04:36:54 25.03.2019
 
Stiri

Proiect ÎNCHEIAT: Aproape 200 000 de cetățeni ai R. Moldova au acces la ENERGIE VERDE, datorită UE. Au fost deschise și zeci de afaceri, iar banii rămân în republică

Economie 19.10.2018 12:00 Vizualizări1098 Autor: Ziarul National
Proiect ÎNCHEIAT: Aproape 200 000 de cetățeni ai R. Moldova au acces la ENERGIE VERDE, datorită UE. Au fost deschise și zeci de afaceri, iar banii rămân în republică PNUD

Uniunea Europeană anunță încheierea Proiectului Energie şi Biomasă, implementat în anii 2011 - 2018, perioadă în care 199 000 de cetățeni ai R. Moldova au fost conectați sau au devenit beneficiari ai energiei verde produse în republica noastră.

Datorită acestui proiect, finanțat de UE și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), 265 de şcoli, grădiniţe, centre comunitare și spitale au înlocuit încălzirea pe cărbune şi gaze cu cea pe biomasă. 70 dintre ele au obținut acces la apă caldă produsă de energia solară. Totodată, peste 1 000 de familii din R. Moldova au ales să-și încălzească astăzi casele cu energie din biomasă, datorită subvențiilor acordate la achiziţionarea cazanelor pe biomasă.

„Proiectul Energie și Biomasă din R. Moldova este o istorie de succes care demonstrează încă o dată cum sprijinul oferit de Uniunea Europeană creează noi oportunități și îmbunătățește calitatea vieții cetățenilor. De mai bine de șapte ani, Uniunea Europeană investeşte multă energie în dezvoltarea sectorului biomasei în Republica Moldova. Aproximativ 200 de mii de persoane beneficiază de încălzire mai curată, mai ieftină și mai eficientă în grădinițe, școli și clădiri publice, iar tot mai multe gospodării și companii optează pentru aceste sisteme moderne. Prin acest proiect, a fost creat, într-un timp foarte scurt, un sector economic nou, care a adus noi locuri de muncă, iar populaţia s-a transformat din consumatori în producători de energie”, a declarat Ambasadorul Peter Michalko, șeful Delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova.

Investiţiile în noile sisteme de încălzire, în valoare totală de peste 13 milioane de euro acordate de Uniunea Europeană, au avut un impact multiplu pentru dezvoltarea celor 186 de sate şi oraşe beneficiare ale proiectului, favorizând crearea noilor locuri de muncă, dezvoltarea de noi afaceri şi sporirea securităţii energetice locale.

„În 2011, energia regenerabilă a constituit 8% din totalul mixului energetic al țării. În 2018, această cifră este de 14,7%. 98% din energia regenerabilă provine din biomasă. Aceasta este o veritabilă transformare, care se datorează în mare parte proiectului”, susţine Stefan Liller, reprezentant rezident adjunct al PNUD.

Numărul utilizatorilor energiei din biomasă a dus la creşterea numărului de afaceri de producere a brichetelor şi peletelor, acestea ajungând la cifra de 70, o parte din noile afaceri fiind lansate prin mecanisme atractive de leasing dezvoltate de Proiectul Energie şi Biomasă, din fonduri europene. Pentru a asigura calitatea biocombustibilului produs în ţară, cu suportul proiectului, a fost dotat cu echipament de testare a calităţii brichetelor şi peletelor primul Laborator specializat din republică, acreditat în 2016 pentru prestarea unor asemenea servicii.

Proiectul a avut un impact semnificativ și vizibil asupra economiei țării, fiind lansată o industrie nouă de la zero, cu sute de producători și distribuitori de biocombustibili și tehnologii verzi, precum și cu mii de consumatori și beneficiari, o industrie cu un rulaj anual de câteva sute de milioane de lei, bani care rămân în R. Moldova și nu mai sunt plătiți companiilor străine pentru combustibilii fosili de import.

Proiectul Energie şi Biomasă a fost implementat în perioada 2011-2018 şi a avut un buget total de 23,41 de milioane de euro acordate de Uniunea Europeană, fiind cofinanţat cu 560 de mii de euro şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Diana 19.10.2018 13:20

Iata ca Moldova reuseste. Dca exista vointa, exista si rezultate.

realist 19.10.2018 14:58

Pe linga Rezina s-a facut o instalatie de energie eoliana. Anul acesta au pornit-o deja

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2019 09:51 Nicolae Negru Alegerile s-au încheiat, dar campania...

18.03.2019 09:17 Nicolae Negru După politica turtei dulci, vine poli...

15.03.2019 09:23 Nicolae Negru Când „principialitatea” politicienilo...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce coaliție de guvernare credeți că va fi formată în R. Moldova după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md