06:17:27 24.04.2024
Stiri

PROTEST // Transportatorii SISTEAZĂ cursele regulate raionale și interraionale pentru trei zile, deoarece autoritățile ar refuza să le îndeplinească revendicările

Actualitate 21.02.2024 14:22 Vizualizări908 Autor: Ziarul National
PROTEST // Transportatorii SISTEAZĂ cursele regulate raionale și interraionale pentru trei zile, deoarece autoritățile ar refuza să le îndeplinească revendicările


Mai multe curse regulate raionale și interraionale vor fi sistate în zilele de 27, 28 și 29 februarie curent, deoarece autoritățile nu ar fi răspuns la revendicările formulate de transportatori în cadrul protestului din 15 februarie curent, desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale.

Potrivit Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), modificările la Codul transporturilor rutiere adoptate în decembrie 2023 nu ar corespunde reglementărilor europene, iar autoritățile ar fi ignorat solicitările transportatorilor.

„Regretăm că funcționarii de rang înalt răspândesc ideea, potrivit căreia transportatorii vor să activeze ca în trecut și nu doresc să se acomodeze regulilor noi. Suntem convinși că adoptarea reglementărilor similare celor din UE, inclusiv celor propuse de către transportatori, vor lega ramura transporturilor nu de trecut, dar de viitor. Schemele și interesele ilegale promovate prin modificările legislative din decembrie 2023 constituie nu doar reglementări antieuropene, dar reprezintă o sursă care pune în pericol siguranța rutieră și promovează schemele de corupție”, spun reprezentanții APOTA.

Astfel, APOTA îndeamnă guvernarea să revină urgent la modificarea Codului transporturilor rutiere, „pentru a-l aduce în câmpul european”.

„Pentru a ne face auziți și pentru a ne apăra de normele abuzive și de schemele guvernării și ale clanurilor oligarhice suntem nevoiți să continuăm protestele. În semn de protest, în perioada 27, 28 și 29 februarie vor fi sistate rutele regulate raionale și interraionale”, a conchis sursa citată.

De partea cealaltă, reprezentanții guvernării afirmă că modificările la Codul transporturilor rutiere aduc mai multe beneficii sectorului și pasagerilor.

„În primul rând, facilităm concurență sănătoasă și mai multe opțiuni de deplasare pentru călători. Eliminăm limitările de oră la transportul internațional și reducem intervalul, până la 15 minute, pentru cursele la nivel național. Până acum era practic imposibil ca un nou operator de transport să înceapă să presteze astfel de servicii. E vorba de o măsură care va reduce abuzurile monopoliste ale unor companii. Totodată, modificările le permit autorităților publice locale să le ofere transport locuitorilor. Astfel, primăriile vor putea iniția deschiderea și modificării unei noi curse regulate. În același timp, impunem fiscalizarea procesului de acordare a biletului de călătorie. Biletele vor fi emise în forma bonurilor fiscale sau a documentului electronic”, a declarat anterior președintele Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, Radu Marian.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md