovei
24.12.2025
21:20
15306
Sportivii ucraineni refuză salutul rușilor și bielorușilor: un gest simbolic al rezistenței pe terenurile internaționale
24.12.2025
21:05
911
Familii ucrainene creează magie de Crăciun pentru copiii afectați de război, la Kiev
24.12.2025
20:51
945
Temperaturi în scădere și cer senin pe 25 decembrie 2025 în Moldova
24.12.2025
15:28
1053
Cod Galben: Scădere abruptă a temperaturii pe 25 decembrie 2025
26.12.2025
16:34
78
Plan național pentru revigorarea limbii găgăuze în Găgăuzia: Inițiativă educațională ambițioasă la Comrat
26.12.2025
15:33
262
Curtea de Apel reconfirmă vinovăția unui fost judecător în scandalul "Laundromat", fără a aplica o pedeapsă din cauza prescripției
26.12.2025
15:17
357
Sondaj: Cetățenii moldoveni doresc ca ajutorul României să ajungă direct la ei, evitând autoritățile centrale
26.12.2025
14:28
356
Val de interes investițional pentru Republica Moldova: 45 de propuneri primite de la companii europene și moldovenești
26.12.2025
13:07
340
Zelenski și Trump pregătesc întâlnirea pentru discuții cruciale înainte de Anul Nou în contextul războiului din Ucraina
26.12.2025
12:28
470
Alertă Cod Galben: Intensificări ale vântului între 26-29 Decembrie 2025
26.12.2025
12:26
404
Planuri ambițioase pentru educația din sudul Moldovei: Universitatea din Cahul se integrează cu Universitatea Tehnică a Moldovei pentru crearea unui centru universitar regional
26.12.2025
11:19
420
Tânăr de 23 de ani, condamnat la 3 ani de închisoare pentru multiple infracțiuni, inclusiv furt de trotinete și conducere sub influența alcoolului
26.12.2025
10:49
428
Bărbat din Vulcănești, condamnat cu suspendare pentru tentativa de incendiere a Procuraturii
26.12.2025
08:40
697
Cinci soldați ruși condamnați în lipsă pentru torturarea civililor în regiunea Sumî
26.12.2025
07:53
572
Horoscopul zilei 26.12.2025
26.12.2025
07:38
754
Moscova deschisă pentru negocieri privind un document de neagresiune către NATO
26.12.2025
07:23
533
Zelenski vede progrese promițătoare în discuțiile de pace cu emisarii americani privind conflictul Ucraina-Rusia
25.12.2025
22:47
1706
Rachetele britanice ale Ucrainei lovesc rafinăria strategică din Rusia: Explozii masive în regiunea Rostov
25.12.2025
20:55
1158
Vremea în schimbare pentru 26.12.2025: Surprize meteo în Republica Moldova
25.12.2025
17:19
742
Atac cibernetic asupra Poștei franceze în perioada Crăciunului: hackerii proruși Noname057(16) își revendică acțiunea, DGSI investighează incidentul în contextul tensiunilor cu Rusia
25.12.2025
15:57
1100
Decizie crucială pentru Franța: Kremlinul propune o soluție în cazul cercetătorului Laurent Vinatier, acuzat de spionaj în Rusia
25.12.2025
12:44
1023
Volodimir Zelenski își exprimă dorința ca Putin să dispară într-un mesaj de Crăciun televizat, subliniind lupta pentru pace și unitate în Ucraina
25.12.2025
12:25
855
Ambasadorul Poloniei în Franța, suspendat din funcție în urma unei anchete privind diplome false
25.12.2025
08:19
1064
Atacurile cu drone din Ucraina reduc drastic exporturile de țiței ale Kazahstanului în luna decembrie
25.12.2025
07:56
867
Horoscopul zilei 25.12.2025
24.12.2025
23:53
2330
Forțele aeriene ruse au respins cu succes un atac masiv de drone ucrainene asupra Moscovei
24.12.2025
21:20
15306
Sportivii ucraineni refuză salutul rușilor și bielorușilor: un gest simbolic al rezistenței pe terenurile internaționale
24.12.2025
21:05
911
Familii ucrainene creează magie de Crăciun pentru copiii afectați de război, la Kiev
24.12.2025
20:51
945
Temperaturi în scădere și cer senin pe 25 decembrie 2025 în Moldova
24.12.2025
15:28
1053
Cod Galben: Scădere abruptă a temperaturii pe 25 decembrie 2025
Actualitate
Parteneri
Actualitate
Plan național pentru revigorarea limbii găgăuze în Găgăuzia: Inițiativă educațională ambițioasă la Comrat
Curtea de Apel reconfirmă vinovăția unui fost judecător în scandalul "Laundromat", fără a aplica o pedeapsă din cauza prescripției
Sondaj: Cetățenii moldoveni doresc ca ajutorul României să ajungă direct la ei, evitând autoritățile centrale
Val de interes investițional pentru Republica Moldova: 45 de propuneri primite de la companii europene și moldovenești
Punct de vedere NAȚIONAL
Curs valutar
1 MDL
1 EUR
19.81
1 USD
16.80
1 RON
3.89
1 RUB
0.21
1 UAH
0.40
Sondaj
Prietenii noștri


Inapoi














