21:02:29 01.06.2023
Stiri

VIDEO // Spicherul Grosu NU ar fi îndrăznit să-l întrebe pe Erdogan de profesorii turci de la „Orizont”, care în 2018 au fost EXPULZAȚI ilegal de regimul lui Plahotniuc. Radu Marian, cu capul plecat și rușinat: „Nu s-a discutat acest aspect”

Actualitate 02.02.2023 12:27 Vizualizări1481 Autor: Ziarul National
VIDEO // Spicherul Grosu NU ar fi îndrăznit să-l întrebe pe Erdogan de profesorii turci de la „Orizont”, care în 2018 au fost EXPULZAȚI ilegal de regimul lui Plahotniuc. Radu Marian, cu capul plecat și rușinat: „Nu s-a discutat acest aspect”


Delegația de la Chișinău, în frunte cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, care a fost recent într-o vizită oficială în Turcia și care s-a văzut inclusiv cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, nu a abordat subiectul profesorilor turci de la Liceul „Orizont”, expulzați ilegal din R. Moldova în anul 2018 de regimul lui Vlad Plahotniuc. Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Radu Marian, care a făcut parte din delegație, a recunoscut acest lucru, cu capul plecat.

Întrebat dacă a aflat ce se întâmplă cu profesorii turci încarcerați în Turcia pentru termene care variau între 7 și 12 ani, Radu Marian a răspuns: „Sigur că nu am aflat, nu s-a discutat acest aspect. Sper să avem ocazia să discutăm acest lucru într-un alt context. Vizita a fost concentrată mai mult pe partea economică și energetică”, a menționat Marian, în cadrul unei emisiuni de la N4.

Parlamentarul PAS, al cărei formațiune a promis că va face dreptate în acest caz, a evitat să dezvolte subiectul atunci când a fost întrebat de ce fel de context e nevoie pentru a cere autorităților din Turcia eliberarea profesorilor.

„Nu știu ce s-a discutat acolo, dar contextul vizitei a fost comerțul, energia, eventual asistența de dezvoltare. Turcia are aici proiecte de dezvoltare. Acela a fost un episod extrem de rușinos și regretabil. Sper ca, într-o bună zi, acești profesori să se întoarcă acasă. Să găsim momentul și contextul potrivit pentru acest lucru. Dar iarăși, dacă ar depinde de noi, i-am aduce. Contextul discuțiilor nu a permis ca noi să punem în discuție serios acest subiect”, a mai spus Radu Marian.


CITIȚI și Dosarul profesorilor de la „Orizont”: Fostul director al SIS, Vasile Botnari, a SCĂPAT de pușcărie. „Cel ce a distrus șapte familii e acasă, în libertate, bucurându-se de viață”

Amintim că, pe 6 septembrie 2018, șapte profesori turci au fost practic capturați din stradă sau din sălile de clasă și urcați într-un avion charter. Aceștia au fost transportați în aceeași zi în Turcia, unde imediat au fost încarcerați. Unii dintre profesorii turci ceruseră azil în R. Moldova și nu puteau fi extrădați. CEDO a emis o hotărâre prin care a declarat că R. Moldova a încălcat dreptul la libertate și siguranță și dreptul la respectarea vieții private și de familie a cetățenilor turci, obligând Guvernul să plătească familiilor celor șapte profesori turci 125 de mii de euro, daune morale. Actualmente, profesorii turci se află în închisorile din Turcia.

Profesorii turci au fost condamnați de către regimul lui Recep Tayyip Erdogan în total la 59,3 ani de închisoare pentru faptul că fac parte dintr-o organizație rivală actualului președinte al Turciei, condusă de Fetullah Gulen, refugiat în SUA.

Vedeți mai jos pedepsele primite de către profesorii turci, trimiși pe mâinile lui Erdogan în 2018:

Feridun Tufecchi, fost director al filialei din Ceadâr-Lunga a rețelei de licee „Orizont” - condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare.

Sedat Hasan Karacaoğlu, director general adjunct al rețelei de licee „Orizont” – condamnat la opt ani și trei luni de închisoare.

Yasin Özdil, directorul Departamentului relații cu publicul al rețelei de licee „Orizont” - condamnat la 12 ani de închisoare.

Riza Dogan, directorul filialei din Durlești al rețelei de licee „Orizont” - condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare.

Müjdat Çelebi, directorul financiar al rețelei de licee „Orizont” - condamnat la nouă ani de închisoare.

Sarkis Airi, profesor la rețeaua de licee „Orizont” – condamnat la șase ani de închisoare.

Hüseyin Bayraktar, profesor la rețeaua de licee „Orizont” – a fost eliberat.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
31.05.2023 09:00 Cazimir Țino Cazimir Țino // Uniunea Europeană - s...

29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md