21:21:23 28.09.2020
 
Stiri

R. Moldova este OBLIGATĂ să plătească un MILIARD de lei unei companii afiliate lui Veaceslav Platon. „Urmează eliberarea lui Platon?”

Anticorupție 09.09.2019 16:00 Vizualizări2107 Autor: Ziarul National
R. Moldova este OBLIGATĂ să plătească un MILIARD de lei unei companii afiliate lui Veaceslav Platon. „Urmează eliberarea lui Platon?” diez.md


Compania „Energoalians”, afiliată condamnatului Veaceslav Platon, a câștigat procesul împotriva R. Moldova într-o Curte de Arbitraj din SUA, iar Guvernul este obligat să plătească din bugetul de stat 46,5 milioane de dolari.

Potrivit portalului omg.md, decizia arbitrajului din statul Columbia prevede ca 340 de mii de dolari să fie plătiți pentru penalități, iar 200 000 de dolari - pentru avocații companiei afiliate lui Platon.

Sursa citată menționează că alte aproape 60 000 de dolari vor fi plătite de Guvern și avocaților care au apărat interesele R. Moldova în arbitrajul din SUA. La 30 august curent Guvernul, la solicitarea ministrului Justiției, Olesea Stamate, a aprobat alocarea a 59 125 de dolari pentru avocați.

Acest litigiu dintre R. Moldova și Compania „Energoalians” a început la finele anilor 90. Atunci, „Moldtranselectro” cumpăra curent din Ucraina prin intermediul companiei off-shor Derimen Properties Ltd. și s-a format o datorie de 196 de milioane de lei. Ulterior, compania înregistrată pe Insulele Virgine Britanice a cedat companiei „Energoalians” dreptul să recupereze datoriile R. Moldova. În 2016 a fost publicată o înregistrare între Platon și un apropiat al lui Vlad Plahotniuc, Serghei Iaralov, în care primul îi propunea două treimi din afacerea „Energoalians”.

Astăzi, PD consideră că R. Moldova a pierdut acest dosar din cauza actualei guvernări. „Guvernul PSRM-ACUM a prezentat cetățenilor țării o nouă „factură” a incompetenței lor. Este vorba despre aproape 1 000 000 000 de lei (un miliard de lei) pe care moldovenii vor fi obligați să-i plătească unei companii în spatele căreia stă Veaceslav Platon. Guvernul PD a luptat și a avut câștig de cauză în acest dosar de milioane, dar ce s-a întâmplat cu actualul guvern PSRM-ACUM? E doar lipsă de competență? Sau, totuși, sunt și alte interese, inclusiv financiare? Ce urmează? Eliberarea lui Platon, despre care presa scrie că a pregătit „buget separat de 10 milioane de dolari”? Cetățenii țării au așteptat o viață mai bună, dar deocamdată primesc prețuri și tarife mai mari, impozite și taxe majorate, infractori eliberați”, se arată într-un comunicat al PD.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Președinte pe vremea...

27.09.2020 10:02 Ziarul National Alecu Reniță // Factura pentru întârz...

25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md