03:27:42 19.07.2019
 
Stiri

Procuratura CONFIRMĂ și îl atenționează pe Dodon: În operațiunea de salvare a piloților moldoveni, ținuți OSTATICI în Afganistan, s-au implicat „diferite PERSONAJE care ZĂDĂRNICEAU și tergiversau eliberarea victimelor”

Social 12.02.2019 12:32 Vizualizări1927 Autor: Ziarul National
Procuratura CONFIRMĂ și îl atenționează pe Dodon: În operațiunea de salvare a piloților moldoveni, ținuți OSTATICI în Afganistan, s-au implicat „diferite PERSONAJE care ZĂDĂRNICEAU și tergiversau eliberarea victimelor”

Procuratura Generală a R. Moldova confirmă faptul că, în cadrul operațiunii de salvare a celor doi piloți moldoveni, capturați acum mai bine de trei ani în Afganistan de către talibani, s-au implicat „diferite personaje” care, din „interes material sau pentru a obține alte avantaje”, au zădărnicit și tergiversat aducerea acasă a ostaticilor.

„Am constatat în cadrul măsurilor întreprinse mai multe încercări de aşa-numită implicare în eliberarea ostaticilor a diferitor personaje, care de fiecare dată zădărniceau activitatea organelor de stat competente şi tergiversau procesul de eliberare a victimelor. Aceste implicări erau motivate fie de interes material, fie de a obţine alte avantaje. Ne vom expune în modul corespunzător şi asupra acestor circumstanţe, la fel cum vom investiga şi ultimele declaraţii expuse în spaţiul public despre implicarea unor forţe pentru a tergiversa procesul de eliberare a ostaticilor”, anunță Procuratura Generală într-un comunicat de presă.

Oamenii legii susțin că pe marginea răpirii piloților a fost deschis un dosar penal, materialele căruia sunt secretizate, iar detalii vor fi făcute publice la finalizarea anchetei.

Procurorii adaugă faptul că unele informaţii vehiculate în spaţiul public de anumite persoane „sunt total iresponsabile, riscă să pună în pericol viaţa persoanelor ţinute ostatice, dar şi să compromită operaţiunile speciale, aflate în desfăşurare, având în vedre faptul că cele două persoane încă nu sunt în custodia autorităţilor Republicii Moldova şi în deplină siguranţă”.

„Este un caz care priveşte vieţile unor concetăţeni şi orice fel de abordare inadecvată ar putea produce daune majore operaţiunilor aflate în desfăşurare. Atragem, de asemenea, atenţia persoanelor care vehiculează informaţii de natură să pună în pericol viaţa ostaticilor asupra consecinţelor legale pe care le pot purta în cazul în care prin acţiunile lor vor genera o turnură negativă în acest caz”, se mai arată în comunicatul Procuraturii.

Amintim că anunțul despre eliberarea celor doi ostatici moldoveni a fost făcut ieri de către președintele Igor Dodon, iar spicherul Andrian Candu l-a acuzat pe șeful statului că ar fi reținut operațiunea pentru a profita din punct de vedere electoral.

Vedeți mai jos întreaga declarație a Procuraturii Generale la subiectul celor doi piloți moldoveni:

Având în vedere interesul sporit al mass-media şi solicitările privind comunicarea unor detalii în legătură cu cazul celor doi ostatici moldoveni, Procuratura Generală vine cu următoarele precizări:

Autorităţile din mai multe instituţii din Republica Moldova, inclusiv Procuratura Generală, întreprind de mai mult timp acţiuni pentru rezolvarea, în cele mai sigure şi optime condiţii, a situaţiei privind cei doi cetăţeni moldoveni, ţinuţi ostatici în Afganistan. Pe acest caz a fost deschis şi un dosar penal, materialele căruia au fost secretizate, cercul de persoane implicate fiind strict limitat.

La finele anchetei vom veni cu detalii despre caz care, fără îndoială, vor face ca lucrurile să fie clare pentru toată societatea.

La această etapă putem doar menţiona că au fost întreprinse activităţi fără precedent pentru organele de drept din Republica Moldova, unele dintre ele cu risc major. Pe întreaga perioadă a anchetei s-a ţinut cont şi de consultanţa colegilor din alte state cu practici avansate pentru astfel de situaţii.

Tot la această etapă putem menţiona că am constatat în cadrul măsurilor întreprinse mai multe încercări de aşa-numită implicare în eliberarea ostaticilor a diferitor personaje, care de fiecare dată zădărniceau activitatea organelor de stat competente şi tergiversau procesul de eliberare a victimelor. Aceste implicări erau motivate fie de interes material, fie de a obţine alte avantaje.

Ne vom expune în modul corespunzător şi asupra acestor circumstanţe, la fel cum vom investiga şi ultimele declaraţii expuse în spaţiul public despre implicarea unor forţe pentru a tergiversa procesul de eliberare a ostaticilor.

Cazul este unul cu particularităţi specifice, care presupune acţiuni cu un mare grad de discreţie, dar mai ales un mare grad de profesionalism şi responsabilitate, toate acestea având un rol esenţial în asigurarea securităţii celor doi moldoveni care au fost ţinuţi ostatici.

În acest context, menţionăm că unele informaţii vehiculate în spaţiul public zilele acestea de anumite persoane sunt total iresponsabile, riscă să pună în pericol viaţa persoanelor ţinute ostatice, dar şi să compromită operaţiunile speciale, aflate în desfăşurare, având în vedre faptul că cele două persoane încă nu sunt în custodia autorităţilor Republicii Moldova şi în deplină siguranţă.

Facem apel la mass-media să manifeste maximă prudenţă şi reţinere în mediatizarea informaţiilor vehiculate în spaţiul public de persoane neautorizate. Este un caz care priveşte vieţile unor concetăţeni şi orice fel de abordare inadecvată ar putea produce daune majore operaţiunilor aflate în desfăşurare. Atragem, de asemenea, atenţia persoanelor care vehiculează informaţii de natură să pună în pericol viaţa ostaticilor asupra consecinţelor legale pe care le pot purta în cazul în care prin acţiunile lor vor genera o turnură negativă în acest caz.

Cu astfel de cazuri privind luarea de ostatici s-au confruntat multe ţări din lume, rezolvarea acestor situaţii a fost întotdeauna extrem de complexă şi dificilă, uneori a durat ani de zile şi a necesitat implicarea unor resurse instituţionale importante, dar şi o mare discreţie. Autorităţile moldoveneşti au manifestat şi vor manifesta maximă preocupare pentru rezolvarea în cele mai bune condiţii a cazului cetăţenilor moldoveni deţinuţi ca ostatici în Afganistan, punând pe primul plan grija ca vieţile lor să nu fie periclitate niciun moment.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

12.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Ultima redută” a căzut! Ce urmează?

10.07.2019 10:19 Ziarul National Diferențe între LIDERI și șefi. A avu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md