RĂSPUNS: Ce-și doresc, de fapt, organizatorii protestului anunțat cu atâta patos tocmai în ziua când vom comemora jertfele măcelului din 19 iunie 1992 la Tighina, cu implicarea directă a armatei a 14-a a Federației Ruse?


Organizatorii protestului anunțat pentru ziua de duminică în centrul Chișinăului ar fi „clanurile mafiote reprezentate de Platon, Dodon, Plahotniuc, Voronin, Șor, Andronache, Nichiforciuc, Vaja etc., iar în Transnistria - de Gușan” și aceștia ar urmări „schimbarea regimului politic” pentru a-și „relansa schemele criminale”.
Atenționarea vine de la fostul președinte al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan.
„Ce-și doresc, de fapt, organizatorii protestului anunțat cu atâta patos tocmai în ziua când vom comemora jertfele măcelului din 19 iunie 1992 la Tighina, cu implicarea directă a armatei a 14-a a Federației Ruse? Schimbarea regimului politic! Iar acest lucru, exprimat și de interesele economice ale clanurilor mafiote reprezentate de Platon, Dodon, Plahotniuc, Voronin, Șor, Andronache, Nichiforciuc, Vaja etc., iar în Transnistria - de Gușan, va conduce, impilicit, la relansarea schemelor criminale de îmbogățire ilicită, expansiunea serviciilor secrete rusești în spațiul dintre Nistru și Prut, acutizarea situației în zona cu regim sporit de securitate, preluarea sub controlul forțelor ostile apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană a instituțiilor strategice ale statului, fapt ce pune în pericol securitatea statului și este o amenințare serioasă pentru securitatea regională, în special în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina”, susține Chiril Moțpan.
Fostul deputat amintește că 19 iunie este o zi neagră în calendar, zi de doliu în R. Moldova, nu motiv de concerte cu interpreți ruși în Piața Marii Adunări Naționale, acolo unde a fost proclamată independența R. Moldova de URSS.
„Este ziua în care, în 1992, polițiștii de la Tighina au fost asediați de forțele separatiste și au rezistat eroic până când trupele de elită nou-create le-au venit în ajutor în acea situație disperată. În pofida faptului că Armata Națională era neexperimentată încă, sabotată din toate părțile, a ținut rezistență în față tancurilor armatei a 14-a rusești, precum și mercenarilor regimului susținut de Kremlin. Bărbații care au luptat la Tighina au făcut-o pentru că doreau ca în republica lor să se trăiască bine, liber și demn. Și erau gata să se sacrifice pentru a le oferi părinților, conaționalilor și urmașilor lor această posibilitate. Unii au și rămas pe câmpul de luptă - prima jertfă a noului stat independent.
Cum e posibil să uităm baia de sânge de la Tighina, provocată de Moscova cu participarea directă a armatei a 14 –a a Federației Ruse? Cum să uităm ce a lăsat acea zi groaznică în sufletele noastre? Cum să ne păstrăm echilibrul, demn și moral, așa cum au făcut-o eroii noștri, gata oricând să riște din nou cu propria viață de dragul oamenilor acestei republici, în timp ce niște bezmetici le vor pângări memoria chiar în ziua când se împlinesc 30 de ani de la acel tragic eveniment?”, sunt întrebările pe care le pune Chiril Moțpan.
Fostul legislator îndeamnă cetățenii R. Moldova să nu participe la evenimentul de duminică, „organizat de falsa elită a stângii revanșarde, care susține pe față războiul criminal al Federației Ruse în Ucraina”.








































































