21:41:30 19.04.2024
Stiri

REACȚIA viceguvernatorului BNM, Ion Sturzu, după ce Slusari a solicitat demiterea sa din funcție, pentru că nu a reacționat adecvat la jaful miliardului

Economie 17.10.2019 11:30 Vizualizări2264 Autor: Ziarul National
REACȚIA viceguvernatorului BNM, Ion Sturzu, după ce Slusari a solicitat demiterea sa din funcție, pentru că nu a reacționat adecvat la jaful miliardului


Viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Ion Sturzu, acuzat astăzi de președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din R. Moldova și investigării fraudei bancare, Alexandru Slusari, că nu a întreprins acțiuni adecvate pentru a preveni jaful din sistemul bancar, respinge învinuirile care i se aduc.

Alexandru Slusari a propus inițierea procesului de demitere a lui Sturzu și a colegului său Aureliu Cincilei din funcțiile înalte deținute la BNM.

„Precizez că, până la finalizarea activității Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din R. Moldova și investigării fraudei bancare, nici eu și nici viceguvernatorul BNM, Aureliu Cincilei, nu am fost invitați la audieri pentru a ni se adresa întrebări și a ni se oferi posibilitatea de a prezenta comisiei informațiile și argumentele deținute la acest subiect. De asemenea, nu ni s-a comunicat vreo acuzație, deși comisia a activat circa patru luni, timp în care BNM și-a manifestat toată deschiderea și a prezentat comisiei toate materialele solicitate”, a menționat Sturzu.

Acesta spune că a fost invitat la Comisie abia pe 11 octombrie 2019, după ce raportul comisiei a fost aprobat și publicat, pentru a fi audiat pe 14 octombrie 2019, ora 10.00, declarată oficial zi liberă.

„Din cei cinci membri ai Comisiei, au fost prezenți doar Alexandru Slusari și Lilian Carp. Astfel, informațiile pe care le-am furnizat comisiei nu se regăsesc în raport. Voi preciza că și eu, și Aureliu Cincilei am fost numiți în funcție pe 12 iulie 2013, când situația la cele trei bănci: Banca de Economii S.A., Banca Socială S.A. și Unibank S.A. era deja una extrem de gravă, iar în acea perioadă, inclusiv luna noiembrie 2014, niciunul dintre noi nu a patronat domeniul de supraveghere bancară”, punctează sursa citată.

Sturzu a mai adăugat că normele interne ale BNM prevăd că fiecare viceguvernator patronează câteva domenii de activitate și, respectiv, deține putere de decizie strict referitor la domeniile pentru a căror activitate este responsabil, iar deciziile colective la nivel de Consiliu de administrație (Comitet executiv) se iau doar la prezentarea dosarului cu setul de materiale la temă de către departamentul respectiv.

„În perioada post-criză, în comun cu noua echipă a BNM, ne-am implicat activ în realizarea unor reforme profunde în sectorul bancar, care au adus schimbarea totală a calității sistemului, fapt apreciat înalt atât de investitorii noi străini, cât și de comunitatea internațională”, conchide Ion Sturzu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md