13:23:04 13.05.2025
Stiri

Declarație după o săptămână de la semnarea acordului de furnizarea gazelor naturale cu „Gazprom”: „Dacă am fi jucat până la capăt și cu mai multă iscusință factorul transnistrean, atunci prețul la gaze putea fi mai mic de 450 de dolari”

Actualitate 05.11.2021 16:40 Vizualizări4465
Declarație după o săptămână de la semnarea acordului de furnizarea gazelor naturale cu „Gazprom”: „Dacă am fi jucat până la capăt și cu mai multă iscusință factorul transnistrean, atunci prețul la gaze putea fi mai mic de 450 de dolari”

„Noi nu am obținut cel mai bun contract pe care puteam, potențial, să-l avem. După părere mea, noi nu am folosit suficient de plenar factorul transnistrean în negocierile cu Federația Rusă a contractului de gaze. Chiar dacă suntem într-o insuficiență mare de informații, ceea ce nu ne permite să tragem o concluzie destul de tranșantă în această privință”, a declarat Anatol Țăranu, ex-ambasador al R. Moldova în Federația Rusă, în cadrul dezbaterii publice cu tema: „Securitatea energetică a UE și a R. Moldova: lecții reciproce”, organizată de IPN.

Comentatorul politic este convins că R. Moldova putea lesne obține un preț mai mic de 450 de dolari la gazele rusești.

„Vreau să vă spun că factorul transnistrean pentru Rusia este extrem de important și este puțin probabil că noi am fi rămas fără contract de gaze. Dacă am fi avut puțină răbdare și mai multă ingeniozitate, cred că prețul putea fi mai scăzut în privința gazelor pe care astăzi le primim din Federația Rusă – în caz dacă am fi jucat până la capăt și cu mai multă iscusință factorul transnistrean”, a menționat Anatol Țăranu.

Cu referire la contextul geopolitic regional, Anatol Țăranu a subliniat componenta geopolitică a gazoductului Nord Stream 2. „Gazoductul Nord Stream a fost gândit ca o armă geopolitică împotriva Ucrainei”.

Expertul nu a negat componenta economică a acestui proiect, dar „componenta geopolitică a acestui proiect este una bine pronunțată”, a menționat Anatol Țăranu.

„Rusia are probleme cu Ucraina și pentru a o aduce în supușenie trebuie să facă tot posibilul ca să limiteze la minimum tranzitarea gazelor prin Ucraina, ceea ce, de fapt, îi reușește. Dacă fluxurile principale de gaze, care merg din Federația Rusă în Europa, trec prin Ucraina, asta volens nolens ridică valoarea Ucrainei în jocul geopolitic european. Componenta economică a acestui tranzit este destul de importantă pentru Ucraina – acolo sunt bani serioși pe care bugetul Ucrainei îi primește datorită acestui tranzit”, a punctat Anatol Țaranu.

În opinia lui Anatol Țăranu, UE a acordat o atenție deosebită R. Moldova, înțelegând că eșecul Chișinăului în raport cu Federația Rusă „ar fi inclusiv și un precedent foarte neplăcut pentru relația Rusiei cu UE per ansamblu. De aici și această solidaritate care a fost manifestată de către Bruxelles, de către UE per ansamblu, în raport cu R. Moldova”.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte