19:03:01 03.07.2020
 
Stiri

Premierul Maia Sandu: „În sistemul justiției din R. Moldova au fost promovați oameni CORUPȚI și vulnerabili”

Social 23.07.2019 11:55 Vizualizări876 Autor: Ziarul National
Premierul Maia Sandu: „În sistemul justiției din R. Moldova au fost promovați oameni CORUPȚI și vulnerabili”


În ultima perioadă, în R. Moldova „a lipsit cu desăvârșire dreptatea”, deși toți cetățenii trebuiau să fie egali în fața legii, în sistem au fost promovați „oameni corupți și vulnerabili” care nu au pedepsit neregulile, iar fără o justiție independentă și responsabilă eforturile din alte domenii riscă să devină zadarnice și de scurtă durată.

Declarația îi aparține premierului Maia Sandu, care a ținut astăzi un discurs la Forumul „Prioritățile Guvernului în domeniul justiției și anticorupție”, organizat la Chișinău cu participarea unor experți din România și Georgia.

„Fără a pedepsi persoanele vinovate de corupția mare și a ne asigura că asemenea scheme nu se vor mai înfăptui în viitor, nu vom putea reda nici încrederea cetățenilor în Republica Moldova și nici pe cea a partenerilor de dezvoltare”, a declarat prim-ministrul.

Maia Sandu a adăugat că, deși au fost adoptate mai multe legi menite să reformeze sistemul justiției, lucrurile au degradat în loc să se îmbunătățească.

„Suntem obligați să spunem ferm și fără ezitare că procurorii și judecătorii nu au acționat și continuă să nu acționeze independent. Justiția a protejat grupurile de interese, nu oamenii, a fost aservită puterii și a permis furturi mari din bani publici fără nicio sancțiune. Impunitatea celor care au torturat și au dat ordine să fie torturați tinerii în urma evenimentelor din 2009, impunitatea în urma scandalului „Pădurea Domnească”, frauda bancară și lipsa progresului real de investigare a acesteia, spălarea zecilor de miliarde de dolari prin sistemul judecătoresc din Republica Moldova, anularea alegerilor locale din Chișinău, deciziile rușinoase ale Curții Constituționale de acum o lună, cazuri documentate de justiție selectivă și dosare politice, toate acestea arată că justiția în Republica Moldova nu a fost independentă și nu și-a îndeplinit misiunea. Ultimii ani au arătat tuturor că Republica Moldova a ajuns un stat capturat nu pentru că i-ar lipsi un cadru legal bun, ci pentru că au existat oameni care au fost mai presus de lege. Pentru că în sistemul justiției au fost promovați oameni corupți și vulnerabili. Pentru că multe persoane din instituțiile statului au permis și au închis ochii la fărădelegi. Pentru că cei care trebuiau să respecte legea o încălcau fără consecințe. Pentru că tot sistemul de justiție a fost pus în slujba unui grup restrâns de criminali, nu în slujba oamenilor”, a acuzat Maia Sandu.

Premierul a reiterat apelul să către judecătorii și procurorii din R. Moldova: cei care au slujit un regim corupt și au admis decizii ilegale, abuzive, imorale trebuie să plece.

„Nu așteptați un alt stăpân. Unicul stăpân trebuie să fie legea. Iar dacă Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor nu vor acționa prompt și ferm pentru eliminarea acestor oameni care au comis abuzuri de-a lungul timpului din funcțiile de conducere, vom fi nevoiți să luăm măsuri legislative prin care să modificăm componența și competențele CSM și CSP. Vom face tot posibilul pentru eliberarea instituțiilor de drept din mâinile celor care și-au bătut joc de ele în ultimii ani. Ne propunem reforma Curții Supreme de Justiție. Această reformă trebuie să construiască o instituție care să promoveze judecători profesioniști și cu verticalitate”, a afirmat șefa Guvernului.

În încheiere, Maia Sandu i-a îndemnat pe toți judecătorii, procurorii și inspectorii de integritate să nu aștepte și să nu accepte „indicații de undeva”.

„Nu tratați funcțiile dumneavoastră ca pe un privilegiu personal, ci ca pe un serviciu public în folosul cetățeanului. Exercitați-vă funcțiile cu demnitate, redobândiți-vă independența și haideți să lucrăm împreună pentru a câștiga încrederea societății în justiție”, a mai spus Maia Sandu, adăugând că obiectivul actualei guvernări este de a reforma sistemul de justiție în mod ireversibil și de a asigura independența instituțiilor statului.

Menționăm că Forumul „Prioritățile Guvernului în domeniul justiției și anticorupție” este organizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, fiind finanțat de Suedia.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


vasile 23.07.2019 13:23

Imi place de Maya ca e frumoasa,desteapta si nimiceste la patrat lacomosii,hapsinii si viclenii. In rest nimic bun in ea! Cred ca nici sexi nu itie sa faca.

Denis 23.07.2019 15:57

Si de ce nu pune procuror general european asa cum aum promis?

Alexei 23.07.2019 16:25

Doamnă Prim-Ministru, da oare pe Dodon pentru trădare de patrie nimeni nu trebuie să ceară ridicarea imunității, dosar penal și pușcărie ? Da PSRM nu trebuie oare scos în afara legii pentru finanțare directă de la Kremlin a cîte 700 000 dolari pe lună, lucru recunoscut direct de către Dodon ?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

02.07.2020 09:35 Ziarul National Alecu Reniță: Cei care cunoaşteţi pla...

01.07.2020 13:56 Ziarul National Vasile Nedelciuc: OPRIȚI CĂRUȚAȘUL

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md