15:46:31 18.05.2022
Stiri

RAPORT, DOC // DRRM a făcut BILANȚUL activității în anul 2021. Instituția a finanțat mai multe PROIECTE importante, care vizează promovarea demersurilor României de susținere a cetățenilor din R. Moldova

Actualitate 17.01.2022 13:40 Vizualizări784 Autor: Ziarul National
RAPORT, DOC // DRRM a făcut BILANȚUL activității în anul 2021. Instituția a finanțat mai multe PROIECTE importante, care vizează promovarea demersurilor României de susținere a cetățenilor din R. Moldova


Departamentul pentru Relația cu R. Moldova (DRRM), din subordinea Guvernului României, a finanțat 19 proiecte importante în R. Moldova în anul 2021, în cadrul celor cinci programe de finanțare structurate pe următoarele domenii de activitate: educație, cultură, mass-media, spiritualitate/tradiție și societate civilă.

Potrivit instituției conduse de secretarul de stat Adrian Dupu, au fost sprijinite proiect care vizează promovarea demersurilor României de susținere a cetățenilor din R. Moldova, conștientizarea de către aceștia a rolului activ pe care România îl are pentru dezvoltarea economică și parcursul european al R. Moldova.

„DRRM elaborează și aplică politica statului român în domeniul relațiilor cu R. Moldova și acționează pentru întărirea legăturilor românilor de pe teritoriul acestei republici și pentru păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității lor etnice, culturale, lingvistice și religioase, cu respectarea legislației acestui stat. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, DRRM acționează atât prin implementarea directă de programe, proiecte sau acțiuni în sprijinul românilor din R. Moldova (proiecte proprii realizate prin structurile departamentului), cât și prin implementare indirectă, respectiv, acordarea de finanțări nerambursabile și alte mijloace de sprijin material beneficiarilor eligibili. Aceste proiecte au fost derulate în anul 2021 de Direcția Programe, Proiecte, Juridic”, se arată în Raportul de activitate al DRRM.

Citește și: FOTO // DRRM oferă pachete cu rechizite și CĂRȚI pentru elevii din R. Moldova. Adrian Dupu: „Toate eforturile noastre urmăresc stimularea prezenței la școală și formarea unei noi generații care să ducă mai departe cultura, tradițiile și limba română”

În ceea ce privește implementarea directă, în anul 2021, în urma primirii a 125 de solicitări de rechizite și cărți din partea unor unități de învățământ din R. Moldova, DRRM a oferit către 18 unități de învățământ primar și gimnazial, unui total de 2 000 de elevi din zone rurale ale R. Moldova cărți și rechizite pentru a sprijini accesul la învățământ.

Citește și: Natalia Gavrilița, întrevedere cu șeful DRRM din cadrul Guvernului României. Adrian Dupu: „Am discutat strategii și acțiuni viitoare pe care DRRM le are în vedere pentru consolidarea relațiilor dintre România și R. Moldova”

În același timp, în anul 2021, în contextul susținerii de către România a parcursului european al R. Moldova, DRRM a sprijinit presa de expresie românească, libertatea de exprimare și dezvoltarea mass-media independente.

Citește și: VIDEO // Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova anunță proiecte de ANVERGURĂ pentru anul viitor. Adrian Dupu: „Vom lansa proiecte cu impact major”

„Mass-media reprezintă unul dintre domeniile esențiale unde se formează direcțiile generale ale opiniei publice. Astfel, pentru formarea viitorilor jurnaliști în spiritul valorilor europene, al creării unui spațiu mediatic echidistant, diversificat și independent, DRRM dotat un spațiu din cadrul Universității de Stat din Moldova cu echipamente și bunuri necesare amenajării unui laborator de jurnalism pentru formarea studenților din cadrul Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării, în valoare de 122.631,90 de lei românești. DRRM a sprijinit proiectele care vizează promovarea demersurilor României de susținere a cetățenilor din R. Moldova, conștientizarea de către aceștia a rolului activ pe care România îl are pentru dezvoltarea economică și parcursul european al R. Moldova”, se mai spune în raportul de activitate pentru anul 2021.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.05.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // PAS, generalul Scump...

13.05.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putiniștii și libert...

09.05.2022 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // A doua „eliberare”

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți judicioasă decizia autorităților de la Chișinău de a interzice utilizarea pe teritoriul R. Moldova a simbolurilor care promovează agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina („Z”, „V” și panglica negru-oranj)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md