20:31:46 19.07.2019
 
Stiri

Premierul Filip nu a mai REZISTAT și i-a scris o scrisoare prim-ministrului Viorica Dăncilă: „Rog respectuos implicarea Guvernului României”

Politică 07.08.2018 10:21 Vizualizări2302 Autor: Ziarul National
Premierul Filip nu a mai REZISTAT și i-a scris o scrisoare prim-ministrului Viorica Dăncilă: „Rog respectuos implicarea Guvernului României”

Pentru a traversa una dintre cele şase puncte de trecere a frontierei dintre R. Moldova şi România, un transportator are nevoie, în medie, de 380,4 minute, iar timpul mediu de trecere prin vama Leuşeni - Albiţa este de 1.032,9 minute. Potrivit unei comparaţii făcută între 23 de frontiere dintre ţările UE şi ţările non UE, timpul mediu de trecere a unei frontiere (non-române) a UE a fost de 23,8 minute, arată un studiu de evaluare a coridoarelor comerciale din R. Moldova, elaborat de Programul USAID pentru Reforme Structurale în Moldova, program finanţat de SUA.

Făcând trimitere la acest studiu, premierul Pavel Filip a trimis astăzi o scrisoare prim-ministrului României Viorica Dăncilă, în care menționează problemele din punctele de trecere a frontierei și solicită implicarea Guvernului de la București pentru identificarea unor soluții.

„În ultimul timp, tot mai des parvin semnale despre aglomerația excesivă la punctele de trecere a frontierei. Chiar dacă au fost luate unele măsuri speciale, controalele durează foarte mult timp. Acest lucru devine și mai evident în perioada estivală, la vamă staționând numeroase autoturisme, inclusiv în care călătoresc familii cu copii minori și oamenii vârstnici”, scrie premierul Filip.

Pavel Filip a vorbit și despre deschiderea și promptitudinea cu care, de obicei, sunt tratate chestiunile care țin de viața cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului. „În spiritul parteneriatului nostru deschis și dinamic, rog respectuos implicarea Guvernului României în vederea identificării unei soluții optime pentru fluidizarea traficului”.

Premierul a efectuat recent o vizită inopinată la vama Leușeni, unde a găsit nereguli, din cauza cărora timpul de așteptare în vamă creștea semnificativ. Atunci Pavel Filip a cerut demisia șefului postului vamal și șefului Poliției de Frontieră de la punctul de trecere Leușeni. Ca urmare, cei doi au demisionat.

Studiul la care face referire premierul Filip arată că trecerea frontierei moldo-române este o problemă serioasă în special pentru două categorii de exporturi moldoveneşti: fructele uşor perisabile şi produsele industriei auto­motive, care trebuie livrate în termeni exacţi co­manditarului, iar întârzierea se penalizează.De asemenea, drumul din Chişinău spre Bucureşti şi alte destinaţii din România durează, de regulă, două zile. Drumul spre Europa de Vest durează, de obicei, 3-5 zile, în funcţie de întârzierile la hotar, la Leuşeni sau Sculeni.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Andrei 07.08.2018 10:59

Demult trebuia de facut asta, pentru ca era insuportabila trecerea de acolo, mai ales pentru un om care circula des. Asteptam raspunsul doamne premier si speram sa fie unul pozitiv.

Tarnacop 07.08.2018 11:37

N-am stiut ca avem un premier asa misto- stie si sa scrie. Dupa gafe si prostii figurative, ar trebuisa se inteleaga de minune cu Dancila.

Spencer 07.08.2018 11:47

Voi râdeți șifaceți știri de căcat, dar interesant ce zic oamenii ăia, care trec mai facil vama datorită li Filip, cred că v-ar scuipa între ochi.

Cantemir 07.08.2018 14:33

Dupa alegeri cu rusofonii la putere nu mai este nevoie de trecere ca tot dinspre si inspre UE se va reduce seminificativ. Odata repuse vizele UE la maldavani se va ajunge la zero trafic (ca pe vremea lui Voronin). Cred ca RO trebuie sa ignore aceasta scrisoare tinind cont de viitorul asiatic tip CSI super sarman si sarantoc al RM

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2019 09:12 Nicolae Negru De la post-comunism la post-plahotniu...

15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

12.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Ultima redută” a căzut! Ce urmează?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md