13:10:50 20.05.2018
 
Stiri

CENTENAR: Raionul din R. Moldova unde 90 la sută dintre localități au încheiat acorduri de ÎNFRĂȚIRE cu primării de peste Prut: Milioane de lei din România, în 2017, pentru proiecte realizate în Basarabia

Știri 11.01.2018 11:00 Vizualizări6759 Autor: Ziarul National
CENTENAR: Raionul din R. Moldova unde 90 la sută dintre localități au încheiat acorduri de ÎNFRĂȚIRE cu primării de peste Prut: Milioane de lei din România, în 2017, pentru proiecte realizate în Basarabia

Douăzeci și două din cele 25 de localități ale raionului Ialoveni au semnate acorduri de înfrățire cu primării din șapte județe din România - Iași, Vaslui, Ilfov, Dâmbovița, Alba, Arad și Bacău.

Președintele raionului Ialoveni, Anatolie Dimitriu, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că unele dintre aceste localități au și câte două, trei sau chiar patru acorduri de înfrățire cu primării de peste Prut, colaborare care le aduce beneficii concrete.

Numai în anul trecut, cu sprijinul fraților din România, localitățile din Ialoveni au implementat proiecte în valoare de aproape 13 milioane de lei, contribuția localităților din dreapta Prutului ridicându-se până la 60% în unele cazuri.

Cel mai costisitor proiect a fost construcția unei grădinițe noi în satul Ruseștii Noi din Ialoveni, unde contribuția autorităților din județul Dâmbovița s-a ridicat la patru milioane de lei din șapte milioane de lei, costul total al proiectului.

Această grădiniță chiar poartă denumirea județului din România care a contribuit la construcția ei - „Albinuța Dâmbovița”.Tot în anul trecut, toate instituțiile școlare și preșcolare din raionul Ialoveni au fost dotate cu biblioteci digitale, softuri educaționale și proiectoare în cadrul unui proiect de 2,4 milioane de lei, cofinanțat de autoritățile județului Ilfov. Profesorii de la Ialoveni au beneficiat și de instruiri.

„Este un proiect important, beneficiile căruia vor fi resimțite de fiecare elev și profesor din raion”, ne-a spus Anatolie Dimitriu.

Județul Alba susține la Ialoveni un alt proiect în valoare de 3,5 milioane de lei care prevede înființarea unui centru expozițional unic ce va găzdui permanent colecțiile impresionante ale lui Petru Costin, colecționarul care a intrat și în „Guiness Book” pentru deţinerea celor mai numeroase potcoave din lume - 3 200 de bucăţi.„Planificăm să inaugurăm acest centru de Ziua Internațională a Muzeelor, în mai 2018, și vrem să-l includem într-o rută turistică în drum spre vinăria „Mileștii Mici”, unde anual merg 30 de mii de turiști”, își dezvăluie planurile președintele de raion.

Pentru anul 2018, așteptările în ceea ce privește colaborarea cu frații de peste Prut sunt și mai mari. Potrivit lui Anatolie Dimitriu, primăriile din Ialoveni au început deja discuțiile cu cele din România, iar deschiderea pentru a acorda susținere financiară satelor din R. Moldova „este mare”.

„E vorba de proiecte de infrastructură, reparații la instituțiile școlare etc., iar sumele care încă urmează a fi aprobate se ridică și la 100 de mii de euro per proiect. Și raionul Ialoveni, la nivelul Consiliului raional, are acordul județelor din România în ce privește finanțarea unor proiecte. Ne gândim la domenii sensibile, cum ar fieducația și sănătate, în care să intervenim”, a adăugat președintele raionului Ialoveni.

Menționăm că dispoziția numărul 1 pe care Anatolie Dimitriu a semnat-o în anul 2018 în calitate de președinte de raion se referă la decretarea Anului Centenarului la Ialoveni. Astfel, în conformitate cu această dispoziție, toate activitățile culturale, educaționale, sportive etc., organizate în 2018 la Ialoveni, vor fi dedicate celor 100 de ani de la Marea Unire.

„În acest an, împlinim 100 de ani de la Marea Unire și cei mai mulți reprezentanți ai Sfatului Țării care au votat Unirea erau născuți în acest teritoriu care astăzi se numește Ialoveni, începând de la președintele Sfatului Țării, Ion Inculeț, până la ministrul de Externe, Ion Pelivan. Vom avea multe evenimente dedicate Centenarului”, a încheiat Anatolie Dimitriu, președintele raionului Ialoveni.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.05.2018 09:19 Nicolae Negru Paradoxuri electorale sau cu cine votăm

16.05.2018 10:40 Vasile Gârneț Fragmente de jurnal – „Moartea lui St...

14.05.2018 09:02 Nicolae Negru Există vreo șansă de împăcare între n...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că are cele mai mari șanse să devină primar general al municipiului Chișinău?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md