06:08:33 03.12.2021
Stiri

R. Moldova și România, la 30 de ani de stabilire a relațiilor diplomatice: Expoziția „Istoria costumului diplomatic românesc”, vernisată la sediul MAEIE din Chișinău

Actualitate 27.10.2021 12:28 Vizualizări1020 Autor: Ziarul National
R. Moldova și România, la 30 de ani de stabilire a relațiilor diplomatice: Expoziția „Istoria costumului diplomatic românesc”, vernisată la sediul MAEIE din Chișinău Ambasada României în R. Moldova


O expoziție dedicată aniversării a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și România, numită „Istoria costumului diplomatic românesc”, a fost vernisată marți, 26 octombrie, la sediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE).

Ceremonia a fost deschisă de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, și de Ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Daniel Ioniță. La eveniment au mai participat ambasadori și reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova, precum și diplomați din cadrul MAEIE.

În discursul rostit cu acest prilej, Ambasadorul Daniel Ioniță a subliniat relația specială dintre România și Republica Moldova, bazată pe cinci fundamente: filonul identitar comun, un cadru juridic de excepție, legăturile inter-instituționale și inter-personale solide, faptul că România este principalul partener comercial-economic al Republicii Moldova și, nu în ultimul rând, empatia și solidaritatea, reafirmate cu ocazia sprijinului reciproc oferit în contextul crizei pandemice COVID-19.

„În acest tablou general, expoziția de costume diplomatice românești vine să substanțieze caracterul special al relațiilor bilaterale dintre România și Republica Moldova”, a subliniat Ambasadorul român, citat de un comunicat de presă al misiunii diplomatice de la Chișinău.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a reamintit că România a fost primul stat care a recunoscut independența Republicii Moldova. De asemenea, a subliniat că România a fost întotdeauna alături de Republica Moldova atât în primele zile ale independenței, cât și în procesul de aderare la Uniunea Europeană.Făcând referire la expoziția-vernisaj, ministrul Nicu Popescu și-a încheiat discursul spunând că „…este important ca diplomații să lase lucruri fizice, care dăinuiesc și supraviețuiesc atât modei, cât și activității acestora. Scopul nostru este ca, la o ulterioară expoziție de acest gen, să fim noi cei demodați, dar podurile construite de noi să asigure buna circulație a oamenilor peste râul Prut”.

Ambasadorul României a oferit pentru biblioteca Institutului Diplomatic al MAEIE câteva exemplare din două lucrări bilingve, română și engleză, scrise pe baza unor documente de arhivă, intitulate „România în Mica Înțelegere. Alianța defensivă la centenar” și „România și Polonia: un secol de alianță”.

Expoziția poate fi vizionată la sediul MAEIE până pe data de 5 noiembrie 2021.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

26.11.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // România și nevoia de...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md