19:50:36 25.09.2020
 
Stiri

PROPUNERE: România și R. Moldova să participe ÎMPREUNĂ, sub un singur drapel, la Jocurile Olimpice de la Tokio - 2020

Sport 27.11.2019 15:39 Vizualizări3551 Autor: Ziarul National
PROPUNERE: România și R. Moldova să participe ÎMPREUNĂ, sub un singur drapel, la Jocurile Olimpice de la Tokio - 2020


Peluza Catalin Hildan-Dinamo, România, face apel către Comitetul Olimpic Român și către Comitetul Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova pentru a face toate demersurile necesare, ca cele două delegații olimpice să participe împreună la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Tokio, pe 24 iulie 2020, sub un singur drapel, transmite Romanian Global News.

Inițiativa a venit ieri, marți, 26 noiembrie, în ziua când Ivan Patzaichin, campion olimpic la 4 ediții ale JO (1968, 1972, 1980 și 1984), a împlinit 70 de ani.

Pe 26 noiembrie 1949 se năștea prin mila lui Dumnezeu, la Mila 23, jud. Tulcea, cel mai mare canoist pe care l-a cunoscut omenirea, stăpânul apelor, Ivan Patzaichin.

Sportivul dinamovist este campion olimpic la 4 ediții ale JO (1968, 1972, 1980 și 1984)

Iată textul integral al apelului:

„Astăzi, când maestrul împlinește 70 de ani, astăzi, când ne apropiem de sărbătorirea a 101 de la Marea Unire, suporterii lui Dinamo, alături de toți iubitorii sportului, doresc să-i ofere lui Ivan, sportului românesc și nației române, UN CADOU ISTORIC:

APELUL nostru către Comitetul Olimpic Român și către Comitetul Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova pentru a face toate demersurile necesare pentru ca cele două delegații olimpice să participe împreună la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Tokio, pe 24 iulie 2020, sub un singur drapel.

Este un apel pe care îl lansăm către toate instituțiile de presă din România și din Moldova.

Acesta este cel mai mediatizat eveniment mondial și dorim să folosim ocazia pentru a transmite lumii întregi că frații de pe cele două maluri ale Prutului vorbesc aceeași limbă și se închină aceluiași Tricolor.

Două delegații într-una singură, sub un singur drapel, Roșu, Galben și Albastru.

Fiecare delegație își va lua acasă medaliile cucerite. Aceste trofee, și sperăm să fie cât mai multe, ar intra în palmaresul Statului pe care sportivii îl reprezintă.

Există precedent în privința aceasta. Alte state despărțite din rațiuni politice au participat împreună la JO. Cele două Germanii sau cele două Corei au reușit acest lucru. Și au făcut-o pe fondul unor mari tensiuni. Cu atât mai mult trebuie să reușim noi.

Pagaia frântă și Patria ruptă

În 1972, la JO de la Munchen, în seriile de calificare la cursa de Canoe simplu 1000m, după primele lovituri, pagaia lui Patzaichin s-a rupt. Regulamentul de concurs permitea oprirea cursei doar dacă se produceau nereguli în primii 25 de metri.

Însă, arbitrii n-au observat când Ivan a ridicat pagaia și a arătat că aceasta fusese ruptă. Din cauza valurilor, barca a depășit linia celor 25 de metri și Ivan s-a văzut nevoit să continue cursa cu un ciot de pagaie, încercând să nu depășească limitele culoarului de concurs.

După 3 minute de la sosirea penultimului sportiv, Ivan s-a apropiat de sosire, în aplauzele publicului, care nu avea cum să vadă că el se folosea de pagaie ruptă. După terminarea cursei a fost declarat descalificat prin abandon, contrar regulamentului care nu prevedea un barem de timp în care să se desfășoare proba.

După contestații din partea oficialilor români, lui Ivan i s-a acordat dreptul de a participa la recalificări. Atunci a început miracolul. Patzaichin, deși era mai obosit decât toți adversarii săi, a participat la recalificări, apoi a mers în semifinale și în finală, unde a terminat pe primul loc într-o manieră categorică.

Întâmplarea aceasta ar trebui să fie lecția de istorie a românilor. Un neam care s-a trezit dintr-o dată cu țara frântă în două. Dar care a găsit puterea să se ridice, să strângă din dinți și să merargă mai departe pentru a-și vedea visul împlinit: Cununa de Lauri a Unirii.

În 2020 numărul medaliilor va conta mai puțin. Sportivii noștri se vor întoarce de acolo cu cel mai strălucitor trofeu: Declarația în fața lumii că SUNTEM UN SINGUR NEAM.

Malurile Prutului vor fi atunci mai apropiate ca niciodată. Va rămâne între ele loc doar atât cât să treacă luntrea lui Patzaichin, iar noi nu vom ști unde se termină ramurile sălciilor plânse atâtea decenii și unde încep pletele marelui învingător.

La mulți ani, Maestre!

Să ne trăiești, Basarabie frumoasă!

Să ne trăiești, Românie întreagă!

Vă rugăm să distribuiți acest manifest pentru UNIRE!”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

21.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // CEC are probleme cu ...

18.09.2020 12:45 Ziarul National Dodon e de acord ca POLITICIENII să n...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md