Precedente PERICULOASE la CSJ. „CSM să nu se mai mire că în sistem nu ajung cei mai buni judecători”


Curtea Supremă de Justiției (CSJ) a examinat astăzi o contestație depusă de judecătoarea Domnica Manole împotriva deciziei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a o propune pe judecătoarea Mariana Pitic la funcția de magistrat la Curtea Supremă de Justiție.
În contestația depusă de judecătoarea care a acumulat cel mai mare punctaj acordat de Colegiul pentru selecţia şi cariera judecătorilor, 100 de puncte față de 82 de puncte acordate Marianei Pitic, Manole reclamă faptul că CSM a ignorat, prin decizia luată, obligația sa de a motiva hotărârile în baza cărora propune promovarea în funcția de judecător la o instanță superioară a celui mai bun candidat în baza unor criterii clare și a unui interviu public.
Precizăm că, în hotărârea adoptată pe 26 ianuarie curent de CSM, nu este motivată în niciun fel alegerea Marianei Pitic, judecătoarea cu cea mai mică experiență de muncă dintre toți candidații, pentru promovarea în calitate de magistrată în instanța supremă din sistemul judecătoresc.
Presa și societatea civilă au atenționat, înainte de concurs, membrii Consiliului asupra mai multor probleme de integritate pe care le-ar avea Pitic, acestea au fost însă ignorate.
Astăzi, CSJ a decis că CSM a procedat conform tuturor rigorilor legale atunci când nu și-a motivat hotărârea.
„Este un precedent periculos. Este adevărat că CSM nici până acum nu își motiva hotărârile, dar nimeni nu a cerut CSJ să se expună vizavi de legalitatea acestui lucru. Acum, însă, se creează o situație periculoasă pentru toți candidații la funcția de judecător, dar și pentru cei care vor candida pentru funcții administrative sau pentru a fi promovați. CSM să nu se mai mire că în sistem nu vin cei mai buni judecători sau că avem concursuri cu un singur candidat, sau fără niciunul. Din păcate, CSM nu a înțeles pe deplin pericolul hotărârilor sale nemotivate”, a comentat hotărârea de astăzi a Curții Ion Guzun, jurist în cadrul Centrului de Resurse Juridice din R. Moldova.
Amintim că, pe 26 ianuarie curent, Consiliul a votat pentru candidatura Marianei Pitic, chiar dacă în trecut ea nu a declarat un conflict de interese şi chiar dacă, în şedinţa de examinare a candidaturii sale, judecătoarea a încercat să ascundă acest detaliu. În acelaşi timp, alţi concurenţi înscrişi în competiţie au fost criticaţi pentru faptul că au făcut declaraţii împotriva sistemului.
Mariana Pitic este un magistrat care se află în sistem de 12 ani, dar care în ultimii trei ani nu şi-a exercitat funcţia, întrucât a avut activităţi didactice şi administrative, fiind detaşată la Institutul Naţional al Justiţiei.
În septembrie 2015, acesteia i-a expirat termenul de detaşare, însă de atunci şi până în prezent, pe durata a patru luni, Mariana Pitic nu a revenit la activitatea de judecător pentru că a solicitat concediu din cont propriu.









































































