21:51:05 01.03.2024
Stiri

Putin, așteptat să facă anunțul care va decide soarta războiului din Ucraina

Actualitate 01.12.2023 08:30 Vizualizări1371 Autor: Ziarul National
Putin, așteptat să facă anunțul care va decide soarta războiului din Ucraina


Kremlinul a anunțat joi, 30 noiembrie, data la care președintele Vladimir Putin va ţine conferinţa sa de presă anuală şi va răspunde întrebărilor publicului.

Potrivit sursei citate, liderul de la Kremlin se va adresa națiunii pe 14 decembrie.

Anunțul de joi alimentează speculaţiile că liderul de la Kremlin se va folosi de ocazie pentru a confirma că vrea să obţină încă un mandat de şase ani, relatează Reuters.

Aflat la putere - fie ca preşedinte, fie ca prim-ministru - din 1999, Vladimir Putin nu a spus încă public dacă va mai candida la alegerile prezidenţiale din martie anul viitor, dar este de aşteptat să o facă. Şase surse au declarat pentru Reuters la începutul acestei luni că a decis să candideze, o mişcare care l-ar menţine la putere cel puţin până în 2030.

Liderul Kremlinului simte că trebuie să conducă Rusia în cea mai periculoasă perioadă din ultimele decenii, au spus aceste surse, o referire la războiul Rusiei din Ucraina şi la ceea ce Putin prezintă ca fiind lupta existenţială a Moscovei cu Occidentul pentru o nouă ordine mondială.

Liderul Partidului Comunist, Ghennadi Ziuganov, a declarat marţi că în camera superioară a parlamentului rus, Consiliul Federaţiei, se va anunţa oficial la 13 decembrie data alegerilor prezidenţiale ruse - un pas care marchează începutul campaniei.

”Pe 14 decembrie, Vladimir Putin va face un rezumat al rezultatelor anului”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. ”Va fi un program, un proiect al canalelor de televiziune, ca şi până acum, şi va fi un format combinat al Liniei directe (sesiune de întrebări şi răspunsuri în direct cu publicul) şi al conferinţei de presă de sfârşit de an a preşedintelui”, a precizat Peskov.

Potrivit legislaţiei ruse, camera superioară a parlamentului trebuie să anunţe data exactă a scrutinului cu cel puţin 100 de zile înainte de vot. Se presupune în general că ziua alegerilor va fi 17 martie.

Putin, în vârstă de 71 de ani, a primit preşedinţia de la Boris Elţîn în ultima zi a anului 1999 şi se apropie de finalul celui de-al patrulea mandat prezidenţial. Doar Iosif Stalin, care a condus Uniunea Sovietică din 1924 până la moartea sa, în 1953, a fost în funcţie mai mult timp de la căderea, în 1917, a dinastiei ţariste Romanov, care se afla la putere.

Diplomaţii spun că nu există niciun rival serios care ar putea ameninţa şansele lui Putin la urne în cazul probabil în care acesta ar candida din nou. Sondajele de opinie oficiale indică un grad de aprobare de aproximativ 80%, iar fostul ofiţer KGB poate conta pe sprijinul statului şi al presei de stat. Anii de represiuni înseamnă că nu există o opoziţie organizată semnificativă împotriva menţinerii la putere a lui Putin, propagandiştii şi oficialii subliniind nevoia de unitate maximă şi de a nu se produce nicio schimbare la vârful puterii în timp de război.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Spețoperația hibridă...

26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md