05:33:06 27.11.2020
 
Stiri

REFORMĂ // O nouă PROCURATURĂ în R. Moldova, începând cu 1 august

Social 19.04.2016 13:23 Vizualizări1565 Autor: Galina Munteanu
REFORMĂ // O nouă PROCURATURĂ în R. Moldova, începând cu 1 august


În premieră pentru R. Moldova, de la 1 august îşi va începe activitatea Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale - procuratură specializată în exercitarea şi conducerea urmăririi penale, reprezentarea învinuirii în instanţele de judecată în cauzele vizând infracţiunile de tortură, cele cu caracter terorist, cele săvârşite de organizaţiile criminale, precum şi în alte cauze date în competenţa sa prin lege.

Respectiva prevedere se conţine în noua Lege cu privire la Procuratură, aprobată de Parlament pe 25 februarie curent, dar şi în proiectul Legii cu privire la procuraturile specializate, elaborat în vederea racordării cadrului normativ departamental la prevederile noii legi.

De asemenea, noua lege prevede continuitatea funcţionării altei procuraturi specializate, şi anume a Procuraturii Anticorupţie, care, după intrarea în vigoare a legii, va fi responsabilă de exercitarea urmăririi penale în cauzele de corupţie şi a celor conexe actelor de corupţie, va conduce urmărirea penală în cauzele instrumentate de Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi va reprezenta învinuirea în instanţele de judecată pe dosarele de corupţie.

Cele două procuraturi specializate vor fi conduse de câte un procuror-şef, asimilat adjunctului procurorului general, şi îşi vor exercita atribuţiile pe întreg teritoriul R. Moldova.

O altă noutate, pe care noua Lege cu privire la Procuratură o va aduce în activitatea procuraturilor specializate, va fi detaşarea în cadrul acestora a ofiţerilor altor organe de drept, care se vor subordona funcţional procurorului-şef al procuraturii specializate. Ofiţerii de urmărire penală, ofiţerii de investigaţii şi specialiştii vor fi detaşaţi de la alte instituţii pentru o perioadă de până la cinci ani, aceştia urmând a fi selectaţi în mod individual de către procurorul-şef al procuraturii specializate. Detaşarea va avea loc prin ordinul procurorului general, cu acordul conducătorului instituţiei în care activează persoana detaşată, iar salarizarea acesora va fi efectuată din bugetul Procuraturii.

Pe moment, sistemul organelor Procuraturii R. Moldova include nouă procuraturi specializate: Procuratura Anticorupţie (Serviciul Nord, Serviciul Sud), procuraturile de nivelul curţilor de apel (Chişinău, Cahul, Bender şi Bălţi), procuraturile militare (Chişinău, Bălţi şi Cahul), precum şi Procuratura de transport.

Pe 1 august curent, după intrarea în vigoare a noii Legi cu privire la Procuratură, toate procuraturile specializate, cu excepţia Procuraturii Anticorupţie - care va fi reorganizată, vor fi lichidate.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Pumnal 19.04.2016 14:53

Deci iata un exemplu care ar trebui sa impinzeasca tot sistemul justitiar...Doar prin asa modalitate am putea ajunge la un bun sfirsit cu interzicerea coruptiei in sistemul judiciar.

Anatolie 19.04.2016 17:45

Si unde sunt acum PLDM-istii care spuneau ca se mimeaza reformele? Pai iata pentru toti cei care cred in acesta si in presa lor o dovada ca reformele sunt si ele sunt unele apreciate si de partenerii nostri externi, care au zis ca reforma PG este una din cele mai moderne reforme din UE si aceasta se datoreaza in mare parte dl.Gurin fostului procuror general al R.Moldova.

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.11.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Noii neutraliști

20.11.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // (Auto)amăgire, suspi...

16.11.2020 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cum a pierdut Dodon,...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Guvernul Chicu trebuie să-și continue activitatea și după ce Maia Sandu a câștigat funcția de președinte al R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md