16:16:57 15.08.2022
Stiri

„Promo-LEX” critică decizia CEC de a SUSPENDA desfășurarea celui de-al doilea tur de scrutin la Bălți: „Doar instanțele de judecată pot verifica și constata legalitatea alegerilor, confirma rezultatele acestora sau, după caz, nulitatea scrutinului”

Actualitate 05.12.2021 21:11 Vizualizări981 Autor: Ziarul National
„Promo-LEX” critică decizia CEC de a SUSPENDA desfășurarea celui de-al doilea tur de scrutin la Bălți: „Doar instanțele de judecată pot verifica și constata legalitatea alegerilor, confirma rezultatele acestora sau, după caz, nulitatea scrutinului”


Misiunea „Promo-LEX” de observare a alegerilor locale noi își exprimă nedumerirea și dezacordul cu privire la decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a „suspenda” desfășurarea celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar în circumscripția electorală municipală Bălți.

„Promo-LEX” atrage atenția că legislația electorală nu prevede procedura de suspendare a desfășurării turului doi de scrutin pe motivele indicate în hotărârea CEC și că doar instanțele de judecată pot verifica și constata legalitatea alegerilor, confirma rezultatele acestora, sau după caz, nulitatea scrutinului.

„Mai mult, Codul Electoral prevede că CEC are obligația pozitivă de a „asigura efectuarea celui de al doilea tur de scrutin (…)”. Misiunea constată că, deși legiuitorul a reglementat situația în care un concurent ar putea fi sancționat prin excluderea sa din cursă, nu a fost totuși prevăzută posibilitatea suspendării sau anulării alegerilor urmare a excluderii unui concurent în turul II a scrutinului. Reținem că, doar instanțele de judecată pot verifica și constata legalitatea alegerilor, confirma rezultatele acestora, sau după caz, nulitatea scrutinului”, precizează „Promo-LEX”.

Citește și: Alegerile locale noi de la Bălţi au fost SUSPENDATE, după ce Curtea de Apel Bălţi a decis ANULAREA înregistrării Marinei Tauber în cursa electorală

Totodată, interpretarea CEC privind „imposibilitatea desfășurării celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar cu un singur candidat” nu corelează cu practica precedentă.

„Or, alegerile locale s-au desfășurat anterior și cu un singur candidat, iar rezultatele au fost confirmate de către instanța de judecată, respectiv de către CEC. Din aceste considerente, Asociația „Promo-LEX” susține în continuare interpretarea expusă în opinia din 3 decembrie 2021 prin careturul II al alegerilor urma să fie organizat, iar în buletinul de vot urma să fie aplicată ștampila cu mențiunea „Retras” în dreptul candidatul a cărui înregistrare a fost anulată”, conchide sursa citată.

Curtea de Apel Bălți a decis în această dimineață, cu aproape o oră înainte de deschiderea celor 60 de secții de votare din municipiul de la nordul republicii, să anuleze înregistrarea Marinei Tauber în cursa electorală. La puțin timp CEC a decis suspendarea scrutinului în Bălți, chiar dacă nu a fost vorba de o decizie definitivă a instanței de judecată. Curtea Supremă de Justiție s-a expus abia duminică seara în privința anulării înregistrarii candidatului Partidului „ȘOR” în cursa pentru Primăria Bălți.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.08.2022 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Imparțialitatea falsă

12.08.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul Nataliei Ga...

08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md